14 martie 2019

Triplu test sarcină

 Această analiză este binevenită să se efectuează în cel de-al doilea trimestru de sarcină, între săptămâna 16 de sarcină și respectiv 18 săptămâni de sarcină
Triplu test este o modalitate practică ce reprezintă unul din cele mai importante analize care vă pot informa cu siguranţă despre anumite malformaţii congenitale a bebeluşului.


Ce este un triplu test? (screening prenatal al trimestrul doi de sarcină)
Triplu test în sarcină este o analiză de sânge ce măsoară numărul a trei markeri materni Estirol necojugat, HCG și AFP.

Este o analiză opţională ce se recomandă femeilor însărcinate peste vârsta de 35 de ani (din motiv că au un risc mai crescut de a da naştere unui bebeluş cu anomalii cromozomiale genetice). Analiza de sânge se efectuează strict în perioada între săptămânile a 16-18 de sarcină, ideal ar fiind examinat în săptămână 16-a de sarcină.

La această efectuare se determină trei markeri materni: HCG, AFP, Estriol neconjugat


  • AFP- Are denumirea de o proteină sintetizată în principal legat de ficatul fetal. Concentraţia APF pe perioada sarcinii care creşte progresiv, având un nivel de 0.2ng/ML până la 250 ng/ML la săptămâna 30 de sarcină -32 săptămână de gestaţie. Nivelurile (MoM) AFP sunt mai ridicate în sarcinile asociate cu tubul neural şi în medie mai scăzute la prezenţa sindromului Down (trisomia 18).
  • HCG - Este o altă proteină produsă de placenta, nivelul său seric reprezintă următoarea raport: creşte din clipa implantării a ovulului fertilizat. Aceasta atinge un nivel maxim în săptămâna 6-12 de sarcină, şi scade semnificativ la perioada a săptămâni 16-20 de gestaţie. Concentraţia a HCG-ului este mai ridicat în sarcinile asociate cu sindromul Down şi mai mică în prezenţa trisomiei 18.
  • Estriolul neconjugat - acesta este produs de unitatea feto-placentară, nivelul său în serul matern se ridică semnificativ pe perioada sarcinii şi este tipic scăzut la sarcinile combinate cu sindrom Down şi trisomia 18.

Calculul MoM (multiplu de mediana) pentru fiecare markeri - se împarte valoarea obţinută la mediana corespunzătoare a vârstei gestionale:
Corectarea MoM în funcţie de datele clinice materne examinate

- Riscul sindromului Down la naştere (se calculează pe principiu MoM corectat pentru fiecare din cei trei markeri şi a vârstei materne la naştere)

- Riscul de defect al tubului neural la naştere (se calculează pe principiul MoM corectat pentru AFP şi a vârstei materne)

- Riscul de trisomie 18 la naştere ( se calculează pe principiul MoM şi corectat pentru fiecare dintre cei trei markeri şi a vârstei materne).

Modificările markeri serici din cele trei tipuri de anomali congenitale fetale:
- Defectul de tub neural AFP crescut
- Trisomie 21 HCG crescut, estriol neconjugat scăzut, AFP scăzut
- Trisomie 18 HCG scăzut, estriol neconjugat, AFP scăzut

Când se evaluează Triplu test

Pe lângă ecografie şi proba de analiză sunt necesare şi informaţii personale ca:

  • Vârsta mamei însărcinate, în caz că sunteţi fumătoare 
  • Dacă sarcina este pe cale de însămânţare artificială
  • În caz că aţi avut probleme anterioare privind sarcina anterioară.


Cum se examinează testul şi rezultatul

Acest test nu prezintă nici o reacţie adversă, este un test simplu, ce nu provoacă durere sau disconfort, nici pentru făt nici pentru mama însărcinată, se ia o cantitate foarte mică de sânge venos.

Această procedură durează în jur de 5-7 minute pentru recoltarea sângelui, şi 20 minute pentru examinarea ecografică, fiind nedureroase. Rezultatul testului sunt disponibile în jur de 7-10 zile.

Rezultatul Triplului test arată probabilitatea ca 10 din 100 de femei însărcinate să aibă un copil cu sindrom Down. Dar în realitate doar 5 din 1000 detectate pozitiv va da naştere a unui copil cu sindromul Down.

Sursa foto: eduwaves.org

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu