2 aprilie 2019

Fumatul în timpul alăptării

Fumatul în timpul alăptări nu este recomandat,aceasta dăunează calitatea laptelui matern dar şi a sănătăţii bebeluşului. 
Fumatul în alăptare este la fel de dăunător ca şi în sarcină, cel mai optimă soluţie este de a vă lăsa din timp de acest viciu. 
Acesta este foarte periculos pentru copil cât şi pentru mamă, ce poate duce la complicaţii destul de grave, chiar şi fatale.

Fumul de tutun din aerul ambiental este mai dăunător copilului decât nicotina pe care o absoarbe prin laptele matern. Fumatul pasiv crește riscul de ORL la copil și de boală bronhopulmonară cronică, la fel ca sindromul de moartea subită la sugari.

Fumatul efecte adverse asupra alăptării
După mai multe statisticii au arătat că nicotina din laptele matern, în doze mici sau mari, afectează semnificativ cantitatea şi calitatea laptelui.
Tutunul scade drastic nivelul de prolactină, hormon ce formează producția de lapte. Nicotina perturbă și reflexul de secreţie: laptele curge mai încet, şi ca rezultat, bebelușii au dificultăți şi deficienţă în hrănire, mâncând mai puțin și câștigă foarte puțin în greutate.

Consecințele tutunului pentru bebeluş
În procesul hrănirii cu laptele matern, este sigur că bebeluşul primeşte o doză imensă de nicotină, aceasta se absoarbe în organism şi nimereşte în lapte.

Reține-ți că concentrația acesteia depinde de numărul de țigări pe care le fumaţi şi de modul în care le fumaţi în care pot apărea semne de intoxicație. Aceste ar fi ca tahicardia, vărsături, diaree, somnolență și hiperagitație, şi a altor afecţiuni ca: sistem imunitar slăbit, iritaţie oculară, pneumonie, infecţii ale urechilor, astm, bronşită pulmonară. De asemenea, colicele la bebeluşi apar este de două ori mai frecventă la copiilor a mamelor fumătoare.

Alăptarea și fumatul: regulile de aur
Dacă continuați să fumați în timpul perioadei de alăptare, sunt necesare precauții pentru a vă menține sănătatea copilului. Mai mult de 10 țigări pe zi pot avea reacţii adverse la bebeluş cât şi otrăvirea acestuia, încercați să reduceți consumul de țigări.

Dacă fumaţi doar între 4 și 5 pe zi, aceasta în principiu nu este o problemă prea mare.
"Este întotdeauna mai bine pentru o mamă care fumează mai puțin și alăptează. Mai degrabă decât o mamă care fumează mai mult şi alăptează", spun adesea medicii, dar este de dorit de renunţat definitiv la țigări. Nicotina durează aproximativ 8 ore pentru ca orice urmă de nicotină să dispară din sânge.

De asemenea, este mai bine să fumezi după ce alăptaţi copilul, mai degrabă decât înainte. Cel mai bine este să așteptați două ore după ce aprindeţi o țigară şi apoi să hrăniţi bebelușul, cu nicotină cu cel puțin patru ore să dispară complet din lapte. Mai presus de toate, evitați să aprindeți țigara în camera în care este copilul dumneavoastră.

Ce se întâmplă dacă renunți la tutun în timpul alăptării
Odată ce aţi decis să renunţaţi la fumat, acesta este o alegere foarte corectă de a păstra continuarea armonioasă a alăptării şi a sănătăţi copilului. Dar perioada de a înceta fumatul este adesea însoțită de emoții mari şi frica de eşec. Este posibil să nu aveți nevoie să adăugați stres la lipsa de tutun. Fiți conștienți de faptul că substituenții nicotinici prezintă interes atunci când sunt utilizați corespunzător.

Cel mai bun? Gumele pentru mestecare, luând aceleași precauții ca și cum ați fuma: luați-le imediat după hrănire. Dacă optați pentru plasturele, alegeți unul care se retrage pe timp de noapte, astfel încât nicotina să nu se răspândească non-stop în laptele dumneavoastră.
În orice caz, nu ezitați să apelați la medicul dumneavoastră, el vă va îndruma pas cu pas pentru a renunța la fumat.

Sursa foto: lovetoknow.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu