12 martie 2019

Săptămâna 15 de sarcină

Aţi ajuns în al doilea trimestru de sarcină, luna a 4-a care va dura de la săptămâna 14 până la a 18-a săptămână de sarcină.
În a 15 săptămână de sarcină dezvoltarea fătului este în plină desfăşurare, micuţul vostru măsoară cât un măr.
Ţi sa făcut poftă de măr?

Dezvoltarea bebeluşului în a 15-a săptămână de sarcină
Dacă aveţi o programare la o ecografie morfologică trimestru 2 de sarcină, în această săptămână aveţi şanse să dezvăluiţi secretul sexul copilului. Greutatea bebeluşului la acest termen este de 50 grame şi are o lungime de 9.5-10.5 cm, iar dumneavoastră de la începutul sarcinii aţi acumulat în greutate minim 2 kg.

În acest stagiu al sarcinii bebeluşul îşi dezvoltă papilele gustative, cred că ambii acum vă răsfăţa-ţi mâncând un măr delicios!!!

Plămânii unui bebeluş de 15 săptămâni sunt încă subdezvoltaţi au o structură glandulară, dar deja sunt mari progrese să efectueze mişcări respiratorii, precum şi mişcări de înghiţire şi de a suge degetul.

Copilul începe să se mişte din ce în ce mai mult, nu toate mămicile însărcinate simt mişcările fătului. Ritmul cardiac la bebeluş în această etapă este de 147-155 bătăi pe minut.
Inimioara bate atât de des din motiv că organismul e în zilnică creştere şi are nevoie de mult oxigen şi nutrienţi.

Simţurile se dezvoltă în mod activ, ochişorii bebeluşului sunt încă închişi, dar are abilitatea de a reacţiona la lumină. Oscioarele auditive se întăresc în cavitatea timpanică, bebeluşul vă poate auzi, cum vorbiţi cântaţi, respiraţi, cum vă bate inima.

Modificările mamei în a 15-a săptămână de sarcină
La săptămâna a 15 de sarcină dumneavoastră continuaţi să câştigaţi în greutate, creşterea normală este de aproximativ 500 gr. în săptămână sau de 2 kg pe lună. Dacă observaţi o creştere bruscă în sarcină imediat anunţa-ţi medicul dumneavoastră. Acest fapt ar putea un semn al unei afecţiuni grave de sarcină numit preeclampsia.

În cea dea 15 săptămână de sarcină multe mămici însărcinate au o schimbare treptată a creşterii burtici. E timpul să vă schimbaţi garderoba şi să vă îmbrăcaţi în haine mai comode.
Aspectul femeilor însărcinate la săptămâna a 15-a de sarcină variază în moduri diferite, unele au o anumită explozie de energie şi creşte dorinţa sexuală.

Sexul în sarcină este permis, dar numai cu acordul medicului dumneavoastră, iar o parte de femei însărcinate se confruntă cu semne de slăbiciune, ameţeli, şi dispoziţii rele. Această se datorează modificărilor nivelului zahărului din sânge. Datorită modificărilor hormonale din organism, fuxul sanguin din mucoasa nazală creşte şi multe mămici prezintă semne ca:

  • nasul înfundat și/sau sângerări nazale - acestea apar din motiv că venele mici plesnesc.
Aveţi grijă în această perioadă de cavitatea bucală, gingiile se pot umfla şi riscul bolilor dentare creşte. De aceea ar trebui să daţi o importanţă mare a igienei gurii.

Alimentația în timpul sarcinii este importantă să fie corectă, mâncaţi sănătos şi variat, în dieta de zi cu zi ar trebui neapărat să includă produse lactate, consumaţi vitamina E. Aceasta se găseşte în grăsimile vegetale. Consumaţi produse de carne de vită, pui în formă fiartă sau coaptă.

Reduce-ţi la minim consumul de produse fabricate din făină, produse prăjite, sărate, pipărate şi afumate. Nu sunt permise alcoolul în timpul sarcinii și fumatul în timpul sarcinii. Nu face-ţi abuz de dulciuri, în locul acestora optaţi la sucuri naturale stoarse din legume şi fructele de sezon.

O femeie însărcinată în meniul zilnic nu ar trebui să excludă, nucile, fructele uscate, legumele şi fructele proaspete. Odihniţi-vă, luați suplimentele de multivitamine, vitaminele prenatale prescrise de medicul dumneavoastră şi hidrataţi-vă bine.

Sursa foto: essentialbaby.com.au

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu