15 martie 2019

Nașterea naturală sau cezariana

Naşterea natural este un fenomen al naturii la care organismul femei este complet pregătit şi adaptat. 
Dar uneori sunt şi excepţii din diverse motive, o naştere normală poate prezenta anumite riscuri al sănătăţii sau din potrivă a vieţii copilului atât şi a mamei.

O indicaţie pentru cezariană poate fi planificată şi de urgenţă în caz că apar complicaţii sau situaţii periculoase care necesită o intervenţie chirurgicală ca spre exemplu o abrupţie placentară sau alţi factori ce pun în pericol viaţa mamei atât cât şi a bebeluşului. Sau un alt obstacol ce îngreunează bebeluşul să apară pe lume pe cale naştere naturală acestea pot fi următoarele:

 1. Naşterea prematură
 2. Posibila şi probabilitatea rupturilor uterine
 3. Placenta previa acesta nu este formată unde ar trebui, care blocând calea fătului de a ieşi prin cervixul uterin
 4. Deficienţa a oaselor pelviene
 5. Detaşarea prematură a placentei, aceasta se manifestă prin faptul că placenta iese înainte de debutul travaliului şi este separată de uter, ca urmare înlăturând bebeluşul de oxigen şi hrană.
 Sunt şi alţi factori ce necesită o intervenţie de cezariană legate de patologii ale mamei ca:

 • Bolile cardiovasculare ale mamei
 • Patologia sistemului nervos
 • Probleme ale rinichilor
 • Mama este infectată cu anumiţi viruşi în deosebi de virusul HIV
 • Patologii oncologice
 • Tumori ale ovarelor femeii
 • Este prima sarcină şi aţi depăşit vârsta de 40 de ani
 • Aveţi un focar de herpes genital ce poate să afecteze bebeluşul prin calea vaginală

Ce este de fapt o operaţie cezariană și cât durează cezariana?

La momentul actual mai mult 1 din 3 naşteri recurg la operaţie cezariană.
Dar de obicei această procedură este programată din diferite cauze medicale. Din cele din urmă o anestezie generală este necesară în cazul de urgenţă extremă, se administrează intravenos şi acţionează în două minute. Dar 97% dintre operaţiile cezariene recurg la anestezia spinală, anestezia epidurală este administrată în coloana vertebrală, funcţionează în câteva minute şi elimină orice senzaţie de disconfort şi durere.

Sub anestezie medicul obsterician incizează pe orizontal o tăietură de 9 şi 10 centimetri, de la abdomen până la pubis. După care se întind straturile musculare pentru a ajunge la uter şi a extrage bebeluşul. Se aspirează lichidul amniotic, după care placenta este îndepărtată, apoi medicul coase tăietura. Dacă totul decurge bine, bebelușul nou născut rămâne o perioadă lungă de timp contactul piele la piele cu mama sa sau tatăl său.

Ce complicaţii pot apărea după operaţie cezariană?

Dacă aţi avut o operaţie cezariană cu injecția epidurală, trebui să fiţi calmă că cateterul cu anestezic este lăsat pe o perioadă în spate ca să se mai administreze injecţii analgezia şuturilor. După ce operaţia ce a luat sfârşit, femeia poate să nu simtă pe o perioadă ambele sau un picior şi nu le poate mişca. Atât timp cât va dispărea complet anestezia, aceasta se va recupera.

Anestezia este adesea însoţită de dureri de cap şi dureri de spate. Complicaţiile după operaţia cezariana ar putea fiind ca:


 • Endometria este un proces inflamator în uter. Pentru a preveni acest lucru, medicul obsterician vă prescrie un curs de antibiotice imediat după naşterea cezariană
 • Leziuni chirurgicale
 • Complicaţiile pulmonare ( formarea de cheaguri care transportă vasele sanguine până la plămâni cu blocarea funcţiei pulmonare)
 • Complicaţii cardiace, tromboembolism cerebral sau pulmonar
 • Pierderi grandioase de sânge
 • Afectarea vezicii biliare
 • Complicaţii genitale sau urinare

Activitatea sexuală/ sexul după cezariană
Aceasta este recomandată nu mai devreme de 2 luni după operaţia ce a avut loc. Asiguraţi-vă ca aveţi o mare grijă de a lua contraceptive, medicii de regulă recomandă de a planifica şi a concepe următoarea sarcină nu mai devreme de 2-3 ani. În acest timp organismul dumneavoastră este complet restabilit şi va fi pe măsură să asigure o dezvoltare sănătoasă completă a viitorului bebeluş.

Sursa foto: ginekology-md.ru

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu