18 octombrie 2019

Importanța jocului în aer liber

Să ne aducem aminte de copilăria noastră! Petrecută cu prietenii mult timp în natură, plină de aventură și emoții pozitive. Urcând în copaci, scăldatul în iaz, exlorând câmpurile și pădurile din satul bunicilor!

Pentru a contribui la o dezvoltare echilibrată și armonioasă a copiilor este de a-i scoate cât mai des și mai mult posibil afară. La plimbări în aer liber, pentru a se bucura și a se reconecta cu lumea naturală. Indiferent de anotimpul de afară, natura este înzestrată cu diverse beneficii pentru suflet, corp și minte. Spațiile verzi sunt un fel de “Vitamina G”, la această afirmație au ajuns cercetătorii din ecopsihologie.

Avantajele jocului în natură
Jocul în aer liber sporește direct o dezvoltarea fizică, emoțională, intelectuală și socială a copiilor. Fiind înconjurați de natură, copii se încarcă cu energie și emoții pozitive. Mediul natural stimulează toate simțuriile și deasemenea reduce stresul. Aerul curat favorizează și contribuie la un somn plăcut, liniștit și odihnitor.

Beneficiile emoționale
Cercetători au făcut diverse statistici, care au ajuns la concluzia că expunerea la natură contribuie la bunătarea psihologică. Reduce ADHD (Tulburarea hiperactivă cu deficit de atenție), scade tensiunea emoțională, neliniștea și anxietatea la copii.

Beneficiile fizice
Cunoaștem cu toți că expunerea la soare pentru câteva minute, pot aduce avantaje colosale. Copilul ia totul necerar organismul său Vitamina D. Razele solare favorizează la dezvoltarea unui sistem imunitat puternic.

Beneficiile sociale
Afară copii se simt liberi, nu sunt limite și restricții în ceea ce privește limbajul. Copii fug, își consumă excesul de energie acumulat. Copiii când se joacă, se grupează, își setează propriile jocuri și reguli, interacționează și învață să colaboreze în echipă. Prin jocuri afară, copii vor prinde dragostea de natură.

Beneficiile intelectuale
Plimbăriile în spațiile verzi ne fac copii mai creativi, intelectuali și echilibrați. Natura mamă are un impact pozitiv asupra creierul copilului, care controlează văzul, atenția și controlul de sine.

O modalitate de a permite copiilor să crească în liniște și confortabil este să le oferim libertate copiilor, să le deschidem ușa, să le permitem să exploreze minunile naturii.

Copii noștri sunt viitorul nostru, ei ar trebui să aibă grijă de protejarea mediului și de păstrarea planetei noastre. Dar mai întâi de toate părinții trebuie să învețe copii să le dezvolte o dragoste profundă față de natură.


Sursa foto: supermolar.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu