13 martie 2019

Săptămâna 41 de sarcină

Ajunsă la a 41-a săptămână de sarcină, treceţi într-o aşteptare obositoare pentru naştere.
Cel mai probabil vă gândiţi de ce încă nu s-a început naşterea? Dacă sunteţi sub supravegherea constantă a medicului dumneavoastră, nu vă faceţi griji. Totul decuge perfect de bine!

Modificările mamei în a 41-a săptămână de sarcină
Medicii recomandă pentru a mări şansele de a se începe naşterea mergeţi pe jos în decurs de 3 ore, urcaţi scările, şi cu siguranţă din clipă în clipa se va începe travaliu. Bebeluşul vostru are acum o lungime de 52-54 cm, şi o greutate de 3500-3700 grame, iar dvs. de la începutul sarcinii aţi acumulat 13.5 kg.

Frecventele semne înainte de naștere la acest termen reprezintă o continuare celor ce le-aţi simţit până acum, mai ales:

 • Urinări frecvente - bebelușul poate coborî mai jos și mai jos, exercitând presiune asupra vezicii urinare și dând dureri în jos
 • Dificultate de somn, disconfort pelvian
 • Hemoroizi - cauzează umflarea venelor varicoase în rect, cauzând hemoroizi în sarcină
 • Pierdere în greutate - În ajunul unui eveniment semnificativ, corpul scapă de excesul de lichid, din cauza faptului că puteți observa o ușoară scădere în greutate
 • Diareea - ar putea să nu fie numai din cauza alimentelor picante pe care le-aţi mâncat, ar putea fi un semn că hormonii se schimbă muchii uterului se relaxează, aşa cum o fac şi alţi mușchi din corpul dumneavoastră pentru a se începe naşterea.
Puteţi observa pe lenjerie că a ieşit dopul gelatinos, acestea sunt părți ale dopului mucus, care până la sfârșitul sarcinii închide colul uterin, protejând bebeluşul de microbi şi a diferitor infecţii. Acesta este un semn pe care colul uterin începe să se dilateze în pregătirea pentru naștere. Dacă aţi sesizat că sa eliminat dopul gelatinos, nu vă îngrijoraţi, aceasta anunţă intervalul de timp de înainte de a intra în travaliu variază de la câteva ore până la câteva zile.

Contracţiile Braxton - Hicks, contracţii false sunt tot mai frecvente, dar încă destul de neregulate. Acestea sunt inofensive şi nu dureroase,  apar de regulă după un efort fizic acumulat pe toată perioada zilei. Și din motivul că sunteţi deshidrată, încercaţi să beţi apă şi să vă odihniţi.

Contracţiile regulate, de regulă încep în intensitate şi nu se opresc, ele devin să fie mai frecvente şi dureroase. În cazul că s-au scurs apele şi acestea sunt însoţite de dureri abdominale şi spate, contactaţi urgent ambulanţa, mai mult ca precis sunteţi în travaliu, șise începe naşterea.
Pierderea lichidului amniotic este un semn bine determinat că naşterea se va începe în următoarele câteva ore, aceasta este transparent, incolor, fără miros.

Vizita la medic
Acum veţi avea o vizită prenatală la medicul dumneavoastră, acesta evaluează dacă bebeluşul are o poziţie corectă şi dacă capul copilului sa deplasat în jos.
De asemenea, pregătiţi-vă pentru un examen pelvian, unde cervixul dumneavoastră va fi examinat pentru dilatare (deschidere).

În caz că medicul doreşte o examinare mai detaliată a copilului, acesta vă va recomanda o ecografie morfologică trimestru 3 de sarcină.
Unde se examinează:
 • Respiraţia copilului
 • Mişcările micuţului
 • Ritmul cardiac
 • Lichidul amniotic 
 • Gradul de maturitate a placentei
 • Localizarea placentei
Dacă placenta este localizată anormal înseamnă că e placenta previa, atunci medicul poate să vă recomande o intervenţie cezariana de urgență. La acest termen medicul dacă observă la ecografie că bebeluşul are cordonul ombilical înfăşurat în jurul gâtului- hipoxia fetală sau poziţia este incorectă a copilului, de cele mai multe ori se recomandă intervenţia cezariană.

De asemenea, dacă din punct de vedere aveţi o complicaţie cum ar fi preeclampsia sau diabet zaharat în sarcină, o infecţie urinară în sarcină atunci se discută despre o naştere naturală provocată. Aceasta se mai aplică în cazuri când, sarcina a trecut peste 40-42 săptămâni, apele s-au rupt dar travaliu nu sa început. Sau când sarcina gemelă/tripleți ce au depăşit termenul de 38 săptămâni de sarcină.

La acest termen de 41 săptămâni de sarcină, medicul dumneavoastră vă va propune naşterea provocată, deoarece copiii care merg mai departe după termenul de 40-42 săptămâni prezintă un risc mai mare dezvolta diverse probleme.

Aveţi grijă de sănătatea dumneavoastră şi a copilului vostru, alimentația în timpul sarcinii treuie să fie corectă, cu alimente bogate în fier, beţi cât mai multă apă. Ieșiți cât mai dese plimbări la aer curat, luați multivitamine, vitamine prenatale, aceste suplimente de vitamine vă vor ajuta la stimularea lactației, a laptelui matern. Evitați și excludeți factorii nocivi precum alcoolul în timpul sarcinii și fumatul în timpul sarcinii. Și nu uitați să mai revizuiţi bagajul de maternitate dacă nu aţi uitat ceva.

Sursa foto: otizmblog.blogspot.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu