23 decembrie 2019

Al doilea trimestru de sarcină

Al doilea trimestru de sarcină este un proces fiziologic, ce implică o serie de modificări la care participă fiecare celulă din organism. Tot în această perioadă vei afla și sexul copilului, așa că poți să alegi un nume fete, nume băieți potrivit pentru viitorul noulului membru al familiei.


În burtica ta se crează un miracol ce prinde viață, iar tu ești responsabilă să ai grijă ca această minune să se dezvolte armonios și corespunzător. Al doilea trimestru de sarcină se începe din săptămâna 14 și care va dura până la săptămâna 26 de sarcină.

Dezvoltarea fătului în al doilea trimestru de sarcină
În acest trimestru apare o dezvoltare activă a fătului. Greutatea sa este de 40 grame și înălțimea aproximativ de 10 centimetri. Iar până la sfârșitul trimestrul 2 de sarcină aceste valori vor crește la 900 grame și respectiv 35 de centimetri.

Mușchii și ligamentele fătului sunt formate, se dezvoltă rudimentele de lapte și dinți permanenți. Degetele de la mâini și picioare sunt complet formate. Primele fire de păr apar pe cap, iar corpul este acoperit treptat cu fire pufoase numite lanugo. De asemenea, fătul poate să își sugă degetele, să atingă fața și cordonul omblical.

Sănătatea mamei în perioada sarcinii

În a doua perioadă a sarcinii este un termen cu adevărat extraordinar pentru cele mai multe femei însărcinate. Copilul se mișcă activ, iar până la sfârșitul săptămâni 22 de sarcină, majoritatea mămicilor simt mișcările bebelușului. Stările de greață dispar treptat. Pot apărea adesea simptome ca constipația, arsuri la stomac, hemoroizi și vergeturi.

Starea de spirit începe din ce în ce să fie mai bună. Uterul se va extinde pentru a face loc creșterii rapide a fătului. Uterul ar putea începe să se contracte pentru a se pregăti de travaliu, și eventual experimentați contracții false. Tehniciile de respirație în timpul travaliu vă vor fi de folos.

Consultați medicul de gardă imediat dacă aveți următoarele simptome în această perioadă de sarcină ca:

 • Aveți crampe musculare
 • Dureri abdominale 
 • Vedere încetoșată sau dublă
 • Durere de cap, amețeală
 • Sângerări vaginale 
 • Scăderea sau creșterea în greutate bruscă
 • Amorțeală sau umflătură a feței, membranelor

Pentru a exclude o preeclampsie. De asemenea în această perioadă este posibil să vă ciocniți cu candida în timpul sarcinii. Aveți grijă de igiena personală și consultați medicul gineclog pentru a urma un tratament adecvat, care ar stopa orice risc la făt.

Alimentația în timpul sarcinii

În această perioadă este important să continuați să urmați o dietă echilibrată și sănătoasă. Pentru a exclude o eventuală anemie optați pe alimente bogate în fier, la recomandarea medicului să luați multivitamine.

Contraindicații
Fumtul în timpul sarcinii, alcool în timpul sarcinii, stresul excesiv, sportul forțat.
Zboruri lungi. În sezonul infecțiilor virale și respiratorii acute și al gripei, evitați locurile aglomerate.

Consultație la medic și ginecolog

Aproximativ la jumătatea săptămâni 20 de sarcină, este posibil să efectuați o ecografie morfologică în al doilea trimestru de sarcină. Importanța ecografiei în această periadă este de a verifica valorile copilului:

 • Starea de sănătate a fătului, organele dacă corespund termenului
 • Sexul copilului
 • Poziționarea embrionului
 • Vârsta gestională a fătului
 • Determinarea numărul de embrioni
 • Determinarea unor posibili factori de risc

Faceți cât mai dese plimbări la aer curat, gândiți pozitiv, dormiți cel puțin 10 ore pe zi.

Sursa foto: pbgs-ny.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu