12 martie 2019

Săptămâna 10 de sarcină

Aţi ajuns deja la săptămâna a zecea de sarcină, pe măsură ce corpul dumneavoastră suportă mari schimbări, bebeluşul are să obţină multe lucruri esenţiale în dezvoltare şi creştere. 
De aici în colo încep a scădea simţitor de pierdere a sarcinii.

Dezvoltarea bebeluşului în a 10-a săptămână de sarcină
La acest termen copilul are o asemănare cât o cireaşă cu dimensiunea de 3.5-4 mm, are aproximativ 4.5 grame. Fătul începe să ia în greutate din ce în ce mai mult, iar dumneavoastră de la începutul sarcini aţi acumulat 1.3 kg.

Faţa sa este deja formată, şi mușchii feţei, faringelui şi gâtul încep să se dezvolte. În cerebel se începe dezvoltarea conexiunilor neuronale, care mai târziu vor da comanda reflexelor. Inima funcţionează într-un mod sistematic şi face 150-170 bătăi pe minut.

Fătul încă nu are oase complete, doar ţesuturi cartilaginoase. Bebeluşul se mişcă într-un mod activ, se îndoaie, extinde braţele, poate începe să sugă degetul mare. Cu picioarele atinge peretele placentei, micuţul este destul de capabil să se împingă cu putere și să lovească. Dar acest lucru nu este simţitor, bebe este încă prea mic ca să le puteți simţiţi atingerile și loviturile.

Urechile fătului au terminat deja formarea, şi de-a lungul întregului corp apar firele de păr.
Se formează diafragma - un muşchi special care separă cavitatea toracică şi abdominală. Se dezvoltă treptat rudimentele dinţilor, sistemul nervos începe să se împartă în periferic şi central.

Acum odată ce organele sunt pe deplin formate, iar bătăile inimii au început a bate din săptămâna a 5 a de sarcină, acum copilaşul dumneavoastră pluteşte în lichidul amniotic.
Organele fătului - rinichi, intestinele, creierul şi ficatul sunt la locul său şi încep să se dezvolte pe tot parcursul sarcinii. Principala trăsătură vizuală - ochişorii a fost deja formate şi pleoapele încep să închidă ochii care încă sunt localizate pe părţile laterale ale capului fătului.

Din această săptămână copilul este capabil să îşi îndoaie membrele - sunt formate articulaţiile coatelor, degetelor, etc. Chiar şi conturul coloanei vertebrale este clar vizibilă şi terminaţiile nervoase ce pleacă de la nivelul acestuia. Fruntea încă este pronunţat înaltă iar codiţa a dispărut aproape complet.

În această săptămână este perfectă pentru o ecografie Doppler. Această procedură se efectuează pentru o examinare completă şi de a auzi clar bătăile inimii. Acum este perioada optimală pentru testarea genetică şi testele de screening prenatale pentru a exclude existenţa sindromului Down.

Este un proces ce identifică o varietate de anomali genetice, testul este capabil să identifice cu exactitate 92% din sarcinile cu sindromul Down. De aceea ecografia în sarcină, ecografia morfologică în trimestru 1 de sarcină sunt foarte și foarte importante în perioada actuală.

Modificările mamei în a 10-a săptămână de sarcină
De asemenea, în această perioadă de 10 săptămâni pot să apară anumite semne ale sarcini. Stări de greață, puteţi prezenta anumite semne de disconfort, o senzaţie de durere.
Unele femei însărcinate suferă de durere de ligament rotund, din cauza întinderii şi presiuni din uter ce continuă să crească.

La acest termen aveţi grijă mare să menţineţi igiena personală curată. Din cauzăcă nivelul crescut de estrogen în timpul sarcinii determină vaginul să producă mai mulţi microbi şi infecţii cauzate de ciuperci microscopice din familia Candida. Aceste ciuperci se găsesc în vaginele a aproape o treime din femei şi devine o problemă.

Odată ce aţi constatat că aveţi semne de Candida în sarcină (senzaţii precum mâncărimi, senzaţia de înţepătură în timpul urinări, vagin şi vulva inflamată, etc). Nu vă panicaţi o vizită la medic ginecolog şi un tratament adecvat vă va scăpa de disconforturi neplăcute.

Aveţi grijă de dumneavoastră şi de viitorul bebeluş, reduceţi consumul de cofeină, sau chiar refuzaţi-l. Evitați și renunțați la fumatul în timpul sarcinii și alcoolul în timpul sarcinii.
Face-ţi cât mai dese plimbări la aer curat, o dietă echilibrată, mai multă odihnă şi somn!

Sursa foto: detskoerazvitie.info

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu