12 martie 2019

Săptămâna 13 de sarcină

Sunteţi în săptămâna a 13-a de sarcină, bebeluşul vostru e cât o mandarină mică. De acum fătul are propriile sale amprente şi corpul începe să fie direct proporţional cu corpul. 
Lungimea fătului este de 6.5-8 cm, și cu greutatea 15-20 gr. 
De la începutul sarcinii dvs. aţi adăugat în greutate 1.5 kg, ceea ce este normal pentru acest termen.

Dezvoltarea bebeluşului în a 13-a săptămână de sarcină
Aici primul trimestru de sarcină s-a încheiat.
Riscul unui avort spontan se reduce de câteva ori, de asemenea începe să fie vizibilă şi burtica. Acum bebeluşul vostru îşi măreşte rata de creştere, organele bebeluşului sunt complet formate şi se vor maturiza în timpul acestui trimestru în pregătire pentru viaţa după naştere.

Placenta lucrează activ producând hormoni şi celulele de sânge. Pielea fătului devine din ce în ce mai rezistentă la apă. Creieraşul copiluluI îşi prelungeşte creşterea, de fapt totul începe să crească atât de rapid în această lună. Încât bebeluşul vostru se va dubla în creştere până la sfârşitul celui de al doilea trimestru.

Un moment surprinzător pentru această perioadă de sarcină, bebeluşul vostru începe să-şi sugă degetele. Ţesutul osos se dezvoltă bine, se pune fundaţia corpului şi nu în ultimul rând dinţii deja au crescut în mugurii gingiilor. Trăsăturile faciale devin din ce în ce mai expresive, în deosebi bărbia şi nasul. În dezvoltarea pancreasului, se produce un nou hormon - insulina.

Se dezvoltă sistemul digestiv - bebeluşul are propriile sale gusturi, din cauza alimentaţiei dumneavoastră în al doilea trimestru de sarcină, copilul va iubi şi îi va displăcea anumite alimente. Persistă noile abilităţi şi interese: abilitatea de a reacţiona la stimuli externi, de a căsca, de a suge degetul, de a înghiţi, chiar şi de a zâmbi cu poftă!

Este perioada perfectă să începeţi să comunicaţi cu bebeluşul dumneavoastră, el sau ea perfect vă aude, simte durerea şi fericirea, răspunde la anumiţi stimuli, se încruntă, răspunde la schimbările de temperatură şi la lumină.

Acum apare şi diferenţa sexuală - la băiţei se dezvoltă glanda prostata şi tubercul genital. Iar la fetiţe cavitatea abdominală a ovarelor în care  coboară în pelvis şi tuberculul genital se apleacă în jos - formând clitorisul. Se dezvoltă sistemul de reproducere - ovarele sunt pline de ovule, în care există mai mult de 2 milioane.

Inima bebeluşului dumneavoastră pompează zilnic 23 litri de sânge. Uimitor? Aşa e!!!

Modificările mamei în a 13-a săptămână de sarcină
Între timp uterul mamei creşte atât de repede în mai mare parte în cavitatea abdomenului şi începe să împingă celelalte organe treptat. În această perioadă vă puteţi confrunta şi cu constipaţie în sarcină pentru a evita aceasta, trebuie să acordaţi o atenţie importantă alimentaţiei dumneavoastră. Alimentaţi-vă cu cât mai multe fructe şi legume proaspete pentru o digestie adecvată, de asemenea să vă menţine-ţi o activitate motorie.

Alimentația în timpul sarcinii trebuie să conțină legume verzi, mere, kiwi şi linte.

O altă problemă frecventă acestei perioade de sarcină sunt durerile de cap.
Cum lupta-ţi cu acestea! - o metodă simplă, odihniţi-vă şi odihniţi-vă cât mai mult, alungaţi stresul şi grijile de zi cu zi, bucuraţi -vă de sarcină, aerisiţi încăperea unde locuiţi.

Sursa foto: yousense.info

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu