14 martie 2019

Dublu test sarcină

Dublu test în sarcină este o examinare ce o fac toate femeile însărcinate la primul trimestru de sarcină.
Scopul său este de a determina unele eventuale anomalii congenitale sau afecţiuni ale bebeluşului. 
Este foarte util să ştii din timp ce presupune şi ce metode se pot folosi pentru evaluarea acestui test.

Când se face dublu test?
Dublu test sau mai este numit ca Screening prenatal. Analiza se efectuează în primul trimestru de sarcină, perioada optimă şi obligatorie este între 10-14 săptămâni de sarcină. La această examinare veţi avea orice informaţie legată de sarcina dumneavoastră şi veţi afla totul cât mai detaliat posibil.

De ce are denumirea de Dublu test?
Motivul fiind că sunteţi examinată de două investigaţii în aceiaşi zi: o ecografie morfologică trimestru 1 şi o analiză de sânge.

Analiza în sarcină- Dublu test este o investigaţie de obicei recomandată femeilor însărcinate ce depăşesc vârsta de 35 de ani. Dar specialiştii sunt de părere că este util să o facă toate mămicile însărcinate, chiar dacă aceste nu prezintă suspiciuni legate de dezvoltarea sarcinii.

De asemenea, aceasta joacă un rol important la depistarea gradului de risc pentru anumite malformaţii şi anomali congenitale. La fel având în vedere că defectele cromozomiale se întâlnesc în 1 din 800 naşteri.

Aceasta este utilizat pentru examinarea gradului de risc al malformaţiilor cromozomiale fiind ca următoarele:

  • Spina bifidă
  • Boala Tay-Sachs
  • Anemia a celulelor în seceră
  • Malformaţii cardiace
  • Fibroza chistică
  • Sindromul Down (trisomie 21)
  • Sindromul Edward (trisomie 18)

Cu ajutorul acestor analize se fac cercetări: măsurări ecografice şi calcule, precum şi informaţii importante privind viitoare femeie însărcinată (vârsta, greutatea, originea etnică, fumătoare sau nu, dacă suferiţi de diabet zaharat). Este bine de ştiut că nu prezintă o metodă sigură de diagnosticare, dar este cea mai sigură cale de a depista din timp eventualele afecţiuni ale fătului.

Riscul bazal pentru Sindrom Down (trisomia 21) este de 1:1042 (rata de apariţie la bebeluşii născuţi de mamă cu vârsta de 28 ani), cu risc scăzut

Riscul combinat cu sindromul Down este de 1:20680 (calculat de funcţia al vârstei fetale, markeri ecografici şi biochimia serului matern), cu risc scăzut

Riscul al apariţiei Sindrom Edwards (trisomia 18) este de 1:244971 cu risc scăzut

Riscul al apariţiei Sindrom Patau (trisomia 13) este de 1:576579 cu risc scăzut

Odată ce examinarea vă arată aceste date nu este nevoie să mai faceţi şi Triplu test sarcină.
Rezultatele cele mai precise sunt evaluate şi obţinute pe baza unei examinări complete prenatale. Procesul rezultatelor a analizelor efectuate printr-un program special de calculator.

De asemenea sunt examinate nu numai pe baza rezultatelor de analize al screeningu-lui biochimic, dar şi după examinarea ecografiei, vârsta şi greutatea şi prezenţa a unor anumitor boli ai femeii însărcinate.

Rezultatul programului va fi calculat individual în parte a fiecărei femei însărcinate de patologi cromozomiale, ce diferă de la caz la caz. În caz contrar sunt prezenţi, sunt supuşi a unor studii suplimentare ca ultrasonografia 3D, amniocenteza.

Sursa foto: cadenaser.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu