12 martie 2019

Săptămâna 5 de sarcină

Felicitări, tocmai aţi intrat în clubul proaspetelor mămici!
Săptămâna a cincea este momentul culminant pentru viitoarele mămici care urmează să afle ca sunt însărcinate. 
Acum testul de sarcină arată cu exactitate 2 liniuţe ferm conturate.

La această săptămână bebeluşul măsoară cât o sămânţă de măr.
El sau ea este de acum măsurabil/ă şi este de aproximativ 1.5 mm de la coroană până la capăt. Și bebeluşul se pregăteşte pentru o creştere mult mai mare şi va avea modificări importante în dezvoltare. Iar dumneavoastră de la începutul sarcini deja trebuie să fi adăugat în greutate 0.7 kg.

Dezvoltarea bebeluşului în a 5-a săptămână de sarcină
În săptămâna cincea de sarcina este ca o piatră de hotar, din cauză ca este etapa crucială în dezvoltarea inimii. Ea încă arată ca un tub care se află într-unul din cele trei straturi celulare ale embrionului.

În primul strat sunt toate sistemele pentru sistemul nervos şi circulator, creierul, coloana vertebrală, precum părul şi pielea.

În al doilea strat este inima, organele reproductive, ficatul, rinichii, oasele, intestinele, muşchii, vezica. Pancreasul este plasat într-un strat intim.

Apar primele celule sanguine ale bebeluşului, ochii, urechile şi chiar scheletul încep cu încet să se accentueze. Creierul bebeluşului a fost împărţit în două laturi.

Cum s-a menţionat inima bebeluşului dumneavoastră este alcătuită din două canale mici numite tuburi de inimă care sunt deja formate. Când aceste tuburi se vor cupla împreună, bebeluşul vostru va avea o inimă pe deplin funcţională.

Primul sistem care va fi operaţional este sistemul circulator sau sângele, împreună cu organul său inima. Aceste bătăi de inimă le puteţi vedea sigur la examinare primei vizite la ecografie morfologică trimestru 1 de sarcină.

Modificările mamei în a 5-a săptămână de sarcină

Poate că în săptămâna a cincea veţi simţi şi primele semne ale sarcinii, precum oboseala, epuizare, sânii sensibili, umflaţii şi chiar dureroşi la atingere.

Urinări frecvente, pot fi sesizate şi anumite dureri abdominale ca crampe sau senzaţia de balonare, rar stări de greață. Odată ce persistă greţurile încercaţi să mâncaţi castraveţi proaspeţi, cu mici înghiţituri. Aceasta vă va alunga starea de disconfort şi nu în ultimul rând vă va hidrata în acelaşi timp.

La această perioadă ar fi bine să aveţi cât mai dese plimbări la aer curat. Iar alimentaţia în timpul sarcinii să fie sănătoasă, variată, alimente bogate în fier, odihnă la maxim şi păstraţi calmul.

Sura foto: emmasdiary.co.uk

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu