15 martie 2019

Pierderea dopului gelatinos

Sarcina este un fenomen natural şi uimitor unic în corpul feminin. 
În perioada sarcinii femeia însărcinată trebuie să îşi monitorizeze cu atenţie sănătatea sa şi a copilului. 
Cu o lună înainte de debutul nașterii, femeia însărcinată trebuie să îşi asculte în totalmente corpul. Pentru că organismul poate da primele semne înainte de naștere - viitorul eveniment principal în viaţă.

Ce este dopul gelatinos?
De la începutul sarcinii se formează un mucus pe colul uterin generat de uter în timpul ovulaţiei. Dopul gelatinos se formează spre sfârşitul primei luni de sarcină, când ovulul fertilizat este implantat în cavitatea uterină. Secreţia glandelor cervicale este menţinută de un nivel ridicat de progesteron şi estrogen. Astfel în mod continuu mucusul cervical rămâne permanent proaspăt. Se îngroaşă şi sigilează colul uterin, ce blochează orice bacterie care vrea să ajungă la bebeluş.

Cum se manifestă pierderea dopului gelatinos?
Înainte de a se începe travaliu, echilibrul hormonal se schimbă, în această perioadă numărul de estrogeni cresc şi procesul de dezvoltare a bebeluşului este considerat a fi finalizat. De regulă la toate femeile însărcinate, pierderea dopului gelatinos se manifestă în moduri diferite.

La unele se manifestă cu câteva zile sau ore înainte de naştere, la altele se întâmplă cu 2 săptămâni înainte de travaliu. Astfel în aceste cazuri este un semn că femeia va da naştere curând, adesea dacă peste o oră se scurge dopul gelatinos, femeia însărcinată începe să aibă contracţii şi necesită spitalizarea.

Cum poate o femeie să-și piardă mucusul?
Prin urmare este imposibil să prevadă când va avea loc pierderea mucusului, aceasta se manifestă în moduri diferite şi momente diferite. Unele femei nici nu observă cu scapă acest moment. La urma urmei aceasta se poate întâmpla oricând, deseori mucusul se pierde când faceţi un duş, şi în acest caz nu se observă. Numai dacă se eliberează dopul gelatinos pe perioada nopţi sau în timpul zilei, pe lenjerie puteţi să vedeţi bucăţi de mucus.

Ce faceţi când a ieşit dopul gelatinos?
Dacă sunteţi sigură că pierdere dopului gelatinos a avut loc, nu vă panicaţi, timpul rămas înainte de naştere poate varia de la câteva săptămâni la câteva ore. Oricum nu uitaţi că descărcarea mucusului este un semn timpuriu al naşterii.

Deci este mai bine să apelaţi medicul dumneavoastră, şi în funcţie de starea generală, medicul vă va oferi recomandări specifice dacă este cazul de spitalizare. Odată cu acestea se pot rupe şi apele, asiguraţi-vă în intensitatea şi frecvenţa contracţiilor, când intervalul dintre ele se scurtează la 15 minute aici deja trebuie să mergeţi la spital.

Este un risc pentru făt dacă a ieşit dopul gelatinos?
Odată ce a ieşit dopul gelatinos în timpul sarcini aceasta nu înseamnă că protecţia bebeluşului contra infecţilor vaginale a fost sistată. Mai există şi cea de-a doua protecţie, lichidul amniotic, în cele de urmă după pierderea dopului gelatinos şi nu s-a început naşterea nu vă faceţi griji.
Dar trebuie să acordaţi o atenţie maximă a igienei personale, evitaţi sexul, înotul în bazine de înot sau mare, din motiv că diferite infecţii pot ajunge la bebeluş de la vagin în uter.

Dopul gelatinos mai devreme de 30 săptămâni de sarcină!
Un motiv important de a apela medicul dumneavoastră este dacă observaţi o cantitate mare de sânge închis la culoare odată cu dopul gelatinos, aici există riscul pentru sănătatea copilului nenăscut şi a mamei viitoare din cauza detașării a placentei.

De asemenea dacă observaţi eliminarea dopului gelatinos mai devreme de 37 săptămâni de sarcină sau chiar mai devreme de 30 săptămâni de gestaţie, acesta este un semn de alarmă şi îngrijorare. Acest lucru ar însemna o naştere prematură sau o abrupţie placentară, şi de urgenţă să chemaţi ambulanţa.

Pierderea dopului gelatinos este dureros?

Deseori la unele din femei însărcinarea pierderea dopului gelatinos se manifestă ca prin durere slabă la nivelul abdomenului inferior, care se aseamănă cu durerea în timpul ciclului menstrual.
Cu toate acestea nu toate femeile manifestă aceste stări, unele pot să nu observe pierderea mucusului şi trece fără nici o durere.

Sursa foto: newsline.ph

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu