12 martie 2019

Săptămâna 14 de sarcină

Bine aţi venit în al doilea trimestru de sarcină! 
Săptămâna marchează o mulţime de schimbări, multe din simptomele supărătoare din prima lună dispar. 
Începeţi încet cu încet să vă recuperaţi forţele proprii şi să vă simţiţi binedispusă, din motiv că corpul dumneavoastră s-a adaptat la schimbările interne ce au avut loc în el.

Dezvoltarea bebeluşului în a 14-a săptămână de sarcină
La 14 săptămâni de sarcină bebeluşul este cât o lămâie şi măsoară în jur de 9 cm, cu o greutate de 25 grame. De la începutul sarcinii aţi acumulat în greutate 1.7 kg.
Acum fătului începe să îi apară ceea ce se numeşte lanugo - un strat fir de păr care îi va acoperi corpul până în momentul naşteri protejându-l.

Bebeluşul vostru este foarte activ, face diferite mişcări, se poate încrunta şi strânge pumnii.
Această săptămână se remarcă ca un eveniment glorios, unele mămici însărcinate afirmă că încep să simtă mişcările bebeluşului.

În această săptămână activitatea organelor interne a copilului devin mai coordonate şi se îmbunătăţesc, învaţă să respire. Acuma este deja posibilă determinarea grupei de sânge Rh factor a acestui omuleţ micuţ. Și inimioara bebelușului poate fi auzită cu un stetoscop, însă e prea devreme să se afle sexul copilului.

În această etapă a săptămâni se formează glanda tiroidă la micuţ, este glanda care asigură hormonul tiroidian necesar dezvoltări sistemului imunitar şi nervos. De asemenea aceasta va juca un rol important în următoarele câteva săptămâni de creştere a bebeluşului vostru.

Placenta se dezvoltă pe deplin iar reţeaua bogată de vase sanguine lucrează ca sistem de susţinere a bebeluşului dumneavoastră. Cordonul ombilical este complet format, şi este alcătuit din trei vase de sânge (acoperite de un strat gros). Vena groasă a cordonului ombilical transportă sânge, hrană şi nutriţia bogată în oxigen la făt.

Între timp cele 2 artere mai mici au responsabilitatea de a transporta deşeurile şi dioxidul de carbon de la făt la placentă, car apoi procesează deşeurile. Prin placentă trec o mulţime de anticorpi formaţi de organismul dumneavoastră, care ajută la combaterea diferitor infecţii.

Circulaţia bebeluşului continuă să se dezvolte şi el acum poate înghiţi fluidul amniotic, care se exercită sub formă de urină. Reţine-ţi este foarte important o mare parte din consumul alimentaţiei dumneavoastră este transmisă la făt. În acest fel nicotina, alcoolul şi drogurile, exclude-ţi întrebuinţarea acestora. Fumatul în timpul sarcinii și alcoolul în timpul sarcinii duce la complicați severe în dezvoltarea fătului dumneavoastră.

Modificările mamei în a 14-a săptămână de sarcină

Greutatea dumneavoastră trebuie monitorizată cu atenţie, aveţi grijă să aveţi o dietă echilibrată.
În primul rând kg excesive pot complica sarcina, în al doilea rând după naştere vă va fi dificil să scăpaţi de kg în plus după sarcină.

Revizuiţi-vă o dietă de alimente sănătoase, nu faceţi abuz în limita panificaţiei, aveți o mare importanță în alimentația în timpul sarcinii. În acelaşi timp nu uitaţi de proteine fibre şi carbohidraţi complecși. Bebeluşul dumneavoastră are nevoie mare acum de calciu, fier, multivitamine, vitamine prenatale şi de o viitoare mămică liniştită şi odihnită!

Sursa foto: webmd.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu