12 martie 2019

Săptămâna 17 de sarcină

În această săptămână este deja sfârşitul celui de a patra lună de sarcină. Vă aflați aproape la jumătate de termen al sarcinii și burtica este din ce în ce mai vizibilă.
Bebeluşul are o asemănare cât o pară, și măsoară 12 cm cu o greutate de 100 grame. 

Dezvoltarea bebeluşului în a 17-a săptămână de sarcină
Pe măsură ce sarcina avansează, fără îndoială simţiţi acum clar mişcările bebeluşului.
Mişcările şi loviturile bebeluşului sunt bine simțite de viitoarele mămici, unii bebeluşi pot chiar lovi puternic cu piciorul.

Scheletul bebeluşului se schimbă de la cartilajul moale la cel osos. Și cordonul ombilical ce transportă hrana, oxigenul şi nutrienţi acestuia pentru o creştere şi o dezvoltare armonioasă a bebeluşului - crește semnificativ și devine mai puternic.

În această perioadă de 17 săptămâni ale sarcinii sistemul digestiv al copilului îşi continuă dezvoltarea. Meconiu primul scaun al bebeluşului, este o materie vâscoasă, întunecată, lipicioasă, încet începe să se acumuleze în intestine. Aceasta dovedeşte că tranzitul are loc treptat, meconiu va fi expulzat în primele ore după naşterea copilului, foarte des chiar şi în momentul naşterii.

Formarea sistemului imunitar s-a încheiat, sub pielea bebeluşului deja s-a format grăsimea, care ulterior va regla schimbul de căldură în organism. Inima bebeluşului este complet formată şi pompează pe oră un litru de sânge.

În această perioadă se formează dinţii permanenţi la copil. Glandele suprarenale produc în mod activ hormoni, şi glanda tiroidă funcţionează perfect.

Bebeluşul aude voci şi simte toate emoţiile mamei sale. În mod normal toate aceste schimbări în structura corpului copilului dumneavoastră confirmă dezvoltarea corectă ce corespunde săptămâni a 17-a de sarcină.

Modificările mamei în a 17-a săptămână de sarcină
Dumneavoastră de la începutul sarcinii aţi acumulat aproape 3 kg, ceea ce este perfect normal pentru acest termen de sarcină.

Începând cu a patra săptămână de sarcină, este posibil să aveţi probleme cu circulaţia sângelui.
Vă confruntați cu următoarele disconforturi ca:

  • Picioare umflate, crampe, vene varicoase, puteţi să obosiţi foarte tare ca niciodată, pot apărea gaze neîntemeiate şi necontrolate, arsurile la stomac şi constipaţiile. 
Pentru a le evita aceste neplăceri, aveţi o activitate fizică şi regulată. Pentru a scăpa de disconfortul picioarelor umflate la sfârşitul zilei, să ridicaţi picioarele pentru a stimula întoarcerea venoasă. Dacă problema este într-adevăr prea supărătoare sau dacă crampele sunt accentuate puternic şi în timpul nopţii, discutaţi cu medicul dumneavoastră pentru a înlătura orice neplăcere.

De aceea aveţi grijă de starea fizică şi emoţională, să aveţi o dietă echilibrată. În mod normal în alimentaţia în timpul sarcinii al dumneavoastră ar trebui să includă:

  • Pâine integrală de grâu, terciuri din diferite cereale, produse din lapte acru, fructe şi legume proaspete, şi sucuri naturale stoarse de sezon. 
Nu uitați de vitamine prenatale și multivitamine prescrise de medicul vostru.
Odihniţi-vă şi hidrataţi-vă bine.

Sursa foto: parents.fr

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu