13 martie 2019

Săptămâna 40 de sarcină

Sunteţi la 40 săptămâni de sarcină şi bebeluşul are o lungime de 51-53 cm, cu o greutate de 3400-3600 grame. Dumneavoastră de la începutul sarcinii aţi acumulat 13.2 kg. Sunteţi pe cale să vă întâlniţi bebelușul! În acest timp gândiţi pozitiv, faceţi gimnastică uşoară exersați exerciții de respirație pentru/în timpul travaliului.

Dezvoltarea bebeluşului în a 40-a săptămână de sarcină
În acest timp copilul este gata să înceapă o viaţă independentă deplină. Obrajii sunt plini, pielea netedă, ochii şi urechile sunt formate, părul şi unghiile continuă să crească. Reflexele sale sunt coordonate şi o substanţă neagră, meconiu sa acumulat în intestine, acesta va fi primul scaun al bebeluşului după naştere.

Acum veţi avea o vizită prenatală la medicul dumneavoastră, acesta evaluează dacă bebeluşul are o poziţie corectă şi dacă capul copilului sa deplasat în jos.
De asemenea, pregătiţi-vă pentru un examen pelvian, unde cervixul dumneavoastră va fi examinat pentru dilatare (deschidere).
În caz că medicul doreşte o examinare mai detaliată a copilului, acesta vă va recomanda o ecografie morfologică trimestru 3 de sarcină.

Aici se evaluează:
  • Respiraţia copilului
  • Mişcările micuţului
  • Ritmul cardiac
  • Lichidul amniotic
  • Gradul de maturitate a placentei
  • Localizarea placentei
Dacă placenta este localizată anormal înseamnă că e placenta previa, atunci medicul poate să vă recomande o intervenţie cezariana de urgență.
La acest termen medicul dacă observă la ecografie că bebeluşul are cordonul ombilical înfăşurat în jurul gâtului sau poziţia este incorectă a copilului, de cele mai multe ori se recomandă intervenţia cezariană.

De asemenea, dacă din punct de vedere aveţi o complicaţie cum ar fi preeclampsia sau diabet zaharat în sarcină, o infecţie urinară în sarcină atunci se discută despre o naştere naturală provocată. Aceasta se mai aplică în cazuri când, sarcina a trecut peste 40-42 săptămâni, apele s-au rupt dar travaliu nu sa început. Și dacă aveți gemenii ce au depăşit termenul de 38 săptămâni de sarcină.

În această perioadă trebuie să monitorizaţi cu atenţie mişcările fetale, acestea ar trebui să fie 10 mişcări în decurs de 12 ore. În cazul că bebeluşul prezintă mişcări excesive, sau dimpotrivă acestea sunt prea slabe sau nu le simţiţi, contactaţi imediat medicul dumneavoastră. Poate că bebeluşul se confruntă cu lipsă de oxigen, sau alte probleme care are nevoie de specialişti de o intervenţie imediată.

Modificările mamei în a 40-a săptămână de sarcină

În această săptămână puteţi resimţi anumiţi prevestitori ca semne înainte de naștere, după cum se ştie, dacă până acum nu sa început travaliu, înseamnă că a apărut o eroare în calcularea perioadei de gestaţie. Mai revizuiţi bagajul de maternitate, dacă nu aţi uitat ceva, şi asiguraţi-vă că sunteţi gata pentru naştere în orice moment.

Simptome naștere naturală sunt adesea resimţite bine ca:

Diaree, greață, vărsături - toate aceste fenomene neplăcute pot anticipa pe deplin debutul de travaliu și apar aproximativ 24-48 de ore înainte de a se începe naşterea.
Cu puțin timp înainte de începerea travaliului, este posibil să constaţi o scădere a poftei de mâncare, uneori nu doriți să mâncați deloc.

Puteţi observa pe lenjerie că a ieşit dopul gelatinos, acestea sunt părți ale dopului mucus, care până la sfârșitul sarcinii închide colul uterin, protejând bebeluşul de microbi şi a diferitor infecţii.
Acesta este un semn pe care colul uterin începe să se dilateze în pregătirea pentru naștere. Dacă aţi sesizat că sa eliminat dopul gelatinos, nu vă îngrijoraţi, aceasta anunţă intervalul de timp de înainte de a intra în travaliu variază de la câteva ore la câteva săptămâni.

Contracţiile Braxton - Hicks, observaţi că la acest termen contracţii false sunt tot mai frecvente, dar încă destul de neregulate, ele sunt inofensive şi nu dureroase.

Contracţiile regulate, de regulă încep în intensitate şi nu se opresc, ele devin să fie mai frecvente şi dureroase. În cazul că s-au scurs apele şi acestea sunt însoţite de dureri abdominale şi spate, contactaţi urgent ambulanţa. Mai mult ca precis sunteţi în travaliu, și se începe naşterea.

Frica de naştere, creşterea tensiuni, anxietatea - toate acestea afectează negativ asupra bebeluşului vostru. Încercaţi să vă relaxaţi, să vă odihniţi şi gândiţi pozitiv, pentru că de la un minut la altul poate să apară bebeluşul. Pentru a grăbi procesul naşterii pentru această săptămână, medicii recomandă să aveţi plimbări lungi, trebuie să mergeţi cel puţin 3 ore pe zi.

Alimentația în timpul sarcinii trebuie să fie echilibrată, cu alimente bogate în fier, multivitamine, proteine, calciu, fier şi fibre. Pregătiți-vă și efectuaţi exerciţi de respirație în timpul travaliului, gimnastică uşoară, hidrataţi-vă şi alungaţi stresul. Hipoxia fetală este o patologie periculoasă pe perioada sarcinii, pentru prevenirea acestuia este important nu numai de a respira aer curat.

Sursa foto: mumsnet.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu