13 martie 2019

Săptămâna 38 de sarcină

În curând ajungeţi la sfârşit de sarcină, dacă bebeluşul dumneavoastră încă nu este născut. Aveţi un pic de răbdare copilul în câteva zile poate să apară în orice moment pe lume. 
La săptămâna a 38-a de sarcină micuţul vostru are o greutate de 3000-3200 grame, şi o lungime de 48-50 cm. Iar dumneavoastră de la începutul sarcinii aţi adăugat în greutate 12.5 kg.

Dezvoltarea bebeluşului în a 38-a săptămână de sarcină
La acest termen toate organele copilului sunt formate şi sistemele lor sunt în deplină stare de funcționare. În stadiul de dezvoltare este doar pancreasul, ficatul, doar ele vor continua să se formeze după naştere.

Acum veţi avea o vizită prenatală la medicul dumneavoastră, acesta evaluează dacă bebeluşul are o poziţie corectă şi dacă capul copilului sa deplasat în jos. De asemenea, pregătiţi-vă pentru un examen pelvian, unde cervixul dumneavoastră va fi examinat pentru dilatare (deschidere).

În caz că medicul doreşte o examinare mai detaliată a copilului, acesta vă va recomanda o ecografie morfologică trimestru 3 de sarcină.

Medicul ecograf examinează cu atenție:

 • Respiraţia copilului
 • Mişcările micuţului
 • Ritmul cardiac
 • Lichidul amniotic
 • Gradul de maturitate a placentei
 • Localizarea placentei

Dacă placenta este localizată anormal înseamnă că este placenta previa, atunci medicul poate să vă recomande o intervenţie cezariana de urgență. La acest termen medicul dacă observă la ecografie că bebeluşul are cordonul ombilical înfăşurat în jurul gâtului sau poziţia este incorectă a copilului, de cele mai multe ori se recomandă intervenţia cezariană.

De asemenea, dacă din punct de vedere aveţi o complicaţie cum ar fi preeclampsia sau diabet zaharat în sarcină, o infecţie urinară în sarcină atunci se discută u medicul despre o naştere naturală provocată.

O naștere naturală stimulată se mai aplică în cazuri când, sarcina a trecut peste 40-42 săptămâni, apele s-au rupt dar travaliu nu sa început. Sau/ și in cazul gemeniilor sau tripleți ce au depăşit termenul de 38 săptămâni de sarcină.

Modificările mamei în a 38-a săptămână de sarcină

Mămicile însărcinate sunt adesea îngrijorate, cum se deosebesc contracţii false de cele reale?
Medicii recomandă să păstraţi calmul, pentru că cu siguranţă instinctul matern este un fenomen puternic. Și organismul vostru vă va da semne destul de hotărâte și clare ce veţi fi sigure ca se începe naşterea.

Contracţiile reale pot ă apară în orice moment al zilei sau a nopţii, sunt mai dureroase, aceste se repetă periodic, crescând frecvenţa de intensitate, ele au o durată de 60 de secunde în medie şi se înregistrează la intervalul de 5 minute.

Pentru a distinge contracţiile false de cele reale, schimbaţi poziţia, plimbaţi-vă prin cameră, relaxaţi-vă, beţi apă. Dacă contracţiile s-au oprit, cel mai probabil aceste sunt contracţii false.

În această săptămână puteţi resimţi anumiţi prevestitorii a naşterii

 • Probleme cu somnul
 • Anxietate
 • Dureri de spate
 • Dureri în regiunea şoldului şi a piciorului
 • Dureri în regiunea abdomenului
 • Urinări frecvente

Diareea ar putea să nu fie numai din cauza alimentelor picante pe care le-aţi mâncat, ar putea fi un semn că hormonii se schimbă muchii uterului se relaxează , aşa cum o fac şi alţi mușchi din corpul dumneavoastră pentru a se începe naşterea.

Puteţi observa pe lenjerie că a ieşit dopul gelatinos, acestea sunt părți ale dopului mucus, care până la sfârșitul sarcinii închide colul uterin, protejând bebeluşul de microbi şi a diferitor infecţii. Acesta este un semn pe care colul uterin începe să se dilateze în pregătirea pentru naștere. Dacă aţi sesizat că sa eliminat dopul gelatinos, nu vă îngrijoraţi, aceasta anunţă intervalul de timp de înainte de a intra în travaliu variază de la câteva ore la câteva săptămâni.

Contracţiile Braxton -Hicks - la acest termen contracţiile false sunt tot mai frecvente, dar încă destul de neregulate, ele sunt inofensive şi nu dureroase. Apar de regulă, după un efort fizic acumulat pe toată perioada zilei, sau sunteţi deshidrată, încercaţi să beţi apă şi să vă odihniţi.

Contracţiile regulate, de regulă încep în intensitate şi nu se opresc, ele devin să fie mai frecvente şi dureroase. În cazul că s-au scurs apele şi acestea sunt însoţite de dureri abdominale şi spate, contactaţi urgent ambulanţa, sunteţi în travaliu, se începe naşterea. Pierderea lichidului amniotic este un semn bine determinat că naşterea se va începe în următoarele câteva ore.

Echilibru în dietă este foarte important, aceasta trebuie să fie sănătoasă. Aportul de legume să fie echilibrat cu feluri de mâncăruri din carne. Alimentaţia în timpul sarcinii să conţină proteine, carne, fier, şi nu uitaţi de suplimentele de vitamine prenatale, alimente bogate în fier. În cantităţi suficiente, este necesar să utilizaţi lichide, şi cât mai dese plimbări zilnice la aer curat.

Sursa foto: webmd.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu