12 martie 2019

Săptămâna 6 de sarcină

La şase săptămâni sunteţi la o lună şi aproximativ o săptămână de sarcină. 
La acest termen copilul are dimensiunea de 4-6 mm şi ca greutate mai puţin de un gram, este cât un bob de mazăre. Iar dvs. de la începutul sarcinii aţi acumulat în greutate 1kg.

Dezvoltarea bebeluşului în a 6-a săptămână de sarcină
De asemenea, încep să se formeze în această săptămână rinichi, ficatul şi plămâni, împreună cu inimioara sa mică care de acum bate de aproximativ 110 bătăi pe minut. Acestea aproape s-a dublat în volum şi va bate din ce în ce tot mai repede.

Embrionul creşte cu un milimetru în fiecare zi, la această etapă i se pot distinge ochişorii sub formă de mici puncte negre. Se dezvoltă segmentele ce mai apoi vor forma structura braţelor şi a picioarelor. Au loc transformări a capulului, maxilarului, obrajilor şi bărbia bebeluşului, care vor deveni din cele din urmă o faţă adorabilă.

În această săptămână se formează timusul (glanda timus) cel mai important organ al sistemului imunitar al omului. În ceea ce priveşte sistemul respirator, acesta va funcţiona cu prima inhalare aerului, când imediat după naştere plămânii se vor deschide şi se vor umple cu aer.

Dacă aţi efectuat deja o ecografie morfologică trimestru 1 de sarcină, la şase săptămâni medicul vă va putea arăta şi auzi bătăile inimi fetale - un semn clar că aveţi un embrion ce se dezvoltă foarte rapid. Şi dacă aveţi şanse să fiţi însărcinată cu gemeni, veţi putea avea două săculeţe distinctive văzute la ecografie şi veţi vedea două, sau trei, patru, cum bat inimioarele.
De obicei, gemenii se dezvoltă în jur de 4 până la 10 zile după concepţie.

Modificările mamei în a 6-a săptămână de sarcină
Semnele timpuri în această perioadă a sarcinii sunt stări de greață ușoare, va fi nevoia să urinaţi frecvent, mai ales veţi avea această senzaţie şi în timpul somnului când vă odihniţi.

Din fericire această presiune va fi uşurată odată ce uterul se va ridica şi creşte la începutul trimestrului doi de sarcină. Uterul se extinde devine din ce în ce mai mare, însă ştiţi că uterul dumneavoastră va creşte în continuu până la 100 de ori mai mare.

Uterul estre închis de un dopul gelatinos, care va stopa şi nu va permite intrarea diferitor microbi şi infecţii. În acest timp pot fi senzaţii uşor dureroase în partea de jos a abdomenului, aceasta nu ar trebui să vă îngrijoreze.

Acestea sunt doar nişte ligamente musculare care ţin uterul şi încep să se întindă. Foarte rapid începe să de dezvolte placenta, care până la sfârşitul sarcinii va creşte şi va măsura 800 gr.

Cantitatea de sânge din corpul dumneavoastră creşte, din ce motiv se întâmpla aceasta? 
În primele săptămâni de sarcină veţi avea o cantitate crescută de sânge pentru a ajuta la creşterea uterului. Și din această cauză aveţi necesitatea de a bea multe lichide, uterul apasă pe vezica urinară, ca urmare apare senzaţia de a urina frecvent.

Acum este perioada favorabilă să începeţi să administraţi vitaminele prenatale, multivitamine, alimente bogate în fier şi acid folic prescrise de medicul dumneavoastră.


Sursa foto: pampers.ie

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu