12 martie 2019

Săptămâna 29 de sarcină

În timpul celei de şapte luni de sarcină, este posibil ca bebeluşul la acest termen să fi fost întors deja cu capul în jos. 
Bebelușul are o lungime de 35-39 cm, cu o greutate de 1250 kg.
Iar dumneavoastră de la începutul sarcini aţi acumulat 8.5 kg.

Dezvoltarea bebeluşului în a 29-a săptămână de sarcină
Acum bebeluşul dumneavoastră poate distinge tot mai multe sunete şi reacţionează la zgomote, şi acum defirențiază perfect vocile, în special cele ale tatălui sau ale mamei sale. Acestui termen e perioada potrivită  când se dezvoltă stimulul său de gust, acum este capabil să aprecieze gusturile. Prin urmare, este momentul potrivit pentru a mânca o varietate de alimente pentru ca bebeluşul să descopere multe gusturi.

Vederea sa este în curs de dezvoltare, acum este capabil să vadă lumina ce filtrează prin pântece dumneavoastră. Iar bătăile inimii se aud uşor cu un stetoscop.
Muşchii şi plămânii lui sau ale ei continuă să se maturizeze, iar capul creşte din ce în ce mai mare pentru a face loc creierului să în cur se dezvoltare.

De asemenea, s dezvoltă miliarde de neuroni în creierul copilului şi adaugă mai multă grăsime corporală, ce se pregăteşte pentru viaţa în lumea exterioară.
Pentru a satisface nevoile creşteri şi dezvoltării copilului vostru, aveţi nevoie de o cantitate mare de proteine, vitamina C, acid folic şi alimente bogate în fier.
Şi pentru întărirea oaselor, o cantitate sporită de calciu.

 • Asiguraţi-vă că consumaţi alimente precum lapte, brânză iaurt, sau suc de portocale. În acest trimestru, aproximativ 300 de miligrame de calciu sunt depozitate în scheletul osos de întărire al bebeluşului dumneavoastră, în fiecare zi.

Modificările mamei în a 29-a săptămână de sarcină
Pe măsură ce copilul continuă să facă presiune asupra sistemului digestiv, veţi avea ca simptome şi alte tipuri de disconfort ca: 

 • Arsuri la stomac
 • Dureri pelviene
 • Contracţii Braxton - Hicks
 • Urinări frecvente
 • Dureri de cap în timpul sarcinii - ar putea să aveţi o scădere a glicemiei, asiguraţi-vă că mâncaţi regulat şi vă odihniţi bine, reduceţi cafea şi ceaiurile concentrate
 • Mâncărimi ale pielii în timpul sarcinii - pielea se întinde, mai subţire şi devine mai sensibilă
 • Durere de picior, şold sau de spate, articulaţiile şi ligamentele devin mai moi, şi mai relaxanţi pentru pregătirea de naştere. Toate această presiune a bebeluşului poate provoca durerile peste tot a corpului
 • Probleme cu somnul în timpul sarcinii - nu exageraţi cu cofeina, hidrataţi-vă cât mai mult. Ieşiţi la plimbări dese, la aer curat, faceţi exerciţii uşoare, acestea vă va îmbunătăţi calitatea somnului
 • Constipaţia în sarcină și hemoroizii în sarcină - uterul este în creştere ce cauzează hemoroizii inconfortabili. Aceste vase sanguine umflate în zona rectală sunt frecvent la mai multe mămici în timpul sarcinii. Din fericire, aceştia sunt trecători, după naştere aceştia dispar.

Un fenomen neplăcut este transpiraţia excesivă, sau senzaţia de căldură, la a 29-a săptămână de sarcină, multe mămici raportează de acest simptom. Aceasta se datorează acceleraţiei metabolismului, care provoacă activitatea transpiraţiei.
Protejaţi-vă de microbi şi infecţii, aveţi grijă ca igiena personală să fie la nivel ridicat. În timpul acestei şapte luni de sarcină, unele bacterii pot traversa uşor bariera placentei şi pot afecta bebeluşul.

Acordaţi atenţiei sănătăţii: evitaţi locurile aglomerate, chiar şi în timpul epidemiei sau gripei. Dacă aveţi animale acasă, rugaţi partenerul să vă ajute la curăţarea igienei a animalelor, pentru a evita toxoplasmoza în sarcină. De asemenea, nu uitaţi să vă hidrataţi suficient, pentru a vă proteja de infecţii a tractului urinar.

În caz că nu simţiţi că copilul se mişcă puţin sau nu se mişcă mai mult de 20 ore, încercaţi să beţi apă cu gheaţă, ascultaţi muzică şi dansaţi un pic, sau rugaţi partenerul să vă facă masaj.
Una din aceste activităţi ar trebui să trezească copilul. Ori de câte ori vă faceţi griji în privinţa activităţilor bebeluşului, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

În caz că sesizaţi pierderea lichidului amniotic, sângerare în timpul sarcinii, sau contracţii dese și puternice trebuie să consultaţi imediat medicul dumneavoastră deoarece aceste semne pot fi de naştere prematură, sau placenta abruptio.

Preeclampsia poate să apară brusc, deci este foarte important să cunoaşteţi unele din simptome. Contactaţi imediat ambulanţa, dacă observaţi oricare din aceste semne:


 • Greaţă sau vărsături
 • Modificări ale vederii, inclusiv vedere dublă, vedere neclară
 • Creşterea rapidă în greutate, mai mult de 3-4 kg în săptămână
 • Umflarea membranelor, a feţei bruscă
 • Dureri de cap severe şi persistente

Urmați şi următoare sfaturi pentru un stil de viaţă sănătos şi pentru o dezvoltare armonioasă a viitorului bebeluş:

 • Faceţi sport regulat, luaţi suplimentele de vitamine prenatale, şi fier, beţi cât mai multe lichide, sucuri naturale de sezon.
 • Alimentația în timpul sarcinii trebuie să conțină alimente bogate în fibre, multivitamine, precum pâinea şi cerealele integrale, fasole, fructe şi legume în dieta dumneavoastră zi de zi nu ar trebui să lipsească. Evitați și excludeți factorii nocivi ca alcoolul în timpul sarcinii și fumatul în timpul sarcinii, aceste sunt interzise.

Sursa foto: newkidscenter.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu