13 martie 2019

Săptămâna 36 de sarcină

Aţi ajuns şi la a 36-a săptămână de sarcină, sunteţi spre sfârşitul etapei finale de gestaţie. 
Acum veţi fi nevoită să vă vizitaţi medicul înainte de debutul travaliului, ce va examina tensiunea arterială şi proteinele din urină, pentru a evita riscul unei patologii ca preeclampsia.

Dezvoltarea bebeluşului în a 36-a săptămână de sarcină
În această săptămână, creşterea bebeluşului se încetineşte, el sau ea se pregăteşte pentru marele eveniment - naşterea. Acum bebelușul se antrenează să respire prin lichidul amniotic, şi din acest motiv are sughiţuri frecvente, ce le puteţi simţi şi dumneavoastră.

Copilul are o greutate de 2700 grame, estimează o lungime de 47-48 cm, şi dumneavoastră de la începutul sarcinii aţi acumulat în greutate 11.9 kg. Plămânii, inima, rinichii s-au dezvoltat complet, organele sexuale au ajuns la maturitate. Dar procesul de pregătire pentru viaţa extrauterină nu se opreşte. Ficatul stochează toate componentele necesare pentru formarea sângelui în primul an de viaţă. Sistemul imun, endocrin, sistemul nervos şi termoreglarea continuă să se îmbunătăţească.

Dacă bebeluşul dumneavoastră încă nu sa întorc cu capul în jos, atunci el sau ea poate să o facă în săptămâna aceasta. Apoi adoptă o poziţie corectă, picioarele şi braţele pliate, bărbia la nivelul pieptului. Această poziţie este cea mai potrivită pentru naşterea naturală.
Bebelușul coboară în pelvis şi îşi plasează capul în cea mai îngustă parte a uterului.

Modificările mamei în a 36-a săptămână de sarcină
La 36 săptămâni de sarcină mămicile însărcinate devin mai iritabile şi nervoase. În luptă cu aceastea vă va ajuta să meditaţi, să citiţi cărţi, masaj de relaxare. Odată ce bebeluşul coboară în pelvis, plămânii dumneavoastră vor avea mai mult spaţiu şi în sfârşit veţi avea o capacitate bună de a respira mai adânc.

Constipaţia în sarcină, arsuri la stomac, balonare, aceste semne au fost pe toată perioada sarcinii. Încercaţi să evitaţi să mâncaţi mâncăruri grase, prăjite, afumate, picante, citrice.
Umflarea mâinilor, picioarelor, a feţei de îndată ce veţi naşte acest disconfort va dispărea.

La acest termen de sarcină puteţi observa pe lenjerie că a ieşit dopul gelatinos. Acestea sunt părți ale dopului mucus, care până la sfârșitul sarcinii închide colul uterin, protejând bebeluşul de microbi şi a diferitor infecţii. Dacă aţi sesizat că sa eliminat dopul gelatinos, nu vă îngrijoraţi.
Este un semn ce anunţă că se apropie nașterea, intervalul de timp de înainte de a intra în travaliu variază de la câteva ore la câteva săptămâni.

Contracţiile Braxton -Hicks - observaţi că la acest termen contracţii false pot fi mai dese dar sunt neregulate şi nu dureroase. Acestea apar de regulă, după un efort sau și din cauza deshidratării, încercaţi să beţi apă şi să vă odihniţi.

Contracţiile regulate, de regulă încep în intensitate şi nu se opresc, ele devin să fie mai frecvente şi dureroase. În cazul că s-au scurs apele şi acestea sunt însoţite de dureri abdominale şi spate, contactaţi urgent ambulanţa, la acest termen dacă veţi naşte se socate că e naştere prematură.

Pierderea lichidului amniotic este un semn bine determinat că naşterea se va începe în următoarele câteva ore. Continuați să monitorizați cu atenție contracțiile dumneavoastră, medicii recomandă pentru a merge la maternitate atunci când contracțiile apar la fiecare cinci minute și devin din ce în ce mai intense.

V-ați gândit să pregătiți toate documentele necesare, precum şi bagajul de maternitate

În această etapă a sarcinii medicul vă poate îndrepta la o ecografie morfologică trimestru 3 de sarcină. Pentru a evalua și examina:

  • Poziţia bebeluşului şi localizarea placentei
  • Ritmul cardiac al copilului
  • Lichidul amniotic 
  • Gradul de maturitate a placentei
  • Greutatea şi dimensiunea bebeluşului

Unele mămici însărcinate au frica de naştere, aceasta este în zadar, naşterea este un proces foarte natural. Aproape toate femeile dezvoltă sentimentul de neliniște, mai ales dacă aceasta este prima sarcină.

Alimentaţia în această săptămână joacă un rol foarte important, deoarece depinde nu numai de succesul sarcinii, ci şi de naşterea bebeluşului.


Ieşiţi cât mai des la plimbări la aer curat, aceasta vă va ajuta la un somn liniştit şi nu uitaţi să vă hidrataţi cât mai mult.

Sursa foto: budingstar.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu