28 martie 2019

Bebelușul la 9 luni

Copilul la 9 luni de viață explorează din ce în ce mai mult, devine tot mai independent, merge de-a bușilea și chiar încearcă să se ridice în picioare sprijinindu-se de mobilă. Așa că încurajați-l să facă primii pași. Copilul la această etapă are capacitatea de a prinde obiecte mici, asigurați-vă că nu lăsați la îndemâna copilului obiecte periculoase. 

Sănătatea și Fiziologia bebelușului de 9 luni
O abilitate importantă ce trebuie să o aibă bebelușul la această etapă este să ridice și să stea de sine stătător în picioare. Acum are o greutate de 8-10.5 kg. și atinge o lungime de 66-76 cm. Copilul reacționează la propriul său nume și știe de cuvinte ce le poate repeta treptat ca „mama“, „tata“, dar și numele multora dintre obiectele din jur.

Bebelușii înțeleg și știu deja multe, dar încă nu pot vorbi, de aceea încurajați-l în comunicare cu dumneavoastră. Copilul poate să-și distingă imaginea în oglindă, aceasta rezultă că el devine din ce în ce mai conștient de el însuși ca persoană independentă și are nevoie de tot mai multă libertate. Poate să se joace în jocuri educative, mută obiecte dintr-un loc în altul.

Dezvoltarea copilului la 9 luni:


 • Poate să stea în picioare pe cont propriu și să stea mult timp
 • Să răspundă solicitărilor dumneavoastră. de a aduce o jucărie sau orice alt obiect
 • Are 1-3 dințișori de lapte
 • Explorează lumea cu ajutorul guriței
 • Pronunță silabe repetate ma-ma-ma, da-da-da, ta-ta-ta, ba-ba-ba
 • Scoate o mulțime de sunete și diferite intonații

Cum ne înțelegem cu bebelușul
Unii bebeluși la 9 luni reușesc să spună un cuvânt de două silabe, de aceea stimulați-l și încurajați-l. Pronunțați față de copil sunetele ce formează două silabe diferite ca ta-ca, ba-ca, da-ca. Acum copilul începe să imite sunete ce le aude.

Dacă sunteți supărată, aveți o față furioasă copilul cu siguranță va înțelege expresiile faciale și poate să plângă. De asemenea copilul poate fi foarte sensibil văzând pe terenul de joacă dacă plânge un copil, din solidaritate poate începe a plânge.

Somnul bebelușului
Aproximativ 50 % dintre copii dorm între 8-12 ore pe timp de noapte fără să se trezească, posibil să fiți unul dintre acești părinți norocoși ce copilul doarme bine. Un program de somn al copilului este de 13-15 ore în fiecare zi, un ciclu de somn ziua durează 2-2.5 ore.

Deoarece anxietatea de separare nu sa terminat, copilul dumneavoastră poate avea probleme cu adormirea. De ai oferi siguranță, înainte de somn legănați-l și cântații copilului, sau să asculte o muzică frumoasă și clasică.

Cum ne jucăm cu un copil de 9 luni
Învățați-l să se joace singurel pe un timp foarte scurt, antrenați-l cât mai mult posibil prin jocuri educative de a dezvolta motrica copilului. Începeți să îi povestiți povești mai lungi, cărțile în continuare vor rămâne sursa principală de a dezvolta imaginația copilului.

În diverse cărți arătații imagini ce reprezintă animale, plante, oameni, etc. Jucați-vă în jocul “de-a va-ți ascunsălea”, aceasta va dezvolta la bebeluș abilitatea de anticipare. În acest moment, puteți începe jocul cu povești simple, asigurați-vă că jucăriile sunt luminoase și mari.

Alimentația
Dieta de bază din mediul zilnic al copilului rămâne să fie laptele matern sau laptele artificial.
La 9 luni diversificarea alimentară a copilului vostru este din ce în ce mai diferită. Pentru o alimentație sănătoasă oferiții copilului 150 grame de piure de legume la prânz și cină.

Dacă doriți să-i dați suc de fructe sau compot, aceasta ar trebui să fie din fructele de sezon preparate în condiții casnice. În timpul meselor, copilul își arată dorința de autonomie: el sau ea este din ce în ce mai predispus/ă să se alimenteze singur/ă folosind degetele. Și încearcă să prindă anumite alimente între degetul mare și arătătorul să-i ducă la gură.

Ce poate consuma bebelușul în aceasta lună?
Acum este perioada cea mai bună să introduceți în alimentația copilului  proteine, fibre, calorii, carbohidrați, alimentele solide: copilul trebuie să aibă trei mese și două gustări pe zi.

Oferiții o varietate bogată din legume și fructe tăiate în bucăți foarte mici precum ar fi:
 • Avocado, mere, pere, banane, ardei roșii, cartof dulce

Consultare
La această lună veți beneficia de o consultație la medic de familie și/sau la medicul pediatru cu copilul dumneavoastră. Pentru a evalua creșterea copilului, pentru a verifica dieta acestuia, greutatea și buna dezvoltare a bebelușului.

Medicul va examina noile capacități ale copilului precum stă în picioare, poziția capului, dacă reacționează la numele său, dacă prinde în mânuță bine jucăria.
Va examina și auzul și vederea copilului, calitatea somnului, și veți pregăti copilul încet cu încet pentru vaccina la 12 luni.

Apelați medicul dacă bebelușul prezintă următoarele semne:
Spuneți medicului pediatru dacă copilul:


 • Nu-și pune greutatea pe picioare când îl țineți în poziție verticală deasupra unei suprafețe rigide
 • Nu sta în picioare cu sprijin
 • Nu gângurește nu spune cuvinte ca "mama", "baba" și "dada"
 • Nu reacționează la numele său
 • Nu recunoaște membrii familiei
 • Nu arata cu degetul ce dorește
 • Nu trece jucăriile de la o mână la alta

Sursa foto: mayophotographer.ie

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu