12 martie 2019

Săptămâna 11 de sarcină

Sunteţi deja în săptămâna a 11-a de sarcină, înseamnă că mai aveţi încă puţin şi intraţi în al doilea trimestru de sarcină. 
Bebeluşul vostru pare nostim dar e cât o varză de Bruxelles, cântăreşte 7-8 grame și cu o lungime de 44-60 mm, iar dumneavoastră de la începutul sarcinii aţi acumulat 1.3 kg.

Dezvoltarea bebeluşului în a 11-a săptămână de sarcină
În această perioadă de 11 săptămâni copilul are caracteristici distinctive ale omului. Micuţul vostru se poate întinde, îşi poate acoperi faţa cu mânuţele şi începe să comunice cu mama, deşi tot nu simţiți. Totuși bebeluşul reacţionează la mişcările bruşte sau şocuri de afară precum (aţi râs/plâns. tuşiți, strănutați).

De asemenea, în această etapă încep să se formeze ovarele dacă este fetiţă. Pielea fătului dumneavoastră până acuma era transparentă şi formată dintr-un singur strat, acuma ea se îngroaşă şi începe să semene cu o membrană.

Bebeluşul creşte şi creşte semnificativ în greutate, complet toate organele şi părţile ale corpului prelungesc să se dezvolte. Datorită faptului că placenta funcţionează la maxim, fătul este protejat de orice infecţie. Singurul lucru de ce nu este protejat el de Rujeola în sarcină, din acest moment evitaţi vizitele în spaţii aglomerate, în marea parte unde există persoane bolnave.

Unica din realizare din această săptămână în dezvoltarea activă a bebeluşului este dezvoltarea intestinelor. Și rinichii au început deja să-şi îndeplinească complet funcţiile, elimină excrementele folosind placenta.
În acest termen inima bebeluşului funcţioneze ca la un adult, îndeplineşte toate funcţiile sale.

De asemenea, ficatul este format în această etapă de dezvoltare a fătului şi de 10% din greutate totală a copilului. La perioada de 11 săptămâni de sarcină creşte numărul de capilare a sângelui, apar vene şi arterele. Sistemul endocrin şi-a început activitatea, de asemenea se determină şi culoare ochilor la 11 săptămâni se formează irisul.

Continuă să se formeze scheletul, se dezvoltă sistemul muscular şi tendoanele cresc.
Acum sunt în proces dezvoltarea ochilor, în plină dezvoltarea ce va determina şi culoarea acestora. Fătul are membrane irizate (se formează irisul), care în viitor va evidenția gama de culori a ochilor bebeluşului.
Fătul a început să formeze corzi vocale, ele vor fi formate complet până la sfârşitul celei de a 12 săptămâni de sarcină, deja îi vor fi de folos când se va naşte.

Modificările mamei în a 11-a săptămână de sarcină
Multe mămici însărcinate în această perioadă se simt un pic mai energice, acum şi scad greţurile matinale din intensitate. Uneori va persista şi dorinţa sexuală mai pronunţată şi crescută, cauza se datorează activităţii hormonale intense. Ritmul cardiac creşte şi din această cauză veţi constata că aveţi o respiraţie mai îngreunată.

În această săptămână trebuie să aveţi grijă sporită cu ce vă alimentaţi, datorită faptului că bebeluşul vostru dezvoltă în mod activ un schelet corpul să are nevoie de o cantitate potrivită de fosfor, calciu şi magneziu.

Alimentația în timpul sarcinii, baza nutriţiei la 11 săptămâni de sarcină ar trebui să fie carnea cu conţinut minim de grăsimi, verdeţuri, nuci, alimente bogate în fier.
Pentru alimentele îmbogăţite cu fosfor introduce-ţi în dietă peşte roşu, ardei roşii, ceapă şi morcovi proaspeţi. Pentru a avea suficienţa de magneziu în corpul dumneavoastră, mâncaţi fructe de pădure, fructe şi legume proaspete şi cereale diverse.

Nu mâncaţi prea mult pentru a nu provoca constipaţie în sarcină şi arsurile la stomac. Este bine de preferat să mâncaţi în porţi mici la fiecare câteva ore. Consumaţi mâncăruri uşoare, sănătoase, renunţaţi la alimente picante şi grase, sărate, prăjite şi nenaturale.

Beţi cât mai multă apă, s-a dovedit că lipsa de lichid şi deshidratarea corpului a unei femei însărcinate duce la formarea de edem şi dezvoltarea altor tulburări.
Consumaţi apă potabilă curată, sucuri proaspăt stoarse din fructe şi legume de sezon, şi nu uitaţi de plimbări zilnice cel puțin de 30 minute.

Sursa foto: doktorpapa.ru

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu