28 martie 2019

Bebelușul la 12 luni

La mulți ani omuleț micuț! Copilul dumneavoastră a trecut printr-o călătorie uimitoare de creștere și dezvoltare, prin multe încercări de a se ridica în picioare și căzături! Poate merge singur/ă câțiva pași făcuți cu încredere și ferm. 
Încheiați o perioadă de încercări grele și momente frumoase. Acum nu mai este un mic prunc, dar o persoană independentă cu caracter, dorințe și obiceiuri proprii.

Sănătatea și Fiziologia bebelușului de 12 luni
La un an de zile a copilului are o lungime de 76-87 cm, și o greutate de 9-12 kg. Primi molarii a bebelușului vostru se ivesc și începe erupția dentară la bebeluș. Deja copilul vostru trebuie să aibă între 6-10 dinți de lapte. Nu vă faceți griji dacă bebelușul vostru nu are toți acești dințișori de lapte. Fiecare copil crește și se dezvoltă individual, evoluând în propriul său ritm.

Când apar dinții la bebeluși?
Aceștia la sigur vor indica anumite simptomele dentiției precum:
- Umflarea gingiilor
- Somnul neliniștit
- Înroșirea obrajilor
- Iritare

Limbajul bebelușului la un an se îmbunătățește considerabil, dar este momentul potrivit să îi dezvoltați și un sentiment de atingere lăsați-l să meargă desculț pe nisip sau iarbă.
Asigurați-vă că bebelușul dumneavoastră obține suficient calciu, fosfor și vitamina D.

Dezvoltarea copilului la 12 luni:


  • Arată cu degetul ce vede și ce dorește
  • Îndeplinește cerințele părinților de a da o jucărie sau un obiect
  • Pronunță cuvinte simple
  • Bea din paharul însuți și mâncați cu o lingură
  • Se cere la oală
  • Numește pe nume membri a familiei
  • Poate face 2-4 pași sau merge deja singur

Cum ne înțelegem cu bebelușul
La această etapă vocabularul bebelușului se îmbogățește, chiar dacă încă nu pronunță clar sunetele. Copilul se exprimă din ce în ce mai mult, ce comunică prin gesturi, ca spre exemplu întinde mânuțele să fie luat în brațe.

El sau ea, continuă să copieze gesturile altora din jur. Poate bate din palme tăpușele și să fluture din mânuță - la revedere. De acum copilul începe să se exprime mai bine și mai bine, încurajați-l și spuneți-i cum este corect să pronunțe cuvântul, învățați-l cuvinte noi.

Cum ne jucăm cu un copil de 12 luni

La această vârstă copiii adoră jocurile și jucărelele, este interesat de tot ce îl înconjoară. Îi place să fie luat în brațe, să se joace în părul mamei, să îi atingă ochii, nasul, fața. Jocurile îi va dezvolta abilitățile motorii de gândire, memorie și de interacționarea cu celor din jur.

Inițiați diferite jocuri spre exemplu numiți părțile corpului la copil, după care cereți la rândul lui el sau ea să arate. Începeți jocuri cum să se așeze corect pe oliță, de aceea învață copilul să facă oală, să aibă deprinderea de oliță. Oferiții cât mai mult spațiu pentru joacă, ca copilul să devină mai liber și independent.

Somnul bebelușului

Copiii la un an încă mai pot dormi între 13 și 14 ore pe zi. Aproximativ 10 până la 11 dintre aceste ore sunt probabil pe timp de noapte. Un ciclu de somn ziua durează de la 2-2.5 ore, de 2-3 ore în zi. Copilul poate să doarmă la fel de mult între 8-10 ore pe timp de noapte, fără treziri.

Alimentația
Dieta de bază din mediul zilnic al copilului rămâne să fie laptele matern sau laptele artificial.
La 12 luni, diversificarea alimentară a copilului vostru este din ce în ce mai diversă.
Pentru o alimentație sănătoasă hrăniți copilul cu 300 grame de piure de legume la prânz și cină.

De asemenea, începeți să oferiți și să amestecați în piure de fructele pe care copilul le cunoaște: mere și pere sau piersici și caise, o oportunitate excelentă de a introduce noi alimente în meniu.

Copilul la un an  poate consuma fulgi de porumb înmuiat în lapte, precum și orez de cereale și o cantitate mică de miere, pentru a îndulci laptele. Odată cu aceasta să urmăriți dacă nu creează o alergie alimentară, la un anumit aliment introdus. Dacă doriți să-i dați suc de fructe sau compot, aceasta ar trebui să fie din fructele de sezon și proaspete preparate în condiții casnice.

În timpul meselor, copilul își arată dorința de autonomie: el sau ea este din ce în ce mai predispus/ă să se alimenteze singur folosind degetele. Și încearcă să prindă anumite alimente între degetul mare și arătătorul să-i ducă la gură.

Ce poate consuma bebelușul în aceasta lună?

Bebelușul vostru este în stare să mănânce orice produs ce îl preparați! Atâta timp cât este suficient de hrănitor și suficient de moale pentru a le putea rumega și mesteca, chir dacă nu are toți dințișorii ieșiți.

Acum este perioada favorabilă să introduceți în alimentația copilului multe proteine, fibre, calorii, carbohidrați, alimentele solide: copilul trebuie să aibă trei mese și două gustări pe zi.

Oferiți-i o varietate bogată din legume și fructe tăiate în bucăți foarte mici precum ar fi:

  • Avocado, mere, pere, banane, ardei roșii, cartof dulce, dovleac, paste, pește-somon, cartof dulce, orez brun, biscuiți din ovăz, carne de iepure, curcan sau pui în formă coaptă sau fiartă.
Consultație
Pregătiți copilul pentru consultația medicală obligatorie la 12 luni, veți repeta un control obișnuit și veți repeta vaccinarea.

Sursa foto: okeydoc.ru

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu