15 martie 2019

Pregătirea pentru cezariană

O operație cezariană se efectuează cu ajutorul intervenţiei chirurgicale abdominale. În care bebeluşul este extras printr-o incizie pe uter. La momentul actual una din cinci femei dă naştere prin cezariană. Această intervenţie fie este făcută programată sau de situaţie de urgenţă în 20% dintre cazuri.


Obiectivele şi factori ce duc la o intervenţie chirurgicală sunt:

 • Tensiunea dumneavoastră este prea mărită sau aveţi semne de preeclamsie
 • Sunteţi contaminată cu herpes genital care poate să contamineze bebeluşul prin calea vaginală
 • Aţi avut o cezariană anterioară (în 3% din cazuri, nu este rezistentă la contracţii)
 • Aveţi o sarcină multiplă
 • Capul bebeluşului coboară nu corect în pelvis
 • Bebeluşul este considerat prea mare în comparaţie cu mărimea pelvisului matern
 • Naştere prematură
În toate cazurile, decizia se ia de comun acord între medic și mamă.

Înainte de operaţie se face o anestezie, acestea sunt disponibile de două feluri de anestezie:

Anestezia generală ce se utilizează în cazurile urgente, când nu este timp de aşteptat efectele de anestezie epidurală. Injecția epidurală se injectează intravenos un aşa numit pre-anestezie, dar apoi printr-un tub în trahee este furnizat un amestec de gaz narcoză şi oxigen. Și în acelaşi timp se administrează în mușchi un relaxant.

Anestezia epidurală se manifestă prin introducerea a unui tub subţire prin ac în locul rădăcinilor nervoase ale măduvei spinării. Cam sună înfricoşător! dar de fapt femeia însărcinată simte un disconfort doar câteva clipe în momentul când se efectuează puncţia. După care ea încetează să simtă orice durere şi senzaţii tactile din partea inferioară a corpului.

Cum decurge o intervenţie cezariană
După ce anestezia a funcţionat se începe operația chirurgicală, în primul rând se face o tăietură pe peretele abdominal. Răspândeşte muşchii abdomenului, deschide vezica fetală şi asistentele folosesc un tub de aspirare pentru a colecta lichidul amniotic. După scoaterea copilului, placenta este îndepărtată.

După care medicul coase mai întâi uterul cu fire, care aceste se vor dizolva în câteva luni.
Se aplică un bandaj steril, se pune gheaţă pe abdomen pentru ca uterul să se micşoreze intensiv, şi de asemenea să micşoreze pierderea de sânge. De obicei această intervenţie durează în jur de 30 minute, dacă totuşi decurge bine, bebeluşul rămâne o lungă perioadă de timp de a forma contactul piele-la-piele cu mama sau tatăl său.

Cum vă pregătiţi de cezariană

1. În primul şi nu în ultimul rând ar trebui să vă programaţi la cursuri speciale pentru a vă pregăti pentru o operaţie cezariană. Astfel de cursuri se desfăşoară fie la maternitate au la clinica pentru mamele însărcinate.

2. Ascultaţi cu mare atenţie de sfaturile şi recomandările medicului dumneavoastră în ceea ce priveşte alimentaţia şi dieta înainte de operaţia chirurgicală. De obicei, înainte cu 12 ore nu este recomandat să mâncaţi.

3. De obicei dimineața se face intervenţia, înainte de aceasta seara puteţi să mâncaţi ceva uşor. Să nu fiţi înfometată şi la următoarea zi să aveţi puteri de a ţine bebeluşul mult iubit şi dorit.

4. Trebuie să ştiţi că după operaţia cezariană sunteţi obligată să staţi mai multe zile în maternitate decât ar fi necesar în cazul naşterii pe cale naturală. Poate aproximativ 5-7 zile sau chiar mai mult în caz că copilul este cu o greutate mică a bebeluşului sau bilirubina la nou născut este mărită sau alţi factori ce ar putea influenţa şederea mai mult timp în maternitate. De aceea discutaţi cu soţul dacă are posibilitatea să îşi ia concediu de maternitate, concediu prenatal din timp pentru a vă ajuta la spital.

5. Vorbiţi din timp cu medicul obseterician cu privire cum se va desfăşura operaţia cezariană şi ce anestezie veţi alege generală sau locală. Cu anestezia locală sunteţi în stare să vedeţi cum decurge procesul şi de a vedea aspectul copilului dumneavoastră.

6. Discutaţi cu medicul dumneavoastră despre prezenţa la naştere a soţului sau a altei rude de încredere. De obicei , taţii sunt încurajaţi şi lăsaţi să asiste şi să fie prezenţi la procesul operaţiei cezariene. În caz că veţi avea o analiză generală soţul va fi lângă dumneavoastră şi va preia copilul nou născut ca să aibă contactul piele-la-piele cu nou născutul.

7. Este recomandat ca cu două zile înainte de operaţia chirurgicală să vă internaţi în spital. Pentru a efectua toate analizele şi investigaţiile necesare şi să vă pregătiţi pentru proces.

8. De asemenea, cereţi sfaturi şi recomandări de la medicul dumneavoastră pentru a alăpta bebeluşul cât mai curând posibil după operaţia cezariană. Acest lucru vă va putea ajuta la stimularea lactaţiei, precum vă va ajuta şi la impactul pozitiv asupra sănătăţii şi stării dumneavoastră atât cât şi pentru nou născut. Copilul va primi primele vitamine necesare şi beneficiile ale laptelui matern și colostru.

9. După intervenţia chirurgicală nu puteţi să vă ridicaţi din pat cel puţin 12 ore. Astfel încât trebuie să fie o persoană care vă va putea ajuta şi va avea grijă de bebeluş şi vă va putea organiza modul de alăptare a bebeluşului.

10. După operaţia cezariană respectaţi cu stricteţe şi urmaţi o dietă simplă: piure de cartof, produse lactate, fructe, ceai.

În caz că aveţi o cezariană de urgenţă nu planificată!


 • Nu vă stresaţi şi nu vă enervaţi - Păstraţi calmul pentru sănătatea bebeluşului şi pentru a dumneavoastră.
 • Să ştiţi că în mod normal cu nimic nu se deosebeşte un copil născut natural de cel de cezariană
 • După operaţia cezariană, mamele pot hrănii nou născuţii cu sânul, principalul lucru este să fie dorinţa mare.
 • Unele mame după cezariană încep să apară un sentiment de vinovăţie şi de ruşine de faptul că nu au putut să de naştere pe calea naturală - aceasta este o greşeală! Cezariana se efectuează şi este făcută cu scopul în caz că apar complicaţii grave când viaţa mamei atât şi a bebeluşului sunt în pericol sau alţi factori
 • Activitatea dumneavoastră fizică trebuie amânată de cel puţin 3 luni. În acest moment aveţi nevoie d ajutorul soţului şi a rudelor. Deci în fine nu puteţi abandona complet activitatea fizică, re referă la o muncă mai grea. În mod ideal după intervenţia chirurgicală medicul vă va spune despre exerciţii care vă vor restabili şi accelera recuperarea corpului

Reînnoirea activităţii sexuale după o intervenţie cezariană este recomandată de medici nu mai devreme de două luni. De asemenea medicii vă sfătuiesc să aveţi grijă cu stricteţe de contraceptivele ce le urmaţi. În caz că doriţi să planificaţi o nouă sarcina de regulă este momentul potrivit nu mai puţin de 2 ani. În tot acest timp organismul este complet restabilit şi va fi pe măsură să asigure o dezvoltare bună şi sănătoasă a viitorului bebeluş.

Sursa foto: mammyclub.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu