11 martie 2019

Infertilitate

Un semn de alarmă în infertilitatea la femei se considera ca o problemă principală, neputinţa de a concepe un copil în interval de 12 luni. Timp în care cei doi parteneri au relaţii sexuale regulate și neprotejate şi în final sarcina nu are loc să fie. 
Infertilitateaeste o boala ce afectează în jur de 10% din cupluri, dar nu este atât de gravă. 

Doar ca un indiciu cu cât mai repede  vă grăbiți de a exclude anumite cauze, cu atât posibil mariți șanse de a trata probleme de sănătate ca spre exemplu: infecții urinare, trompe uterine înfundate, endometrioza.

De asemenea trebuie de menţionat că nu întotdeauna problemele cu concepţia unui bebeluş sunt cauzate de patologia corpului feminin. Posibila cauză poate apărea şi din partea partenerului, ce trebuie de atras atenţia şi sănătatea bărbatului.

Unicul semn ce indică infertilitatea şi stabilitatea diagnosticului poate fi detectată numai după investigarea anumitor analize de laborator. Examinarea completă ambelor parteneri, pentru a afla cu precizie ambii sau unul din parteneri suferă de infertilitatea imunologică.

Aceştia sunt supuşi unor examinări medicale de analizei ce fac o serie de analize a urinei şi a sângelui:
- La bărbaţi se examinează spermograma
- La femei analiza frotiului ale membranei mucoasei a vaginului şi colul uterin.

Principalele cauze ale infertilităţi
Acestea adesea sunt considerate ca:

  • Bolile inflamatori ale organelor pelviene
  • Anomaliile congenitale ale organelor de reproducere
  • Dezechilibrul şi stresul ce influenţează metabolismul
  • Încetinirea proceselor naturale fiziologice după vârsta de 30 ani
  • Aţi fost supuşi unor chirurgi la sistemul de reproducere
  • Anomaliile genetice
  • Chist ovarian

După investigaţii şi statistici, ne arată că principala cauză a infertilităţi în 65 de cazuri din 100 sunt cauzate de bolile endocrine, absolut este considerată infertilitatea la femeie când aceasta nu are uter sau tuburile uterine.

Potrivit statisticilor, pricina infertilităţii sunt dobândite din cauza avortului. Iar aproximativ jumătate din femei suferă de infertilitate relativă dobândită din cauza trompelor uterine astupate.

Anomaliile ovulaţiei sunt cele mai frecventă bătăi de cap ce cauzează infertilitatea la femeie. Ciclurile neregulate, absenţa ciclului 2-3 luni, când ovulaţia este rară, şansele de concepere sunt la minim scăzute.

Anumite anomalii ale ovulaţiei se datorează disfuncţiei ale ovarelor. Aceste de obicei se caracterizează prin cicluri menstruale neregulate, scurte sau şi mai rău absenţa ovulaţiei.

Disfuncţia ovariană poate fi totală dacă ovarele sunt absente sau atrofiate după tratamente puternice ca chimioterapie sau radioterapie.
Alteori, poate fi şi o anomalie cromozomială (sindrom Turner), sau menopauza ( când cantităţile ovariene se termină mai înainte de vârsta de 45 de ani).

Un alt factor poate influenţa şi disfuncţia glandei tiroidiană, disfuncţia tiroidiană care se manifestă prin hipotiroidism poate întrerupe echilibrul hormonal, şi ca urmare ovulaţia.
Problemele tiroidiene sunt în prezent subestimate, în timp ce aceste sunt în continuă creştere. Aceasta necesită o investigare completă şi un tratament adecvat.

Ovarele polichistice sau multi- foliculare
Aceasta este o consecinţă a tulburărilor hormonale menţionate mai sus. Femeia care are prea mulţi foliculi (mai mult de 11 până la 17 pe fiecare ovar), comparativ cu norma.
Nu există nici unul care să se maturizeze în timpul unui ciclu menstrual și acest lucru duce la o lipsă de ovulaţie.

Deficienţele ale ovulaţiei reprezintă principalul motiv a infertilităţii, întrucât fără ovulaţie nu există ovule care aceste să poată fi fertilizate.

Sursa foto: weheartit.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu