4 aprilie 2019

Varicelă

Varicela numită în popor ca vărsat de vânt este o boală contagioasă. O infecţie virală care provoacă o erupţie unică, este boala copilăriei. Aproape 90% dinte copii dezvoltă varicelă înainte de vârsta de 9 ani. Acesta se manifestă prin nişte bubiţe umplute cu lichid, care de obicei pornesc să apară din zona pieptului apoi se răspândesc pe mâini şi picioare.

Virusul care provoacă varicelă poate să se răspândească direct (prin atingerea unei erupții, a unui copil sau adult ce are acest virus) sau prin aer (prin tuse și strănut). Perioada de incubare a varicelei până la contaminare durează în jur de 21 de zile.

Cel mai adesea, semnele de varicela la copii apar la 14 zile după infecție, boala este destul de neplăcută. Copilul începe să se plângă de o stare generală de rău, dureri de cap, temperatură destul de ridicată. Uneori, un copil suferă de dureri abdominale, precum și de o articulație dureroasă care este caracteristică pentru debutul gripei. De regulă, copilul refuză să mănânce și devine mai capricios.

Simptome varicelă, început de varicelă:

  • Starea de moleşeală, oboseală şi epuizare
  • Febra 38-40 grade Celsius
  • Lipsa poftei de mâncare
  • Dureri puternice de cap
  • Prezintă rosu și inflamaţia gâtului
  • Simptome adesea ca şi în cazul răcelii (secreţii nazale apoase, strănuturi dese, tuse uscate)

De asemenea, sunt cazuri foarte rare ca bebelușul să fie contaminat în uter de acet virus. Acest lucru se întâmplă dacă mama dezvoltă varicela pe timpul sarcinii în primele 5 luni de gestaţie.

Cum diagnosticăm varicela la copil?
Diagnosticul varicelei se face de obicei în cabinetul unui pediatru sau al unui medic generalist. Medicul va începe prin monitorizarea simptomelor clinice: măsurarea temperaturii, cercetarea amănunţită a locului contaminării, care este foarte necesar pentru diferenţierea de alte boli precum: zona zoster, herpes, eczemă, şi alte tipuri de infecţii contagioase.

Vărsat de vânt tratament - Cum tratăm varicela la copil?
Adesea în cele mai multe cazuri, virusul dispare de la sine în decurs de 10 zile. Majoritatea infecţiilor cu varicelă nu necesită tratament medical special. Tratamentul constă în izolarea la domiciliu până la dispariţia completă a crustelor, este binevenit să aerisiţi încăperea, tratamentul presupune şi repaus la pat, igiena pielii și a mucoaselor (bășicuțele pline cu lichid nu se rup întrucât se pot infecta)

Pentru a calma disconfortul creat la copil, încercaţi să faceți la copil băi şi comprese liniștitoare care sunt permise numai după căderea crustelor.
Medicul vă mai poate recomanda şi un tratament homeopatic sau antihistaminic care cu siguranță va ajută la scăderea mâncărimilor al locurilor afectate a copilului. De asemenea, este foarte important să nu expuneţi copilul în locuri aglomerate unde sunt şi alţi copii în perioada contagioasă.

Prevenim varicela - Vaccin varicela
Pentru a preveni varicela la copil, există un vaccin anti-varicela foarte eficient pentru a proteja.
Vaccina! O vaccinare cu varicela se recomandă la vârste cuprinse între 12 și 15 luni și din nou la vârsta cuprinsă între patru și șase ani. Vaccinul împotriva varicelor este recomandat tuturor copiilor, cu excepția celor care prezintă deficiențe grave ale imunității sau reacții alergice.

Sursa foto: drdina.ca

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu