28 martie 2019

Bebelușul la 10 luni

Copilul la 10 luni crește vizibil și se dezvoltă armonios. 
Are la bază să acumuleze cât mai multe capacități și abilități necesare dezvoltării sale. Copilul poate bea singurel din cănuța sa proprie. 
De asemenea, iubește să-și folosească degetele pentru a mânca. 
La această vârstă majoritatea copiilor pot avea până la 8 dințișori:       4 dinți sus și 4 jos. 

Nu vă faceți griji dacă bebelușul vostru nu are toți acești dințișori de lapte, fiecare copil crește și se dezvoltă individual, fiecare copil evaluează în propriul său ritm. De asemenea, aceasta este perioada favorabilă de a învăța copilul să facă la oliță, familiarizarea cu olița decurge treptat. De la început bebelușul face cunoștință prin joacă cu acest obiect, după care îl puteți să îl învățați cum se așează pe oliță ca pe scăunel.

Sănătatea și Fiziologia bebelușului de 10 luni
La vârsta de 10 luni de viață a copilului, acesta devine din ce în ce mai inteligent, are o greutate de 8-11 kg și  măsoară între 67-76 cm . Acum sistemul său digestiv este aproape maturizat ca la un adult, are capacitatea de a mesteca un aliment.

Bebelușul este din ce în ce mai jucăuș și poate să-și amintească unde sunt jucările sale preferate și înțelege perfect când îi dați o instrucțiune simplă să efectueze. Copilul face progrese mari și acum se mișcă pe ambele picioare cu condiția că îl ajutați.

Dezvoltarea copilului la 10 luni:


  • Stă independent/ă pe picioare o perioadă de timp
  • Se așează singur/ă pe funduleț
  • Încearcă să imite sunete
  • Pronunță silabe repetate "ma-ma-ma", "ba-ba-ba", "na-na-na"
  • Se ridică și face câțiva pași înrezător/e
  • Reacționează la propriul său nume și la cuvântul NU

Cum ne înțelegem cu bebelușul
La această etapă vocabularul bebelușului se îmbogățește, chiar dacă încă nu pronunță clar sunetele. Copilul se exprimă din ce în ce mai mult, comunică prin gesturi, ca spre exemplu întinde mânuțele să fie luat în brațe. El sau ea, continuă să copieze gesturile altora din jur, poate bate din palme tăpușele și să fluture din mânuță - la revedere.

Somnul bebelușului
Un program de somn al copilului este de 13-15 ore în fiecare zi, aproximativ 9-11 ore din acestea ar trebui să fie în timpul nopții, dar se va trezi o dată la patru ore pentru a mânca.
Un ciclu de somn ziua durează e la 2-2.5 ore. Copilul poate să doarmă la fel de mult între 8-10 ore pe timp de noapte, fără ca să se trezească.

Cum ne jucăm cu un copil de 10 luni
La 10 luni jocul copiilor este băița ce adoră și le place mult apa, ei se relaxează la fel ca și un matur. În timpul băiței ca să fie mai distractiv folosiți jocul baloane de săpun care plutesc în apă.

De asemenea, puteți începe să citiți cărți de ilustrație viu colorate, ce reprezintă oameni, animale, obiecte, etc. Ceea ce va ajuta copilul să-și îmbogățească vocabularul. Jucăriile moi din pluș sunt preferatele ale copiilor la această vârst.

Alimentația
La această vârstă principala și importanta sursă de nutriție în continuare rămână laptele matern sau laptele formulă. Diversificarea alimentară continuă, după tabelul de diversificarea la bebeluși!

Puteți oferi cășuțe sau piure incorporată cu broccoli și porumb, începeți cu cele mai delicioase legume, cartofi dulci, ardei roșu, morcovi rași. Oferiții sucuri sau compoturi naturale din fructe proaspete de struguri, zmeură, căpșuni, mere, pere. Și veți monitoriza dacă copilul este predispus la alergiile alimentare la copii. De asemenea, introduceți în dieta copilului și produse lactate naturale, bogate în calciu și fier.

Ce poate consuma bebelușul în aceasta lună
Puteți continua să introduceți alimente sănătoase pentru bebelușul dumneavoastră, adăugând câte un produs nou la fiecare 3-4 zile la un nou aliment la fiecare trei sau patru zile.
Începeți să-l învățați pe copil să folosească o lingură și să bea din cana sa.

Copilul vostru acum are mare nevoie de 600 și 900 de calorii pe zi, o masă echilibrată și sănătoasă ce conține grăsimi, fibre, carbohidrați și proteine, ce le găsiți în:

  • Mere, banane, avocado, pere, mango, gălbenuș de ou, brânză de vaci, dovleac, paste, pește - somon, cartof dulce, orez brun, cereale integrate, morcov, fasole verde, biscuiți din ovăz, carne de iepure, curcan sau pui în formă coaptă sau fiartă.
Niciodată copilul să nu mănânce nesupravegheat - în caz de sufocare.

Sursa foto: holycitychic.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu