12 martie 2019

Săptămâna 23 de sarcină

Începeţi cea de a şasea lună de sarcină, rata de creştere a copilului este încă în creştere maximală. Devine tot mai activ chiar dacă continuă să doarmă in jur de la 12-20 ore pe zi. El sau ea reuşeşte să efectueze până la 30 mişcări în burtică la fiecare 15 minute. Acum bebeluşul ocupă orice poziţie, orizontală şi verticală, se deplasează în dreapta şi stânga, în sus şi jos.

Dezvoltarea bebeluşului în a 23-a săptămână de sarcină
În această săptămână de sarcină la copil încep să se formeze mugurii dinţilor în spatele celor de lapte. Bebelușul măsoară 28 cm și cu o greutate de 500 grame, iar dumneavoastră de la începutul sarcini aţi acumulat în greutate 6.1 kg

La săptămâna 23-a de sarcină irisul îşi continuă pigmentarea. În această săptămână sistemul său imunitar este în plină maturizare, ceea ce îi va permite în viitorul apropiat după naştere să se protejeze de anumite infecţii.
Sistemul nervos lucrează şi continuă să crească la o capacitate maximală, copilul produce aproximativ 300.000 diviziuni ale celulelor nervoase în fiecare minut.


Modificările mamei în a 23-a săptămână de sarcină
În această săptămână impune anumite interdicţii asupra sarcinii. Nu este recomandat să ridicaţi greutăţi şi evitaţi supraoboseala, este preferail să aveţi un bandaj pentru pântece, special pentru femei însărcinate.

În această etapă puteţi avea şi constipaţie în sarcină frecvente, încercaţi să consumaţi alimente bogate în fibre. Să respectaţi un stil de viaţă sănătos şi să consumaţi cât mai multe lichide, un alt disconfort continuă să vă însoţească precum arsurile la stomac în timpul sarcini.

Aveţi o mare grijă a igienei cavității bucale, pot apărea sângerarea şi inflamarea gingiilor.
Dacă gingiile sunt mai sensibili ca de obicei, încercaţi să procuraţi o perie de dinţi mai moale. Faceţi şi un control la medicul stomatolog, numai că să evitaţi razele X, şi orice tip de anestezie.

Apar şi modificări a membranelor, precum umflarea mâinilor şi a picioarelor. Aceste sunt normale, acordaţi o mare importanţă plimbărilor şi consumaţi cât mai multă apă. Adresaţi-vă de urgenţă dacă observaţi o bruscă umflătură a picioarelor, acesta este un semn de preeclampsie.

În această săptămână apar şi durerile de spate, din cauza uterul ce creşte, şi sesizaţi o transpiraţie abundentă ca de obicei. Apar şi probleme ale somnului, la această etapă de sarcină nopţile pot fi puţin deranjate. Este normal că nu vă puteţi să vă găsiţi locul potrivit şi poziţia ideală de a vă odihni. Bebeluşul dumneavoastră, în timp ce se mişcă vă poate trezi chiar şi în mijlocul nopţii cu loviturile sale.

Pentru a avea un somn mai liniştit, culcaţi-vă pe partea stângă, acesta nu va comprima vena ce duce oxigenul la bebeluş şi va facilita circulaţia sângelui. Uneori prea multe mișcări ale bebeluşul dau de ştire că nu îi ajunge oxigen.

Acum este foarte important să acordaţi atenţie sănătăţi dumneavoastră şi să vă întăriţi sistemul imunitar. Este binevenit să evitaţi orice infecţie virale şi bolile infecţioase, în special al gripei.
În caz de boală bebeluşul este supus unui fenomen periculos ca dezvoltarea fetală întârziată şi a diferitor patologi ale sistemului nervos.

În a şasea lună, acesta este al patrulea examen prenatal. Aici se examinează şi se verifică:

  • Creşterea în greutate
  • Se măsoară înălţimea uterului
  • Tensiunea arterială
  • Se verifică cu stetoscopul bătăile inimii ale bebeluşului vostru

Alimentația în timpul sarcinii are un impact important asupra dezvoltării bebeluşului, şi de acesta alimentaţia trebuie să fie echilibrată şi să conţină alimente bogate în fier și de toate categoriile:

  • Lactate, fructe, legume, carne, şi suplimentele de multivitamine și vitamine prenatale.
Nu uitaţi să pregătiţi şi camera copilului, ce ţine de amenajarea şi unde instalaţi pătucul, pentru a crea toate condiţiile plăcute şi confortabile pentru micul îngeraş atât cât şi pentru dumneavoastră.

Sursa foto: familyeducation.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu