12 martie 2019

Săptămâna 21 de sarcină

Vă aflaţi la 4 luni şi aproximativ trei săptămâni de sarcină, și a cincea lună de sarcină se apropie cu paşii rapizi! 
Bebeluşul dumneavoastră continuă să crească şi devine din ce în ce mai atent la mediul său. 
Lungimea copilului este de 25 cm cu o greutate de 350 grame.
Iar dumneavoastră de la începutul sarcini aţi acumulat 5.2 kg.

Dezvoltarea bebeluşului în a 21-a săptămână de sarcină
În această săptămână bebeluşul poate comunica cu dumneavoastră prin diverse semne. El sau ea este mai jucăuş/ă, cu mînuțele sale poate să tragă de cordonul ombilical, începe din putere să lovească cu pumnișorii şi picioarele burtica dumneavoastră.

Creierul bebeluşul se dezvoltă foarte repede şi simţurile copilului continuă să se maturizeze şi reacţionează la mângâierile voastre atinse pe burtă.
Organele copilului cresc şi se îmbunătăţesc, mai întâi de toate este sistemul digestiv. Acesta se dezvoltă în mod activ şi se pregăteşte pentru o funcţionare independentă deplină.

Bebeluşul înghite în mod constant lichidul amniotic care trece prin intestine şi iese prin urină. Gusturile copilului depind în totalmente direct de ceea ce mănâncă mama, chiar dacă bea sau fumează ce este contraindicat pentru sarcină. Fumatul în timpul sarcinii și alcoolul în timpul sarcinii duce la dezvoltarea anormală a bebelușului din pântece.

Deci creaţi un obicei de viaţă sănătos, și luaţi ca aminte sistemul muscular şi osos a copilului este în plină dezvoltare, ceea ce înseamnă că are mare nevoie de calciu.

Modificările mamei în a 21-a săptămână de sarcină
În această săptămână de sarcină, începe să se producă colostru, ce este primul lapte după naştere care veţi alăpta bebeluşul. Acest lichid este gălbui la culoare şi este bogat în substanţe nutritive, laptele matern și beneficiile alăptării sunt colosale.

Anumite simptome ce resimţiţi în săptămâna 21-a de sarcină sunt contracţii Braxton - Hicks. Uterul se contractă şi pot apărea nişte contracţi false. De asemenea pot apărea şi vergeturi, pielea se întinde odată cu creşterea bebeluşului. Piele este mai uscată şi apar şi mâncărimi, pentru ameliorarea acestui disconfort masaţi zonele afectate cu un ulei pentru copii. Iar dacă  în această săptămână de sarcină resimţiţi stări de epuizare şi oboseală mâncărimile ale pielii în timpul sarcinii sunt mai pronunţată şi nu dispar consultaţi urgent un medic.

În această lună copilul începe să atingă rezervele de fier, deficienţa fierului duce la oboseala semnificativă. Asiguraţi-vă că consumaţi în mod regulat suplimente de fier, alimente bogate în fier, ca cum ar fi fructele uscate, caise, banane.

Apetitul dumneavoastră începe să crească, din cauză că bebeluşul îşi acumulează grăsimi şi are nevoie de calorii suplimentare. Mâncaţi destul pentru a nu flămânzi cu o varietate de substanţe nutritive, alimente bogate în fier, alimentația în timpul sarcinii să fie echilibrată, în orice caz nu mâncaţi prea mult şi nu mâncaţi pe noapte, păstraţi controlul în greutate.

În cea de-a 21-a săptămână de sarcină, puteţi atinge o greutate de la 4.5-6.2 kg, bucuraţi-vă calm în dorinţele dumneavoastră ce ţin de gastronomie. O dorinţă de anumite alimente în această săptămână de sarcină este comună tuturor mămicilor însărcinate.

Daţi o importanţă mare a igienei personale, din cauză că în această săptămână sunteţi predispusă la diferite infecţi şi bacterii. Poate sângera şi anusul, în caz că suferiţi de hemoroizii în sarcină sau de constipaţie în sarcină, pentru bebeluş acest lucru nu prezintă nici un pericol.

De asemenea aveţi grijă şi de secreţia vaginală, calitatea secreţiei normale este un lichid clar cu o culoare albicioasă, cu un miros acru subtil. Orice modificare a secreţiei, ca cum ar fi aspectul de galben sau verde, purulent, sub formă de spumă şi cu un miros neplăcut ce însoţeşte şi un disconfort în zona genitală. Aceste este un semn de o infecţie vaginală, în acest caz este de urgenţă să vă adresaţi la medicul ginecolog.

În această săptămână ieşiţi cât mai des la plimbările de seară la aer curat şi odihniţi-vă cât mai mult posibil. Nu uitați de vitamine prenatale și multivitamine prescrise de medicul vostru.

Sursa foto: whattoexpect.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu