30 decembrie 2019

Al treilea trimestru de sarcină

Felicitări ați ajuns în cel de-al treilea trimestru de sarcină ce cuprinde între săptămâna 26 de sarcină și care se încheie cel mai târziu la temenul de 40 - 42 săptămâni de sarcină
Acum este perioada remarcabilă de creștere și dezvoltare pentru bebelușul tău.


Ai trecut cu brio peste primele două treimi ale sarcinii, la ce te poți aștepta la ultimele 3 luni de sarcină? Acum este momentul să pregătiți bagajul de maternitate.

Dezvoltarea bebelușului în trimestru trei de sarcină

La sfârșitul săptămânii 32 de sarcină, fătul este posibil să-și ia o poziție și să se întoarcă cu capul în jos, are o greutate de 1.8 kilograme și circa 28 de centimetri. De-a lungul acestui termen va continua continua să crească atât de rapid încât la nașterea nou născutul va avea între 3.1-3.6 kilograme. Tabel creștere, greutatea, înălțimea copilului.

În această perioadă oasele copilului tău sunt deja formate. Majoritatea organelor interne sunt complet dezvoltate, însă dezvoltarea plămânilor continuă și de aceea mulți bebeluși încep să respire încă din interiorul uterului.

Copilul acum poate să închidă și să deschidă ochii și să simtă lumina. Corpul copilului va începe să păstreze mineralele precum fierul și calciu. În această periodă se dezvoltă văzul și auzul, și veți observa că răspunde la stimuli din mediu. Cum ar fi zgomote, vorba voastră, muzică, etc.

Sănătatea mamei în trimestru trei de sarcină

În al treilea trimetru de sarcină veți experimenta anumite schimbări hormonale, contracții false, temperatura crescută, urinări fregvente, apetitu sexual crescut, oboseală. Multe femei însărcinate se confruntă cu problemele gleznelor și a picioarelor umflate, aceasta ar fi din cauza exccesului de lichide reținute în organism.

Observați sânii mai sensibili care încep să producă colostru, prima hrană bogată în minerale și vitamine pentru bebeluș. În această perioadă trebuie de acortat o atenție sporită, îngrijirii a pielii, pentru că este momentul când apar vergeturi. Zonele cele mai sensibile și afectate ale pielii sunt: sânii, burta, coapsele și spatele.

În caz că observați o creștere accentuată în greutate, astfel de simtome ca:

 • Aveți crampe musculare
 • Dureri abdominale severe
 • Vedere încetoșată sau dublă
 • Durere de cap, amețeală
 • Sângerări vaginale 
 • Scăderea sau creșterea în greutate bruscă
 • Amorțeală sau umflătură a feței, membranelor - Pentru a exclude o preeclampsie.

Alimentația în timpul sarcinii

Creați o dietă echilibrată și sănătoasă. Consumați cel puțin 2L. de apă plată în fiecare zi, pentru a reduce deshidratarea. Alimentașia să includă proteine, glucide, multivitamine, minerale și alimente bogate în fier, fructe de sezon, de care are nevoie organismul vostru și a bebelușului. Cât mai multă odihnă și plimbări zilnice la aer curat.

Contraindicații
Desigur sarcina nu este o boală dar respectarea regulilor rezonabile în perioada în care sunteți este recomandat să refuzați anumiți factori nocivi ca:

În sezonul infecțiilor virale și respiratorii acute și al gripei, evitați locurile aglomerate. Medicamente care nu sunt prescrise de medicul dumneavoastră.

Consultație la medic și ginecolog
Plecați la control medical după indicația medicului ca să urmărească progresele micuțului pe măsură ce se apropie de data nașterii.

Este posibil să efectuați, o analiză ca triplu test de sarcină, o ecografie morfologică în al treilea trimestru de sarcină. Importanța ecografiei în această periadă este de a verifica valorile copilului:

 • Starea de sănătate a fătului, organele dacă corespund termenului
 • Sexul copilului
 • Poziționarea copilului
 • Vârsta gestională a fătului
 • Determinarea unor posibili factori de risc
 • Evaluare stării a placentei
 • Evaluarea cordonului ombilical
 • Starea oaselor faciale ale craniului

Ultimul trimestru de sarcină este adesea cel mai obositor pentru dumneavoastră. Consumaţi cât mai multe proteine şi mâncaţi cel puţin 3 fructe şi legume pe zi. Odihniţi-vă, luați suplimentele de vitamine prenatale prescrise de medicul.

Sursa foto:perioprotect.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu