28 martie 2019

Bebelușul la 6 luni

Șasea lună de viață a bebelușului este marcată prin apariția primilor dințișori mici. Bebeluși la 6 luni continuă să crească, se dezvoltă capacitățile și abilitățile fizice de a interacționa cu lumea înconjurătoare. Este luna în care copilul este pregătit pentru a gusta dintre primele mese solide

Des vă întrebați când apar dinții la bebeluși, păi acum este momentul să vă pregătiți de sosirea primului dinte de lapte a copilului. Copilul devine mai tonificat, mușchii gâtului îi permit să-și ridice capul. Copilul devine mult mai inteligent își extinde acum degetele pentru a ajunge la ceea ce îl interesează, permanent duce jucăriile în gură, aceasta se numește "etapa orală".

În acest moment trebuie să fiți foarte vigilenți și să nu lăsați copilul singur în casă. Aveți grijă să nu lăsați obiectele periculoase la îndemâna bebelușului.

Sănătatea și Fiziologia bebelușului de 6 luni
La șase luni bebelușul dumneavoastră și-a dublat greutatea și cântărește în medie 7-9 kg, și are o lungime de 63-71 cm. Acum apar și primi dințișori, incisivi inferiori centrali. Aceștia pot provoca probleme digestive și scaune mai dese la copil.

Vârsta de șase luni atinge un salt în dezvoltarea psihologică a bebelușului, acesta deja își recunoaște numele și poate să și răspundă prin sunete. Începe să emite ceea ce vede și aude, pune treptat sunetele în silabe. Sistemul său imunitar al copilului începe să se schimbe, anticorpii primiți prin laptele matern încet cu încet dispare și bebelușii în urma căruia își construiesc propria imunitate la germenii întâlniți.

Dezvoltarea copilului la 6 luni:


  • Bebelușul se poate târască pe burtică
  • Controlează ambele mâini, apucă obiectele și le dă drumul, bate din palme
  • Discursul continuă să se formeze, copilul încearcă să se exprime cu un set de silabe
  • Întoarce capul când este strigat pe nume
  • Stă pe funduleț, în scaun sau sprijin de perne
  • Se rostogolește de pe spate pe burtă și invers

De obicei, părinții sunt impresionați să audă de la copil primul cuvânt „ma-ma“ sau „ta-ta“

Cum ne înțelegem cu bebelușul

Acum copilul dumneavoastră este mult mai inteligent apucă cu mânuțele tot ce îl interesează
S-ar putea ca bebelușul să fi început deja emite anumite sunete vocale sau consoane.

Copii la această etapă de vârstă pot repeta sunete ca: ma-ma-ma, da-da-da, ba-ba-ba, na-na-na.
Comunicați cu copilul prin diverse jocuri, aceasta va stimula abilitatea de comunicare și va dezvolta intelectualitatea emoțională și fizică a copilului.

Somnul bebelușului

În cea de-a șasea lună se schimbă radical regimul zilei a bebelușului. Majoritatea copiilor dorm în jur de 13-16 ore pe zi, 10-12 ore pe timp de noapte, și la un interval de 4-6 ore se trezește pentru a mânca. Este posibil ca bebelușul să se trezească în timpul somnului din cauza durerilor dentare, cum ar fi semnele în erupția dentară bebeluș ca umflarea gingiilor, iritabilitate și febra.

Cum ne jucăm cu un copil de 6 luni

Mâinile și degetele bebelușului sunt dezvoltate suficient ce îi permite să se joace cu diverse jucării. Copilul își schimbă jucăria din mână în alta, le aruncă, poate să ridice o jucărie ce a căzut pe podea. Le place să se uite și în oglindă, copilului îi place să exploreze totul, nu îl/o limitați la aceasta, fiți vigilenți și fiți mereu lângă copilul dumneavoastră. Nu uitați să îi citiți povești și să îi cântați înainte de somn copilului.

Alimentația
Laptele matern sau laptele praf rămâne să fie unica și singura mâncare principală pentru bebelușul vostru. Alimentați cu sân este la cerere cel puțin de 8 ore în 24 de ore sau alimentația artificială o dată la 3-4 ore. Pentru a verifica dacă bebelușul are primește suficient lapte matern, puteți verifica scutecele, aproximativ ar trebui să fie patru sau cinci scutece pe zi.

În caz că apare dermatită de scutec schimbați cât mai des scutecele copilului. La 6 luni micul vostru prinț sau prințesă este deja capabil/ă să asimileze mâncarea diversificată, ca să descopere deliciile produselor noi. De asemenea, puteți da copilului 100 grame de amestec de legume, împrăștiate la prânz și cină, porniți cu piure de legume.

Cât de mult ar trebui să mănânce copilul la 6 luni?

S-ar putea să începeți cu un aliment la o masă crescând treptat cantitatea de la o lingură la 3 lingurițe, ca copilul să se bucure să mănânce. Nu forțați copilul să mănânce, oferiți atât de cât are nevoie. Dacă copilul nu mai dorește acesta cu siguranță vă da de știre, va întoarce capul sau va refuza alimentul.

Ce poate consuma bebelușul în aceasta lună?
Începeți cu meniul din tabel diversificarea la bebeluș, acesta ar trebui să includă cu fructe, legume sau cereale integrale. Doar că introduceți un aliment la fiecare trei până la patru zile și, între timp fiți atenți la alergiile alimentare la copii.

Dentiție de 6 luni
Primele simptomele dentiției la copil sunt specifice vârste de 6 luni a bebelușului, acesta va plânge mai mult de cât de obicei. Va refuza alimentația, ca semn va avea umflarea gingiilor, durere și iritare, o febră scăzută.

Consultație
Pregătiți copilul pentru consultația medicală obligatorie la 6 luni, veți repeta un control obișnuit și veți refectua vaccinarea programată.

Sursa foto: gfmp.com.au

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu