1 aprilie 2019

Când apar dinții la bebeluș

Cum de fapt ne dăm seama că a început erupția dentară la bebeluș? Unele dintre simptomele principale a apariției primilor dinți sunt grație a unor modificări de dispoziției a copilului, somnul neliniștit, treziri frecvente însoțite de plânsete, reducerea poftei de mâncare, gingii umflate, salivare excesivă și iritație.

De asemenea cel mai populare semne ce le prezintă copii sunt în principiul o ușoară creștere a temperaturii și diaree, acestea sunt normale cu semne secundare de dentiție. Majoritatea medicilor pediatri sunt de părere că temperatura crescută este cel mai probabil o reacție la inflamația mucoasei.

Atenție! Erupția dentară nu trebuie să prezinte febră mai mare de 38-41°C, diaree la bebeluși, vărsături, transpirație excesivă, tuse îndelungate, pierderea apetitului, crampe și sufocare.
În caz că persistă aceste semne, chiar dacă vă pare că sunt asociate cu dinții, consultați medicul pediatru urgent. De asemenea, nu este recomandat pentru a da copilului analgezic (sirop, supozitoare), fără a vă consulta cu medicul dumneavoastră și sub o temperatură ridicată a corpului sub 38,5 ° C.

Schema erupției dentiției la bebeluși

 1. Primul dinte incisivii inferiori - 6/9 luni
 2. Primii (medial) incisivi superioare - 7/10 luni
 3. Al doilea (lateral) incisivi superiori - 9/12 luni
 4. Al doilea (lateral) incisivi inferiori - 9/12 luni
 5. Primii molari superioare la vârsta de 12/18 luni
 6. Primii molari inferior la vârsta de 13/19 luni
 7. Caninii superioare - 16/20 luni
 8. Colții mici - 17/22 luni
 9. Al doilea molar inferior este la 20/33 luni
 10. Al doilea molar superior este la 24/36 de luni
Este de menționat că aceste cifre sunt doar aproximative. Potrivit statisticilor, primul dinte la copiii apare la 9 luni, sau chiar mai devreme. Astfel, calendarul erupției dinților rămași este schimbat.

Sau în caz că copilul dumneavoastră are vârsta mai mult de un şi încă nu i-au apărut dinţişorii, cel mai bine este să apelați și să vă consultați cu medic pediatru pentru a elimina riscul unor probleme de sănătate.

Cum scădeam durerea erupției dentare

 • O metodă eficientă este masajul gingiilor moi. Cu un deget curat masați ușor gingia bebelușului, acesta se va simți mai bine și dintele va erupe puțin mai repede.
 • Gelurile de dentiție, va calma locul inflamat
 • Inele speciale pentru erupția dintelui, acestea sunt vândute în farmacii, care sunt eficiente
 • Tăiați ușor gingiile bebelușului cu un deget curat, după ce ați înfășurat un deget cu un bandaj sau o tifon curat
 • Alăptarea îndelungată este lupta împotriva durerilor în erupția dentară bebeluș
 • O lingură rece sau un ineluș cu lichid ce îl puneți în congelator pe câteva minute, și apoi îi dați bebelușului, acesta îi va ameliora pe o perioadă durerea
 • Nu puneți aspirină sau alte comprimate pe dinți, nu frecați soluțiile care conțin alcool pe suprafața gingiilor.

Cum să preveniți cariile?

 • Cea mai mare măsură de precauție de a preveni caria dentară la copil, acesta este de a exclude din alimentație la maxim a dulciurilor și /sau a băuturilor dulci sucuri /apă cu zahăr oferite unui copil mic. Oferiți apă sau suc natural în loc de băuturi acidulate.
 • Nu oferiți copilului mâncarea mestecată de dumneavoastră, acesta ar declanșa mai mulți microbi, și în mai multe cazuri infecție a gingiilor la bebeluș.
 • După fiecare masă oferiții bebelușului să bea apă sau să clătească gura.
 • Prima consultație a bebelușului la medicul dentist este vârsta de un an, de aceea după acesta verificați starea dinților a copilului cel puțin o dată la șase luni.
 • Încercați să preveniți rănirea sau trauma dinților, cu smalțul deteriorat, acestea sunt distruse mai repede.
 • Copilul trebuie să aibă o alimentație sănătoasă și echilibrată, cu includerea în dieta zi de zi a calciului, brânză de vaci, caise, etc.
 • Când au apărut dinții, trebuie să începeți să aveți grijă de ei. La un copil de vârsta de la 1-1,5 ani,  periați dinții o dată pe zi cu o perie specială de silicon (pusă pe degetul vostru). La doi ani, învățați copilul să-și spele dinții cu periuța moale și cu pastă specială pentru copii.

Sursa foto: dentalhygienecanada.ca

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu