15 martie 2019

Preeclampsia

Preeclampsia afectează aproximativ 1 din 30 de sarcini și este o afecţiune care se manifestă în jurul de a doua jumătate a sarcinii. De obicei aceasta are manifestări de hipertensiune arterială bruscă şi proteina de urină mărită. 
Ca simptom aceasta provoacă dureri abdominale severe.

Cauza concretă a preeclampsiei nu este cunoscută, dar sunt manifestate prin implicarea vaselor de sânge în placentă, ce pot afecta cantitatea de oxigen, hrană şi toţi nutrienţi ce sunt aduşi bebeluşului. Creierul, rinichii sau ficatul a viitoarei mame poate fi afectate cu această substanţă cu risc de convulsii, leziuni hepatice sau chiar şi insuficienţa renală, dar şi pentru copil riscurile sunt mărite.

Preeclampsia poate afecta şi o încetinire a creşterii intrauterine, şi în cel mai dese cazuri poate provoca decesul fătului în uter. Aceasta creşte şi riscul detaşări premature a placentei, cu mare noroc aceasta este tratabilă, în caz că vă adresaţi din timp la medic.

Odată ce preeclampsia nu este tratată aceasta se poate dezvolta în eclampsie, o afecţiune care poate pune viaţa în pericol. De obicei, preeclampsia afectează 10% dintre femeile însărcinate şi este însoţită de dureri de cap severe, vărsături şi greţuri, modificări al vederii, umflarea mâinilor şi a feţei.

Cum se manifestă preeclampsia
Unica manifestare a preeclampsiei se datorează prin obezitate, vârsta mamei şi etnia.
Este cunoscut şi faptul că femeile cu diabet zaharat în sarcină de gradul 1 sau 2, migrene, hipertensiune arterială prezintă o rată de probabilitate mai mare de a dezvolta preeclampsia.

Spitalizarea

Boala dacă nu este diagnosticată de analize, nu prezintă semne de alarmă. Cu toate aceste, de urgenţă trebuie să solicitaţi medicul în caz că aveţi dureri de cap majore, zgomote în urechi, vedere înceţoşată, ochii clipesc şi tremură, umflături a membranelor şi a feţei.

O femeie ce a avut preeclamsie la prima sarcină are un risc mărit de a manifesta această boală şi la sarcinile următoare. Femeile depăşite vârsta de 40 de ani şi adolescentele au mai multe şanse să dezvolte această boală comparativ cu femeile de alte vârstă. Sarcinile multiple, în caz că femeia este însărcinată cu doi sau mai mulţi copii, riscul creşte semnificativ.

Diagnosticarea preeclampsiei

  • Proba de sânge. Sunt necesare pentru diagnosticarea preeclampsiei un test de sânge şi un test de urină. Pentru diagnosticarea amănunțită și justă a preeclampsie, aceste teste ar trebui să fie pozitive.
  • Hipertensiunea. Tensiunea arterială a femeii însărcinate este prea mărită decât norma.
  • Proteinele. Proteina este detectată prin urină - Mostrele de urină sunt colectate timp de 12 ore, şi cantitatea de urină este evaluată, aceasta poate indica o severitate a afecţiuni.

Femeile cu preeclampsie uşoară necesită o îngrijire specială şi atentă dar şi restricţia semnificativă în activităţile zilnice. De asemenea, acesteia îi este recomandat să se odihnească cât mai mult posibil, şi mereu să doarmă, fie pe parte dreaptă sau pe spate.

Sursa foto: empiremam.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu