11 martie 2019

Chist ovarian

Chisturile pe suprafaţa ovarelor este o tulburare ginecologică  comună a femeilor de rând, acestea sunt mai des întâlnite în perioada fertilă, sau numită ca perioada de reproducere. Dar din fericire acestea chisturi inofensive sunt benigne.

Atenţie! Chisturile sunt de diferite forme şi pot apărea în aproape toate ţesuturile şi organele ale corpului uman ca: 

 • Rinichi, dinţi, ficat, piept, glanda tiroidă, organe de reproducere masculină şi feminină, pancreas şi altele.
Aceste chisturi au o asemănare ca a unei tumori benigne, este o cavitate pe tulpină, umplută cu un conţinut de lichid şi care tinde să crească în dimensiune. Și care ca urmare se datorează acumulării de secreţie.

De asemenea, simptomele pot apărea ca durere şi disconfort în zona nivelului abdomenului inferior, şi disfuncţia ciclului menstrual.

Cum tratăm aceste tumori mici şi care sunt semnele chisturilor ovariene
Aceste chisturi se clasifică în două reprize:

 1. Cel mai des întâlnite sunt chisturile funcţionale - cel mai frecvente 90% dintre femei au aceste chisturi, aceasta provine dintr-o funcţionare defectuoasă a ovarului.
 2. A doua etapă are denumirea de chisturi organice - ce se datorează modificări a funcţiei ovariene. Din aceste chisturi dermoide şi endometriozice sau cele întâlnite ca sindromul ovarului polichistic sunt capabile să modifice ovulaţia.
Sindromul ovarului polichistic
Din statistica medicală 10 % dintre femei sunt afectate de această anomalie hormonală, a cărei origine nu este pe deplin cunoscută. Aceasta este examinată şi diagnosticată prin ultrasonografie, ceea ce prezintă o mărire a ovarului, ce are 15 foliculi pe suprafaţa acestuia.

Un simptom comun a acestei maladii se caracterizează prin lipsa ovulaţiei, menstruaţii neregulate, chiar şi absenţa ciclului menstrual.
Obezitatea şi creşterea în greutate este ceva specific acestor chisturi, în funcţie de importanţa simptomelor boala poate fi într-o formă uşoară, modernă sau severă.

Chisturile foliculare
Aceste chisturi sunt funcţionale - tulburările hormonale, foliculul nu se rupe şi prin urmare nu eliberează oul, și din această cauză este şi lipsa de ovulaţie. Din fericire acest gen de chisturi adesea dispar de la sine după câteva cicluri menstruale.

Chisturi endometriozice

Cel mai adesea aceste chisturi sunt întâlnite la femeile cu infertilitate. Sunt chisturi ce se formează din ţesutul endometrial şi invadează ovarul.

Frecvent aceste pot fi dureroase în timpul actului sexual şi în timpul ciclului menstrual.
Când aceste chisturi devin foarte mari, tratamentul constă în înlăturarea chistului chirurgical, de obicei prin laparoscopie. În jur de 70% dintre pacientele tratate chirurgical au putut rămâne însărcinate.

Diagnosticul chisturilor ovariene
Diagnosticarea acestor chisturi se efectuează pe baza anumitor metode:


 • Diagnostic transabdominal sau transvaginal cu ultrasonografie, ce oferă o imagine complet vizibilă a organelor pelviene.
 • Plângerile pacientei, ce permită o dezvoltare mai amplă în dezvăluirea în formarea patologică a ovarelor, mobilitate şi durere.
Până la moment ultrasonografia este metoda cea mai eficientă şi sigură pentru diagnosticarea chisturilor ovariene şi monitorizarea mai amplă a evaluării acestuia.

Iar laparoscopia este diagnostica ce permite înlăturarea chisturilor ovariene cu examinarea histologică acesteia şi determinarea definitivă a tipului de tumoare.

Complicaţiile chisturilor ovariene
Sunt de asemenea şi anumite tipuri de chisturi, ce pot dispărea de la sine, iar altele necesită un tratament adecvat, anti-inflamator sau hormonal. Iar alteori necesită o intervenţie chirurgicală pentru a înlătura şi de a preveni dezvoltarea a unor complicaţii mai grave.

Chisturile ovariene prezintă un risc mărit de malignitate, în special riscul sporit de a dezvolta chiar şi cancer ovarian din chisturile mucinoase şi endometrioide.

Aceste chisturi adesea sunt însoţite de:

 • Dureri abdominale acute
 • Creşterea temperaturi bazale la 39 grade
 • Greţuri, vărsături
 • Tensiunea musculară a peretelui abdominal

Pentru această cauză de a preveni procesul oncologic, este necesară o operaţie chirurgicală urgentă. Chisturile ovariene pot cauza infertilitatea la femei sau o sarcină ce va duce la complicații grave. Chisturile endometrioide ale ovarului sunt determinate deseori prin dezvoltarea procesului adeziv în pelvisul mic.

Cauze chistului ovarian
Acestea se pot dezvolta sub influenţa a mai multor factori şi din diferite motive, dar adesea cele mai frecvente întâlnite sunt:

 • Disfuncţia hormonală, procesul inflamatori în ovare
 • Avorturile chirurgicale, avorturi sau mini-avorturi
 • Hipotiroidismul şi alte boli endocrine.

Tratamentul chisturilor ovariene
Tactica de tratament a chisturilor ovariene depinde simptome clinice, necesitatea de a păstra funcția de reproducere, riscul de malignitate, vârsta pacientei.
În aceste cazuri puteţi lua nişte anticoncepţionale orale le primiţi pe o perioadă de 3-4 cicluri menstruale şi vitamine A, B1, B6, E, G, K.

Metoda laparoscopiei este adesea utilizată în cazul tratamentului chirurgical al chisturilor ovariene. Laparoscopia se efectuează cu o examinare histologic de urgenţă a tumorii.

Chisturile anormale se pot dezvolta în cancer ovarian, şi de aceasta cu recomandarea medicului se face o intervenţie chirurgicală laparoscopie, pentru înlăturarea acestuia. O laparoscopie se face în spital, sub anestezie generală.

Sursa foto: drsosha.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu