5 aprilie 2019

Alergiile alimentare la copii

Nimeni nu cunoaște de ce unii copii dezvoltă și sunt mai sensibili la alergii alimentare și alții copii nu! 
Deși medicii au remarcat că ar fi vorba despre o legătură genetică, deoarece unele familii par mult mai sensibili la alergii decât altele. Factorii de risc la amplificarea reacțiilor alergice a copiilor pote fi predispoziția ereditară și disconfortul mediului înconjurător ca polenup, praf, poluanţi și altele.

Simptome alergiei alimentare
Bebeluşii foarte mici sunt cei mai receptivi adesea să dezvolte cel mai frecvent alergia la alimente. O alergie alimentară se manifestă printr-o reacţie a organismului la un anumit produs, când un aliment este expus să provoace o alergie. Acesta eliberează un anticorp numit Ig E, în care reacţia şi simptomele alergiilor alimentare decurg prin:

  • Urticarie, mâncărime, buza/ limba/ umflătură a feţei
  • Tulburări gastrointestinale, regurgitarea, greaţă, vărsături, colici la nou născut, diaree la bebeluș, constipaţie, scaune moi și dese.
  • Dificultăţi respiratorii, tuse, respiraţie şuierătoare, rinită alergică la copil, astm bronşic.
De aceea este recomandat ca părinţii să introducă în alimentaţia bebeluşului un produs nou unul câte unul în fiecare săptămână. În caz că copilul va semnala o alergie la un anumit produs, veţi putea afla cu siguranţă ce a cauzat alergia.

Reacţiile alergice se întâmplă deseori la expunerea unui produs alimentar nou, din motiv că organismul copilului satisface şi dezvoltă un anticorp pentru aceasta. Aşa că hrăniți copilul cu alimente noi într-o perioadă de câteva zile și o monitorizaţi cu atenție. Dacă nu a avut o reacție după trei zile de mâncare nouă, probabil că totul este bine.

Primele opt alimente importante ce provoacă alergia sunt:  • Lapte, ouăle, peşte, migdalele
  • Arahide, nucile, soia, grâul
Astfel încât să fiți deosebit de atenți și atunci când introduceți oricare dintre aceste alimente.

Analize - Teste pentru alergia alimentară la copii
Pentru a diagnostica alergia alimentară sunt disponibile două tipuri de teste alergologice:

  • Sanguine 
  • Cutanate - este nevoie de un test de piele alergică, unde se testează şi se găseşte prezenţa Ig E specificului alergenului declanşator


Dacă bănuiți că bebelușul are o alergie la un anumit aliment, consultați pediatru şi un alergolog pentru copii. Se va face o testarea prin piele care este cea mai frecventă formă de testare alergică la copiii mici. Dacă copilul dezvoltă urticarie se va lua o cantitate mică de substanță alergică manifestată pe piele.

Unii copii sunt expuşi la alergici mortale la anumite produse - expunerea poate provoca o reacție severă numită anafilaxie, care poate duce la șoc anafilactic și deces. Dacă copilul dumneavoastră va suferit vreodată dificultăți de respirație sau respirație șuierătoare după introducerea unui anumit produs alimentar. Medicul vă poate recomanda un medicament de urgență care acționează rapid si poate salva viața în caz de reacție anafilactică care este o injecţie de adrenalină. În același timp chemaţi de urgenţă și o ambulanţă.

Cauzele dezvoltării alergiei alimentare la copiii din primul an de viață
Atunci când se naşte un bebeluş majoritatea organelor sunt încă în proces de dezvoltare, în primul rând tractul gastrointestinal este în stadiul de maturitate.

De exemplu, producția de enzime în tractul digestiv este redusă. Aceasta se datorează pancreasului ce nu a fost încă învățat în cantitățile potrivite să producă enzime.
În plus, compoziția microflorei este întreruptă la nou-născuți. Mai exact, nu este încă formată şi orice aliment introdus nu este digerat complet.

De asemenea, copii au sensibilitate ridicată la proteină de ouă de pui (71%), gluten (48%), proteine de banane (59%), orez (60%).
Sensibilizarea mai puțin frecventă la proteina hrișcă (32%), cartofi (28%), soia (30%), chiar mai puțin de proteinele de porumb (12%), diferite tipuri de carne (0-3%).

Trebuie remarcat faptul că majoritatea copiilor (70%) au o sensibilizare polivalentă, adică o alergie la trei sau mai multe proteine alimentare.

Sursa foto: mirprognozov.ru

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu