12 martie 2019

Săptămâna 24 de sarcină

A şasea lună de sarcină continuă, copilul are dimensiunea unei pepene galben, la acest termen estimează o greutate de 600 grame şi o lungime de 30 cm, iar dumneavoastră de la începutul sarcinii aţi adăugat 6.4 kg. 

Dezvoltarea bebeluşului în a 24-a săptămână de sarcină
Creierul bebelușului creşte, plămâni continuă să se dezvolte, pielea sa este încă subţire şi translucidă, dar aceasta se va schimba curând. În această săptămână puteţi fi mai slăbită şi pot persista şi ameţeli. Aceasta se datorează scăderi tensiunii şi a creşteri fluxului de sânge. S-au format şi straturile de piele: stratul de suprafaţă - epiderm, şi stratul mai adânc - dermul.

În această etapă are loc dezvoltarea creierului, sistemul motor şi sistemul vestibular și ce permite bebeluşului să controleze propriu să corp. Acesta se înghesuie, îşi întinde braţele şi picioarele, încearcă să ajungă cu palmele pe tălpi, se mângâie pe faţă.

Activitatea motorie este o dezvoltare sănătoasă nu numai a corpului, său dar şi a intelectului.
Bebeluşul dumneavoastră îşi continuă dezvoltarea şi devine din ce în ce mai mare şi mai greu, plămâni lui sunt acum bine dezvoltaţi, dar încă nu sunt pregătiţi pentru a face faţă în aer liber.

La acest moment alveolele pulmonare sunt bine formate, iar pasajele respiratori îşi continuă înmulţirea. Bebeluşul în această săptămână începe să îşi poate deschide ochii pentru câteva clipe, dar la acest stadiu el vede foarte puţin.

În această săptămână sunteţi obligată să efectuaţi un examen suplimentar, nişte analize parentale ca:

* Analiza la glucoză 

* Toxoplasmoza în sarcină
* Citomegalovirus în sarcină
* Candida în sarcină
* Analiza generală a sângelui
* Analiza generală a urinei
* Analiza a hepatitei B, C

Modificările mamei în a 24-a săptămână de sarcină
În această săptămână de sarcină pot apărea şi anumite disconforturi cam aşa:

  • Schimbări de dispoziţie.
  • S-ar putea să aveţi mici probleme dentare ca umflarea gingiilor aceştia devin mai sensibili şi pot apărea şi sângerări. În aceste cazuri, reţineţi că nu trebuie să luaţi medicamente pe cont propriu pentru a scuti durerea dentară
  • Umflarea gleznelor şi a picioarelor tot poate fi o modificare în această săptămână. Dacă observați că este o umflare spontană și neobişnuită, adresaţi-vă la medicul dumneavoastră. Acesta este un simptom de preeclampsie ce este foarte gravă și periculoasă.
  • Crampele la nivelul membranelor, acesta poate fi un semn de deshidratare. Acordaţi o atenţie mare de a consuma multe lichide, odiniţi-vă şi efectuaţi cât mai dese plimbări la aer curat.
  • Vergeturile în sarcină pot continua să apară pe măsură ce pielea se întinde şi mai mult. Linia neagră - aceasta este o linie întunecată care coboară în centru pântecului vostru.

Ştiaţi că 24 este numărul magic pentru mamele însărcinate cu gemeni. Dacă sunteţi mamă a gemenilor în această săptămână trebuie să fi adăugat 24 de kg până acum.

În această săptămână multe mămici încep să resimtă contracţii Braxton - Hicks, se mai spun contracţii false, acesta este un proces ce uterul se pregăteşte pentru naştere.
Ele sunt inofensive, nedureroase şi neregulate. În caz că aveţi dureri abdominale severe în timpul sarcinii, chemaţi de urgenţă ambulanţa.

Nu uitaţi de alimente bogate în fier, suplimente de vitamine prenatale și multivitamine.
Aveți grijă de alimentația în timpul sarcinii, aceasta ar trebui să fie variată, bogată în proteine, fibre, carbohidraţi şi calciu.

Sursa foto: 7ya.ru

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu