14 martie 2019

Ecografia în sarcină - Importanța ultrasonografiei fetale

Unica metoda de examinare amănunțită și cu o precizie mare a fătului se face prin diagnosticarea ultrasonografiei. 
O ultrasonografie transvaginală nu prezintă riscuri pentru mamă, nici pentru făt, este o metodă foarte ușoară de evaluat.

De câte ori o femeie însărcinată se supune acestui examen? 
Ce anomalii pot fi detectate? 
Ce fel de informaţii redă ultrasonografia?

Evaluarea cu ultrasunete se trece nu mai puţin de 3 ori pe toată perioada a sarcinii. Este o examinare inofensivă, ceea ce înseamnă să nu abuzaţi cu ultrasunetele din propria iniţiativă.
Medicul dumneavoastră doar vă poate indica la ce termen veţi putea face următoarea ultrasonografie.

Această metodă de diagnosticare este foarte importantă şi informativă. Care ajută să răspundă la multe întrebări legate de sarcină şi care va permite să constate dacă sunt anumite anomalii congenitale în dezvoltarea fătului.


Tipurile de teste screening:


Analizăm toate etapele de trimestre şi perioadele de analiză, nevoia fiecăruia şi identificarea potologiei folosind metodele de screening, precum şi valorile lor normative.

Morfologia fetală trimestru 1

Prin evaluare și examinarea cu ultrasonografie trebuie finalizată până la perioada de 10-14 săptămâni de sarcină. De obicei, etapa de studiul cu ultrasonografie se realizează cu mult mai devreme prin metoda transvaginal înainte de 10 săptămâni de sarcină.

Pentru ce este nevoie ultrasonografia?

 1. Pentru a confirma sarcina
 2. Dacă embrionul este implantat bine în uter
 3. În caz dacă nu este prezentă o sarcină extrauterină
 4. Examinarea stabilirii numărului de embrioni prezenţi
 5. Ecografia  evaluează vârsta sarcinii, data concepţiei, şi data posibilă a naşterii.
Unul dintre cele mai importante ale ultrasonografiei în primul trimestru de sarcină, este posibilitatea de a diagnostica malformaţiile congenitale fetale.

De asemenea se examinează obligatoriu şi translucenței nucale. Un test care permite medicului dumneavoastră să identifice dacă embrionul prezintă anumite boli cauzate de anomaliile cromozomiale sau congenitale şi dacă fătul prezintă riscul de sindrom Down.

Morfologia fetală trimestru 2

Ecografia în cel de-al doilea trimestru de sarcină vă permite determinarea evaluată a examinării a unor anomalii la făt şi determinarea riscului posibil de avort spontan. Nivelul şi durata de dezvoltare sunt prezentate în legătură cu discrepanţa indicatorilor. Se determină mărimea şi localizarea embrionului, pe bază căreia se adopta metoda de evaluare.

O etapă importantă a ultrasonografiei este fetometria, care permite medicului ecograf să măsoare părţile corpului şi de a identifica riscul de displazie (displazia scheletului).
De asemenea, toate membrele sunt examinate pentru absenţa părţilor şi patologilor acestora.

La evaluarea de fetometrie, detaliat se evaluează anumite defecte/criterii ca cum ar fi:

 1. Placenta - Determină poziţia acesteia, iar grosimea prezintă o posibilă infecţie a fătului, gradul de maturitate a placentei
 2. Coloana vertebrală - Măsurarea acesteia determină bolile şi hernia
 3. Cordonul ombilical - Se estimează numărul de vase de sânge şi vene care pot indica o anomalie la bebeluș
 4. Lichidul amniotic - Indică norma lichidului
 5. Faţa, nasul, maxilarul, creierul - Sunt examinate cu amănunţit pentru a identifica părţile ale feţei cu sindrom Down, sau alte anomalii congenitale.
Morfologia fetală trimestru 3

Ecografia în trimestru trei de sarcină determină morfologia fetală cu exactitate şi modul în care se dezvoltă copilul în burtica dumneavoastră. Acesta este al treilea şi ultimul screening de sarcină ce se începe cu vârsta gestională de 28 săptămâni. O astfel de investigaţie este extrem de importantă, ce trebuie realizată după recomandarea medicului.

Aici se evaluează:

 • Greutate copilului
 • Lichidul amniotic
 • Fluxul de sânge, artera ombilicală, artera cerebrală, artera uterină.

Pot fi şi următoarele anomali depistate ca:

 • Greutatea mică a bebeluşului
 • Cantitatea lichidului amniotic, dacă este prea mult acesta poartă numele de polihidramnios. Iar deficitul de lichid amniotic poartă nume de oligoamnios
 • Starea placentei
 • Defecte cardiace
 • Bolile ale inimii şi sistemului circulator, rinichi, ficat, diabet zaharat în sarcină
 • Patologia în dezvoltare fetală şi bolile infecţioase intra - placentare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu