12 martie 2019

Săptămâna 19 de sarcină

Săptămâna a 19-a de sarcină se asociază cu patru luni şi o săptămână. Bebeluşul vostru e cât un mango şi continuă să crească foarte repede, are o lungime de 13-15 cm cu o greutate de 200 grame şi dumneavoatră de la începutul sarcinii aţi acumulat în 4.1 kg.

Dezvoltarea bebeluşului în a 19-a săptămână de sarcină
Bebelușul dumneavoastră suplimentează între fazele de somn și trezire (care nu sunt la fel ca ale voatre). El sau ea devine din ce în ce mai activ/ă în burtică, își intinde picioarele, se joacă atingând cu mânuțele cordonul ombilical, mai și suge degetul mare.

Bebeluşul vostru se mişcă din ce în ce mai mult, în această săptămână începe pe deplin să se formeze arborele bronhic. Foarte bine se dezvoltă glandele sebacee a copilului - aceasta produce o substanţă de culoare gri şi albă care se acumulează în pliurile pielii.
Acesta va rămâne până la naştere şi va proteja bebeluşul de efectele lichidului amniotic şi ale organismelor patogene.

În această etapă are loc formarea sistemului imunitar, apar primele celule albe din sânge.
Aceste celule sanguine sunt foarte importante din motivul că aceste ajută la formarea sistemului imunitar al copilului.

Modificările mamei în a 19-a săptămână de sarcină

Uterul dumneavoastră, nu rămâne în urma fătului şi continuă să crească, care la moment cântăreşte 320 grame. Greutatea şi dimensiunea creşterii a uterului afectează zona pelviană şi talia. Unde pot apărea durerile propriu - zise, osul începe să se dilate pentru că se pregăteşte de naştere. De asemenea, nu se recomandă să dormiţi pe spate, astfel încât uterul să nu amorţească, blocând accesul sângelui şi oxigenului la bebeluş.

În această lună burta continuă să crească şi s-ar putea in cazuri foarte rare să resimţiţi mici disconforturi neplăcute ca:

  • Dificultăţi de respiraţie
  • Ameţeli
  • Scurgeri vaginale (foarte rar abundente)
  • Dureri abdominale
  • Dureri de şold
  • Crampe la nivelul membranelor

Creşterea mare sau rapidă în greutate ar putea semnala o preeclampsia - care ar trebui tratată din timp, şi incapacitatea de a câştiga în greutate ar putea însemna că bebeluşul nu primeşte suficiente elemente nutritive.

Corpul dumneavoastră începe treptat să se pregătească de naştere şi alăptarea viitoare.
Uneori din glandele mamare se secretă colostru câteva picături, nu este de îngrijorare acest fenomen. Pur şi simplu ştergeţi sfârcurile cu un tampon înmuiat în apă călduţă.

În această etapă de sarcină, hemoglobina din sânge poate fi scăzută din motivul creşterii cantităţii acestuia. Din această cauză o mămică însărcinată poate resimţi o oboseală, ameţeli. Între timp pulsul ar putea creşte, sunt dificultăţi de respiraţie. Transpiraţia creşte şi urinările devin mai dese - toate aceste sunt procese fiziologice care nu necesită tratament.

La săptămâna a 19-a sunteţi obligată să examinaţi hemoglobina din sânge, de zahăr, şi analiza generală a urinei.
În al doilea trimestru de sarcină este oligatoriu să efectuați o analiză precum - dublu test sarcină. După terrmeni medicali are denumirea de testul screening - atunci ar trebui să vă grăbiţi să îl efectuaţi cât de curând posibil.

Acesta este test biochimic de sânge,  care măsoară nivelul anumitor markeri în sângele femeile însărcinate, pentru a clasifica la un grup de risc ridicat sau scăzut de anomalii cromozomiale ale fătului. (În special sindromul Down, sindromul Edwards şi defectul tubului neural).

Pentru o dezvoltarea bună a bebeluşului trebuie să vă alimentaţi bine şi pe deplin, alimentaţia în timpul sarcinii ar trebui să includă proteine. În dietă nu ar trebui să lipsească, carnea de vită în formă coaptă sau fiartă, nucile, legumele. Evitaţi să consumaţi produse sărate, afumate, dulce şi paste făinoase. Excludeți factorii nocivi ca fumatul în timpul sarcinii și alcoolul în timpul sarcinii.

Asiguraţi-vă că includeţi în dieta de zi cu zi:

  • Produse bogate în fier şi calciu, cereale din hrişcă şi ovăz, suc de roşii, smochine, afine, caise uscate, carne de vită, pui şi iepure, ouă, brânză, legume verzi şi fructe proaspete.
Nu uitați de vitamine prenatale și multivitamine prescrise de medicul dumneavoastră.
Odihniţi-vă şi hidrataţi-vă bine.

Sursa foto: parents.fr

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu