18 martie 2020

Coronavirus și sarcina

Pandemia de Coronavirus un focar de pneumonie a început pe 12 decembrie 2019 în central orașului Wuhan, China. 
În data de 11 martie 2020 - OMS a declarat că COVID-19 este oficial o pandemie globală. La momentul actual acest virus de tip nou face ravagii pe tot întregul teritoriu al Europei și nu numai care afectează tot mai mulți oameni, în special pe cei în etate.

Virusul COVID-19 poate fi răspândit prin contactul cu anumite lichide corporale, cum ar fi prin strănut, tuse, atingeri sau îmbrățișări de la o persoana infectată, ca urmare și rezultat atingeți cu măinile gura, fața, nas sau ochi.

Oamenii de știință încă încearcă să mai afle mai multe despre acest virus ce afectează oamenii, dar sugerează că, deși femeile însărcinate au sistemul de imunitate alterat, și nu par să aibă un risc mai mare de a dezvolta simptomle severe de COVID-19. Ca urmarea a acestora, datele recente au arătat că bebelușii care s-au născut din mame care au avut virusul nu au testat pozitiv coronavirusului.

Care sunt simptomele noului Coronavirus?
CORONAVIRUS
Debut Brusc

Simptome Principale
·         Tuse seacă
·         Febră
·         Oboseală excesivă
·         Producție de spută
·         Durere de gât
·         Dureri musculare

Simptome rar întâlnite
·         Vomă
·         În cazuri mai severe poate provoca pneumonie
·         În cazuri rare boala poate fi fatală

Incubație

1 - 14 zile

Timp de recuperare

2 săptămâni

Se poate transmite COVID-19 la copil nenăscut?

  • La momentul actual nu există dovezi suficiente și concrete (dar în present se studiază), pentru a raporta o posibilă infecție a virusului de la mamă la făt în timpul sarcinii
  • În plus febra ridicată în primul trimestru de sarcină poate crește riscul apariției a anumitor probleme în sarcină.

Gravida în epidemia Coronaviru - Iată cum poți să te păzești!!!
În special femeile însărcinate și cele care alăptează ar trebui să aibă aceleași măsuri de prevenție ca și ceilalți pentru a evita infecția.

  • Păstrați igiena mâinilor, folosiți mănuși când sunteți expuși să ieșiți afară sau în locuri de tip magazin sau transport public
  • Folosiți batiste de unică folosință
  • Purtați măști chirurgicale dacă sunteți bolnavi
  • Salutați-vă fără îmbrățișări, săruturi, fără a da mâna cu persoanele care le întâlniți
  • Spălați-vă pe mâini în mod frecvent cu săpun
  • Când alăptați bebelușul trebuie să purtați o mască la necesitate dacă sunteți răciți, vă spălați pe mâini înainte și după hrănire, și deasemenea să curățiți și dezinfectați suprafețele.

În prezent nu există un vaccine care să prevină sau să trateze focarul de COVID-19, dar este recomandat tratamentul simptomelor sale. Femeile însărcinate ar trebui să fie monitorizate și să fie în strânsă legătură cu medicii obstericieni și ginecologi.

Sursa foto : it.aleteia.org

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu