12 martie 2019

Săptămâna 18 de sarcină

Începeţi a cincea lună de sarcină, bebeluşul vostru se mişcă din ce în ce mai mult şi începe să reacţioneze la lumea din afară. 
Creşterea copilului vostru continuă într-un ritm foarte rapid, la moment are o greutate de 150 grame şi o lungime de 12 cm. 
Iar dumneavoastră de la începutul sarcinii aţi acumulat în greutate 3.7 kg, ceea ce este pergect normal pentru acest termen de sarcină.

Dezvoltarea bebeluşului în a 18-a săptămână de sarcină
Fătul vostru este din ce în ce mai muscular, şi acum puteţi simţi loviturile destul de pronunţate, chiar şi în mijlocul nopţii va poate da un semn.

La această etapă de 18 săptămânii de sarcină cu brio se dezvoltă simţurile şi sistemul nervos al cpilului. Celulele nervoase continuă să se înmulţească cu o viteză mare şi toate simţurile sunt în deplină acţiune. Bebeluşul reacţionează din ce în ce mai mult la lumea exterioară:
- Îi place când îi vorbiţi încet, îi place să asculte o melodie, o poveste, etc.

Bebeluşul vostru poate deosebi diverse gusturi, ca cum ar fi: dulce, sărat, amar, pipărat, etc.
Unele mămici pot simţi primele mişcări ale fătului chiar şi mai devreme, aceste de obicei apar în perioada de 16-20 săptămâni. Dar dacă nu simţiţi aceste mişcări, nu vă îngrijoraţi înseamnă că nu e timpul încă. Mai des problema acesta apare la mămicile mai plinuţe, care cu siguranţa cu creşterea copilului vor fi resimţite mişcările.

Atenție! În caz că simţiţi mişcările mai active a bebeluşului, el sau ea probabil nu îi ajunge oxigen, şi prin urmare mișcările sale puternice, el încearcă să facă bătăile mai rapide ale inimii, furnizând astfel mai mult sânge şi oxigen, nu evitaţi să consultaţi şi medicul.

Deci în săptămâna a 18-a de sarcină copilul este într-o dezvoltare bună: brațele şi picioarele, falangele degetelor, aceste sunt toate complet formate. În plus creierul şi ţesutul gras continuă să se dezvolte cu o viteză maximă.

Sistemul imunitar al copilului este în plină dezvoltare, şi organismul este deja produce imunoglobulină - substanţa ce ajută la rezistenţa la viruşi şi diferite infecţii.

În această săptămână ochii bebeluşului sunt închişi, dar este deja capabil să reacţioneze la lumină care pătrunde în burta mamei. Chiar acum datorită perfecţiuni sporite a aparatului auditiv, sunetele sunt diferite, şi din acest moment este benefic să evitaţi zgomotele puternice.
Începeţi să-i cântaţi copilului vostru, să citiţi basme cu intonări blânde şi delicate.

Acum, este momentul potrivit să efectuaţi ecografie morfologică trimestru 2 de sarcină, acesta de regulă se efectuează la termen de 18- 22 săptămâni de sarcină.
Se numeşte ultrasonografie morfologică - dublu test sarcină, din motiv că în această etapă se controlează fiecare parte a bebeluşului. Este o desfăşurare detaliată pentru a examina dacă totul se dezvoltă bine.

Se examinează:

  • Cantitatea lichidului amniotic
  • Gradul de îmbătrânire a placentei
  • Locaţia pacentei
  • Frecvenţa cardiacă fetală 
  • Organele vor fi verificate pentru corespunderea dezvoltări.

Modificările mamei în a 18-a săptămână de sarcină
La acest termen puteţi resimţi senzaţii de disconfort ca umflarea picioarelor sau a mâinilor, sângerări nazale, dureri de spate şi crampe.

Crampele la nivelul membranelor pot fi un semn de deshidratare - nu evitaţi să consumaţi cât mai multe lichide. Varicele - aceste vene violete sau albastre vizibile sunt umflate din cauza presiuni adăugate pe sistemul circulator al dumneavoastră.

Dimensiunea uterului dumneavoastră la 18 săptămâni de sarcină este asemănată cât un pepene mic şi în legătura cu creşterea acestuia. Stomacul creşte şi el în mod constant, de aceea puteţi avea pofte sporite.

Alimentaţia în timpul sarcinii, în această săptămână ar trebui să fie diversă, echilibrată, la maxim sănătoasă şi suficient de vitaminizată. Pentru prevenirea deficienţei de calciu, mâncaţi produsele lactate acide, în mod ideal ar fi bine un iaurt, brânza de vaci nu ar trebui să excludă din meniul zilnic. Evitaţi în exces zahărul şi dulciurile, precum şi alimentele grase, pipărate și afumate, pentru a reduce creşterea excesivă a greutăţii, precum şi a preveni diabet zaharat în sarcină.

În ceea ce priveşte vitaminele, la această perioadă trebuie să aveţi o mare atenţie că consumaţi o cantitate suficientă de vitamina C şi acid folic. La această etapă sucul de mere şisucul din ţelina stors natural vă vor fi valoroase.

De asemenea în dietă nu ar trebui să lipsească alimente bogate în fier - este necesar pentru procesul normal de hematopoieză, care apare deja la bebeluş.
Surse de fier se găsesc în alimentele precum: sucul de roşii, terci din hrişcă, ficatul de vită, merele. 

Beţi cât mai multă apă, şi nu faceţi abuz de sare, pentru a evita umflarea picioarelor şi a brațelor. Asiguraţi-vă că consumaţi suficiente proteine, ceea ce sunt necesare pentru creşterea şi dezvoltarea normală a bebeluşului.
Nu uitați de vitamine prenatale și multivitamine prescrise de medicul dumneavoastră.

Sursa foto: psn-travel.ru

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu