11 martie 2019

Trompe uterine înfundate

Hidrosalpinxul termen medicinal - este blocarea a unei trompe uterine (sau a ambelor tuburi), fiind blocate cu lichid. 
Mai mult de 35% dintre femei nu pot rămâne însărcinate din motiv că Hidrosalpinxul este una din cauzele infertilităţii.
Trompe înfundate - Cauze, tratament 

Trompele uterine blocate nu permit ovulelor şi spermatozoizilor să se întâlnească, ceea ce face imposibila fertilizarea. Blocajul are loc să apară în trompe, între ovar şi tuburi, părţile ce acoperă capetele acestor trompe sunt numite pili, şi când ovarul emană un ou, piliul îl va conduce în tub.

Din motiv că aceşti pili sunt uzaţi, şi responsabilitatea lor de a trimite ou la uter este semnificativ redus, chiar şi uneori acesta are loc să dispară. Interiorul trompelor este format un epiteliu ciliat, care duce ovulul la spermatozoid. Prejudiciul cauzate de aceşti pili îngreunează introducerea unui uter fertil.

Simptome:
În general, o femeie nu poate simţi aceste simptome de trompe uterine înfundate. 
Deseori blocarea acestora este dificil de constatat, unele din semnele principale ale tuburilor înfundate sunt:

  1. Slăbiciune corporală, vărsături cauzate de febră, dureri de cap severe, dureri de spate, urinări frecvente şi cel mai important greţurile
  2. Lipsa ovulaţiei
  3. Disconfort general, durerea în timpului actului sexual, deseori persista şi sângerare
  4. Durerea din tuburile care sunt din zona abdominală şi pelvian
  5. Ciclul menstrual neregulat, care sunt însoţite de dureri pe tot parcursul ciclului
Dacă observați câteva semne de obstrucţie a trompelor uterine, este binevenit în cel mai apropiat moment să contactaţi medicul dumneavoastră.
Diagnosticarea prealabilă va fi utilă care va permite o modalitate mai rapidă şi mai eficientă de a înlătura orice disconfort şi problemă.


Cauzele frecvente întâlnite ale trompelor uterine blocate sunt:

* Chlamydia şi infecţia cu HIV

* Anomali congenitale ale structuri


* Infecţi ale organelor pelviene - Inflamaţia pelvisului poate fi transformată într-o infecţie, ce se răspândeşte în ovare şi uter

* Apendicita - Apare inflamarea apendicelui sau al intestinului gros. Odată ce această inflamaţie este gravă, acesta duce la o ruptură serioasă, ce infectează toate organele din jur.

* Sarcina extrauterină
- Sarcina ectopică apare în afara uterului, de cele mai multe ori în una din trompele uterine, și oul fertilizat nu se mişcă şi rămâne acolo blocat. Ca urmare embrionul se dezvoltă, odată cu creşterea acesta provoacă o ruptură a trompelor.

* Endometrioza - este o boală progresivă ce afectează 10-15 femei, este atunci când mucoasa uterină cunoscută şi ca denumire de endometru, creşte în afara uterului în trompe, ovare şi pelvis. Această afecţiune are denumire de endometrioză şi care formează adesea cicatrici. Cicatricile sunt unul dintre factori care duc la blocajele tuburilor.

* Peritonita - Sunt atacate de nişte ciuperci sau bacterii din peritoneu, peretele interior al cavităţii abdominale poate provoca infecţia peritonită. Această boală cauzează acumularea de lichide şi inflamarea zonei abdominale, care blochează tuburile uterine.

Cum are loc diagnosticarea

  • Sunt foarte multe teste pentru a identifica problema tuburilor blocate, după cum se menţionează Chlamydia este problema principală a blocării. De aceasta este testarea prezenţei aceste boli, care cu uşurinţă după un tratament adecvat se înlătură cu succes acest parazit.
  • Histerosalpingografia (GHA) este un studiu cu razele X, care ne permite cu eficienţă vizualizarea tuburilor uterine şi forma uterului din interior. Această procedură se efectuează înainte de ovulaţie, astfel încât să nu iradieze ovulul. Pentru această procedură nu se utilizează anestezia, dar se recomandă să se ia un antibiotic pentru a evita o oarecare infecţie.
Cum se tratează:
Cel mai adesea tratamentul tuburilor uterine blocate se efectuează cu ajutorul laparoscopiei operative. Medicul efectuează o procedură chirurgicală ce permite înlăturarea adeziunilor şi apoi permite restabilirea folosind tehnicile microchirurgicale.

După o astfel de intervenţie chirurgicală, o femeie poate rămâne însărcinată timp de 12-18 luni. Dar uni experţi afirmă ca acest termen este minim pentru recuperare, este periculos şi ineficient pentru concepere. Deoarece este un termen mic pentru recuperarea completă a epiteliului ciliat care să nu crească riscul de sarcină extrauterină.

Sursa foto: equilibreplus.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu