3 aprilie 2019

Colostru

Colostru e îmbogăţit cu vitamine, hormoni, enzime, antioxidanţi, proteine, anticorpi. Este o adevărată hrană perfectă pentru bebeluş! 
Acesta e un lichid gălbui şi subţire ce se produce în cantități foarte mici, în jur de 100 ml în prima zi. A treia și a patra zi cantitatea de colostru produsă variază între 250 și 300 ml pe zi. După care laptele devine matur şi va fi produs în cantități mult mai mari, de aproximativ 800 ml pe zi.

Cum sa menţionat că colostru este bogat în proteine şi anticorpi acesta ajută organismul copilului să construiască şi să dezvolte mai departe sistemul său imunitar. Bebelușul mănâncă în primele trei - patru zile colostru, după care păstrând alăptarea, corpul dumneavoastră va începe să producă laptele matern.

Timpul de debut în care se formează colostru variază de la fiecare mămică individual ce a dat naştere. Mai des secreţia de colostru începe încă de la a şaptea - a noua lună de sarcină.
Sunt posibile cazuri ca colostru să apără şi la a doua până la a cincea zi după naştere.

Deci, să nu vă îngrijoraţi că în prima zi după naştere nu va apărea colostru, pieptul este moale ca şi cum ar fi gol. Între timp colostru se schimbă în compoziţie, în a patra zi acesta devine lapte tranzitoriu. Începând cu a 6-a zi de alăptare, secreţia glandei mamare nu este altceva decât un lapte matur. Procesul de înlocuire al colostru cu lapte matur apare la mămici diferit unea de alta.

De asemenea laptele matern se maturizează şi continuă să se schimbe între timp. De la început este subţire, dulce şi apos, ce conţine proteine şi minerale. Şi între timp devine mai gros ce satisface în totalmente nevoile copilului ca să nu rămâne flămând.

De menţionat că colostru conţine factori imuni ce protejează bebeluşul de anumiţi viruşi şi microbi, aceasta posedă numeroase imunoglobuline de tip A, ce joacă un rol de antiinfecţios, este ca un fel de vaccinurile la copii în cantităţi suficiente. Un alt rol important al colostru, este că acesta protejează şi facilitează creşterea organelor al bebeluşului, în deosebi intestinul.

Colostru ajută la evacuarea meconiului, ce este foarte bogat în săruri minerale. Colostru este produs în acea perioadă de viață când forțele de protecție proprii ale corpului sunt încă mici și conține un număr mare de leucocite și anticorpi formați în corpul mamei.

Un factor important în alimentaţia copilului este un regim de hrănire liber. Unde copilul singur îşi stabileşte intervalele de timp se mai numesc ca alăptarea la cerere al bebeluşului, inclusiv şi în timpul nopţii. Un copil nou născut poate să solicite să fie hrănit de la 8-10 până la 20 ori pe zi.
Durata unei hrăniri este în primele zile de 20-30 de minute datorită cantității mici de lapte.

De obicei o repriză de alăptate la sân durează de la 15 până 20 de minute, deoarece o ședere mai lungă a bebelușului la sân poate contribui la apariția crăpăturilor la nivelul mameloanelor.
Înainte de a alăpta bebeluşul este de dorit să fiţi calmă, relaxată, să luaţi o poziţie în alăptare confortabilă atât pentru dumneavoastră cât şi copil, intr-un mediu liniștit.

Este recomandabil ca atunci când hrăniți bebelușul să aibă posibilitatea de a vă contacta îndeaproape cu "piele la piele", "ochii cu ochii". Un astfel de contact apropiat contribuie la formarea unei lactații optime și la stabilirea unui contact psihoemoțional strâns între dumneavoastră și copil, ceea ce este foarte important pentru dezvoltarea şi creşterea armonioasă a bebeluşului.

Nu încercaţi să stoarceţi colostru, acest lucru va duce doar la o creştere a numărului de secreţii.
Evitați orice presiune pe piept, deoarece stimularea lactației duce la eliberarea de oxitocină în sânge. De asemenea, se recomandă spălarea sânilor de câteva ori pe zi cu apă caldă, fără utilizarea săpunului.

Pentru mămicile ce doresc să continue alăptarea, nu există recomandări speciale "Stresul şi oboseala în timpul alăptării pot afecta producţia de lapte".

Sursa foto: practicalparenting.com.au

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu