2 aprilie 2019

Rană pe col uterin

Un examen ginecologic odată la 3 luni este obligatoriu, din motiv că aceste sunt cele mai frecvente diagnostice ginecologice. Fiecare a cincea femeie se confruntă cu așa numite probleme de genul ca eroziunea colului uterin. Este foarte important de a preveni și de a trata o astfel de problemă, în caz contrar poate duce la procesul mai grav.

Cea mai ciudată metodă de tratament este inactivitatea. Suntem obișnuiți că cu tratamente medicamentoase înlăturam orice boală, dar tratarea eroziunei cervicale necesită intervenții chirurgicale. În caz că se depistează o eroziune a colului uterin în timpul sarcinii, medicii recomandă să se aștepte după naștere și apoi să o trateze eroziunea.

Unele din frecventele cauze a rănii pe colul uterin sunt adesea infecțiile vaginale ce sunt formate de diverși agenți patogeni ca:

 • Virus herpes simplex, papiloma virus (HPV)
 • Chlamydia, Ureaplasma, Micoplasmoza
 • Vaginoză bacteriană, Candidoză, Gonoreea

Aceștia din urmă includ :

 • Traume precum complicații în timpul nașterii, avorturi, acte sexuale puternice
 • Procesul inflamator la nivelul organelor genitale
 • Infecții cu transmitere, sexuală mai devreme
 • Imunodeficiența, dezechilibru hormonal

Simptome și semne de cervicită:

 • Scurgeri vaginale abundente cu miros urât
 • Mâncărimi în zona genitală
 • Durere în perineu și regiune lombară
 • Dureri în timpul urinări
 • Dureri în timpul actului sexual

Metode de tratament a eroziunii cervicale
Tratamentul de eroziune pe colul uterin pot fi diferite. Înainte de a recurge la una din aceste metode se face o examinare histologică a colului uterin afectat. Pentru acesta este nevoie de efectuarea analizei Papanicolau, dar apoi o biopsie sau colposcopie pe colul uterin.

Electrocoagularea
Acesta este unul dintre primele metode de tratare a răni pe colul uterin ce permite arderea profundă a țesuturilor anormale. Dar acum este mai puțin folosit din motiv că provoacă dureri și disconfort.

În plus există și un dezavantaj: joacă un rol negativ în nașterea viitorului copil și a problemelor în sarcină, există posibilitatea formării cicatricilor pe colul uterin. În linii generale această procedură nu trebui aplicată femeilor ce vor să dea naștere în viitor.

Criodistrucția
Criodistrucția este o metodă modernă și accesibilă are ca bază distrugerea cu azotul lichid zona afectată. Porțiunea defectată a colul uterin este înghețată iar în câteva zile se formează o crustă pe membrana mucoasă, ce apoi dispare și mucusul rămâne curat fără semne de cicatrici.
Această procedură este utilizată femeilor ce își doresc să planifice o sarcină sau femeile ce nu au născut nici odată.

Cauterizarea eroziunii cervicale de către undele radio
Adesea sunt cele mai moderne și este considerat mult mai sigură o astfel de operație, colul uterin este expus unui atac termic puternic. Timpul proceduri durează minim fără efecte secundare și aproape fără durere, vindecarea cervicală se produce foarte rapid și nu lasă cicatricii pe colul uterin.

Coagularea cu laser
O astfel de procedură se efectuează cu ajutorul anesteziei locale ce are ca scop să elimine exact rana de pe colul uterin, de pe zona afectată care trebuie îndepărtată. Este o metodă excelentă ce cu ajutorul laserului arde zonele mari de mucoase nesănătoase și de obicei nu are ca rezultate recidive. Ca urmare procedura este utilizată pentru femeile ce doresc să planifice o sarcină în viitor.

Coagularea chimică

Metodă implică tratarea rănii pe colul uterin cu medicamente speciale, numai în zonele mici afectate, cel mai adesea este indicat femeilor tinere ce nu au dat naștere. Este o procedură nedureroasă, procesul se efectuează odată în săptămână, pentru o vindecare completă este suficient 2-3 ședințe.

Sursa foto: newvitruvian.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu