12 martie 2019

Săptămâna 20 de sarcină

Felicitări! 
Sunteţi la jumătate de drum, în timpul săptămâni a 20-a de sarcină la acest termen bebeluşul are dimensiunea unei banane.
El sau ea cântăreşte 260 grame şi măsoară 20 cm, de la începutul sarcinii dumneavoastră aţi acumulat în greutate 4.8 kg.
Bebeluşul are deja o aparenţă umană, cu atitudine şi personalitate, are mult de crescut, dar are un început excelent!

Dezvoltarea bebeluşului în a 20-a săptămână de sarcină
Capul bebeluşului pare mai puţin disproporţional faţă de restul corpului său. Dezvoltarea simţurilor sale se accelerează, muşchii lui devin tot mai puternici. Creierul se dezvoltă şi produce celulele nervoase care formează conexiunile complexe necesare dezvoltării gândirii şi a memoriei. Copilul vostru este din ce în ce mai atent la diferite stimulări externe.

În ceea ce priveşte organele genitale, copilul îşi continuă maturizarea: puteţi descoperi la acest termen cu exactitate şi sexul copilului dumneavoastră în timpul ecografiei, dacă doriţi, desigur!
Din săptămâna a 20-a bebeluşul reacţionează la sunetele din exterior, de aceea dumneavoastră ar trebui să vă feriţi de zgomotele puternice. El sau ea deja reacţionează la lumină - deşi ochii săi sunt încă închişi, dar razele de lumină pătrund sub pleoape, care încep să se deschidă uşor.

Fătul  în această săptămână de sarcină doarme în jur de 16-20 ore pe zi. Copilul este de acum format complet, creşterea micuţului continuă constant, şi activitatea organelor şi a sistemelor se îmbunătăţeşte. Sistemul nervos, digestiv, sistemul respirator şi formarea sângelui al bebeluşului sunt pe deplin funcţionale.

La termenul de 20 săptămâni de sarcină este un pas important, este un moment potrivit de a trece o ecografie morfologică trimestru 2 de sarcină.

Și de asemenea vizita la medic pentru examinarea analizelor prenatale, este o vizită de rutină ca: 
- Creşterea în greutate
- Controlul tensiuni arteriale
- Analizele generale a sângelui şi urinei

Examinarea ultrasonografiei este de obicei efectuată şi necesară pentru:
- A evalua sarcina
- Determinarea sexului copilului
- Detectarea a probabilității de malformaţi congenitale şi anomalii cromozomiale

De asemenea medicul ecograf la termenul de 20 de săptămâni de sarcină examinează amănunţit pentru detectarea dacă dimensiunile fetale a fătului corespund termenului de sarcină, starea lichidului amniotic, gradul de îmbătrânire a placentei. Se examinează cu mare atenţie inima bebeluşului, pentru a înlătura orice maladie.

Se controlează organele interne a fătului:
  • plămâni, rinichii, stomac, intestinele, vezica biliară
Modificările mamei în a 20-a săptămână de sarcină
O problemă majoră în rândul mămicilor însărcinate se confruntă în această săptămână adesea cu constipaţie în sarcină şi cu apariţia crampelor la nivelul piciorului.
Aveţi o mare grijă şi de greutatea dumneavoastră, la acest termen nu ar trebui să depăşiţi norma de 3-5 kg acumulate de la începutul sarcini.

În această perioadă alegeţi produsele alimentare cele mai sănătoase şi naturale.
Alimentația în timpul sarcinii ar trebuie să fie bogată și variată . În acest scop este de dorit să mâncaţi de multe ori, dar mai puţin.

Din dieta voastră nu ar trebui să lipsească:

  • Laptele acru şi produse lactate, cerealele, terciurile din diferite crupe, legumele şi fructele în cantităţi mari, carnea de vită, pui şi iepure le preparaţi în formă coaptă sau fiartă.
Spre exemplu dacă aveţi dorinţă să mâncaţi o ciocolată sau alte dulciuri - înseamnă că organismul vostru cere să obţină un nivel de glucoză de carbohidraţi, aceştia îi obţineţi prin fructe şi cereale. 

Prin terci veţi obţine o sursă de vitamine din grupul B
Din hrişcă - obţineţi fierul
Din peşte obţineţi - fosfor
Acid folic - din broccoli
Vitamina A - o obţineţi prin morcovi
Acestea vitamine sunt foarte importanţi să le consumaţi la această etapă de sarcină pentru o creştere şi dezvoltare bună a bebeluşului vostru.

Evitaţi produse din mezeluri, sau alimente afumate, picante şi produse grase - aceştia vă vor afecta stomacul şi veţi avea arsuri la stomac. Aveți o atenţie sporită la cantitatea de sare pe care o consumaţi, aceasta reţine apa în organism şi duce la formarea de edem.

Ieșiți la plimbările zilnice, faceţi o vizită în parcuri cel puţin 30 minute mergând pe jos.
Odihniţi-vă acesta vă va ajuta să treceţi mai uşor peste tensiunea acumulată pe tot parcursul zilei, ca să aveţi un somn mai liniştit.

Sursa foto: magicmaman.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu