21 aprilie 2020

Colicile bebelușului și alimentația mamei

Alimentația mamei are o influență puternică asupra colicilor cu care se confruntă un nou născut în primele luni de viață. Acestea apar după amiază sau seara târziu, ca simptom copilul prezintă: dureri abdominale, genunghi strânși spre burtă, corpul încordat, pumnii strânși, agitație și plans inconsolabil în reprise prelungite, de peste trei ore consecutive.

Maternitatea este una dintree cele mai minunte clipe din viața fiecărei femei. Dar această experiență s-ar putea transforma într-un coșmar dacă bebelușul vostru plânge neîncetat în mod regular. În cele mai dese cazuri motivul plânsului la bebeluș este determinată de colici.

Sursa principală de nutriție a bebelușului vostru până la șase luni este aproape întodeauna exclusiv laptele matern - alăptarea la sân. Mama ce manâncă afectează indirect sănătatea acestuia. Deseori, micuțul vostru poate fi intolerant la anumite produse pe care le consumați, și ca urmarea bebelușul poate suferi colici și gaze. De aceea, este necesar din timp să identifici alimentele ce provoacă și sporește deranjul la nou născut ca să le puteți elimena din dieta dvs.

De ce ar trebui o mamă care alăptează să evite alimentele care provoacă colica


1. Băuturi carbogazoase
Astfel de băuturi pot crește toxinele din corp, ceea ce la rândul său pot afeta sănătatea bebelușului nou născut. Alternativ la aceste băuturi, optați pentru sucuri naturale de sezon, preparate în condiții casnice.

2. Băuturi cofeinizate
Ceiul concentrat și cafeua, sunt cunoscute că fiind alimentele problemă ce cauzează gazele și balonarea.

3. Cantitați mari de produse lactate
Majoritatea mamicilor cred că consumul de produse lactate va spori cantitatea a laptelui matern, deși nu există dovezi care să demonstreze că acest lucru este 100% garantat. Ca urmare consumul în exces a produselor lactate pot duce la problemele digestive pentru mamă, dar pot provoca și colice la copil.

4. Mâncarea anumitor legume
Unele dintre acestea crucifiere sunt leguminoasele, cum ar fi broccoli, conopidă, varză, etc. Acestea declanșează colica, digestia necorespunzătoare, durere intensă, și acumează gazele.

5. Consumul de nuci
Nucile sunt și ei o sursă foarte bună de grăsimi și proteine, dar consumul a anumitor varietăți de nuci, precum migdale sau altele pot duce la formarea gazelor sau durerilor de burtă.

6. Ouă
Ouăle sunt sursa principal de nutriție. Dar consumul prea mult de albuș de ou pot provoca probleme gastrice la copil.

7. Mâncarea picantă și afumată
Este de preferat să nu includeți în dieta dumneavostră pe timpul cât alăptați alimente de tip afumături, de tip salamuri afumate sau pește sărat și afumat. Mâncare picantă ca chipsuri, etc., acestea pot duce la schimbarea în aromă a laptelui matern ca urmare afectează sistemul digestiv al bebelușului.

8. Leguminoasele
Includerea anumitor tipuri de leguminoase, ca cum ar fi: boabe de fasole, mazăre, soia, porumb fiert, pot de asemenea provoca gazele în exces la copil, ceea ce duce la discomfort și colici.

9. Mâncare Fast Food
Este mâncarea săracă în nutriție pentru dezvoltarea sănătății a copilului tău, din cauza tuturor comservanților pe care îi are. Consumarea acestuia în mod regulat poate agrava sănătatea sistemului digestiv a bebelușului cât și al vostru.

10. Băuturi energizante și ciocolata
Acestea tipuri de produse pot afecta sănătatea copilului din cauza prezenței substanțelor chimice și a conservanților.


Ce provocă colica la sugari?

Nu există însă un motiv specific ceea ce provocă colica la nou născut, dar sunt anumiți declanșatori ce sporesc deranjul. Iată și câteva motive principale ce agravează colicile la bebeluși:

 • Reflux gastroesofagian - această afecțiune, conținutul stomacului bebelușilor, ca și acidul stomacal se deplasează în sus spre esofag, și ca urmare duce la dureri ascuțite 
 • Imaturizarea sistemului digestiv – În primele trei luni digestia a uni nou-născut este încă în curs de dezvoltare
 • Intoleranța sau alergii - Adesea, copii mici sunt intoleranți la lactoză și, astfel pot fi alergici la laptele matern.
 • Ingerarea gazului în timpul hrănirii
 • Alimentația în alăptare și stilul de viață a mamei – Alimentația în timpul alăptării, fumatul în timpul alăptării și alcoolul în timpul alăptării
 • Dezichilibrul bacteriilor sănătoase – modificarea ale compoziției microflorei intestinale ca factor de risc pentru creșterea formării gazelor în exces
 • Bebelușii sensibili – colicile sunt mai frecvente la copii care sunt ușor tensionați și stresați de zgomote și suntete puternice și caudate
 • Atașarea necorespunzătoare a copilului la piept (aerul este înghițit împreună cu alimente) - Poziții de alăptat.
 • Mama ce duce o cură de tratament cu antibiotice timpul alăptării


Ce să mănânci când alăptezi - Alimente premise în alăptare!
Dieata zilnică:

 • Cereale preperate pe apă
 • Legume coapte sau fierte
 • Mere coapte
 • Curcan, pui, iepure, sau vițel preparate la abur
 • Ceai slab
 • Compoturi, sucuri natural
 • Pâine integrală
 • Iaurt, cașcaval, chefir  (5%)
 • Legume și unt (limitat)


Când să apelați la medic?
Deși în majoritatea cazurilor de colici sunt relative de gestionat, dar uneori poate fi necesar și implicarea consultării a unui medic pediatriu. Aceasta se poate întâmpla atunci când obsevați că copilul dumnevoastră are disconforturi dese, plâns puternic, prezintă diaree, vărsături sau alte simptome alarmate.


Pentru o mai bună bunăstare și o dezvoltare armonioasă și optimă a copilului vostru, este foarte important ca bebelușu tău să fie hrănit în mod corespunzător cu laptele matern, este cea mai bună modalitate de a oferi piciului tău.

Sursa foto: somosmamas.com.ar

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu