14 martie 2019

Alimente bogate în fier

Deficitul de fier este cea mai severă şi frecventă cauză a anemiei în rândul femeilor însărcinate ce reprezintă 80-99% din toate cazurile, şi aceasta este foarte grav. Deficitul de fier poate contribui la anumite anomalii congenitale la făt. 


Ce este anemia şi deficitul de fier?
Anemia cu deficienţa de fier este o tulburare de sânge. Celulele roşii din sânge conţin în organism hemoglobina, aceasta este responsabilă să transporte oxigenul în organismul dumneavoastră. Este foarte important ca în dieta zilnică a femeii însărcinate să fie incluse produse ce conțin fier și zinc.

De asemenea, corpul are nevoie pentru a forma suficiente celule roşii sanguine sănătoase şi pentru a menţine hemoglobina. Odată ce corpul dumneavoastră nu primeşte suficient supliment de fier, aveţi un risc mare să deveniţi anemic.

Unele simptome ce includ deficienţa de fier!

 • Oboseala şi slăbăciunea sunt cele mai frecvent întâlnite
 • Durere în piept
 • Dureri de cap severe
 • Iritabilitate sau concentraţia slabă
 • Dificultăţi de respiraţie
 • Culoarea deschisă a pielii
 • Crampe la nivelul membranelor

Cum afectează anemia în sarcină
Odată ce medicul a depistat deficienţa de fier în organism acesta vă va sfătui să luaţi suplimente de fier şi să le administraţi după prescriere şi starea dumneavoastră se va îmbunătăţi. Este şi normal să vă simţiţi îngrijoraţi de diagnosticarea cu anemie.

Dar dacă anemia uşoară este tratată devreme şi nu ar trebui să prezinte probleme în sarcină. Dacă aveţi o anemie severă medicul vă va trimite la un specialist o consultaţie la medic hematolog. Pentru a detecta afecţiunea ce cauzează anemia, şi de a vă da un tratament adecvat.

Deficienţa de fier afectează fătul

Deficienţa de fier uşoară nu ar trebui să afecteze copilul, dar dacă aceasta rămâne netratată şi devine severă, este risc crescut ca copilul să aibă o greutate mică la naştere. În cel mai rău caz o anemie  poate creşte şi riscul decesului şi moartea nou-născutului!

Suplimentul de fier şi sarcina sănătoasă
Ca şi în cazul oricărei sarcini luaţi toate vitamine prenatale, multivitamine şi suplimentele de fier, acesta vă va îmbunătăţi sănătatea dvs., şi va da o dezvoltare sănătoasă fătului vostru.

 • Consumaţi produse bogate în fier ca cum ar fi: carne de cită, diverse cereale, carne curcan, linte, fasole
 • Fructele ce sunt bogate în fier şi sunt benefice: suc de miere, portocale, broccoli, grapefruit, căpşuni şi ardei 
 • Evitaţi să consumaţi aceste alimente în combinaţie cu alimente de tip produse din lapte, produse din soia, ceai, cafea, acestea vor permite organismului să absoarbe fierul în modul corespunzător.

Rolul suplimentului de fier în timpul sarcinii
În timpul sarcinii corpul dumneavoastră are nevoie de suplimentul de fier, pentru a îmbunătăţi hemoglobina. Proteina din celulele roşii care transportă oxigenul la alte celule, ajută la menţinerea unui sistem imunitar sănătos, în special în al doilea trimestru de sarcină şi al treilea trimestru de sarcină.

Alimente bogate în fier

 • Fructe crude şi uscate în special prunele, banane
 • Carne de miel, vită, curcan, peştele
 • Ouă, seminţe, alune, nuci
 • Cereale bogate în fier
 • Legume verzi, lintea, mazărea, fasolea, sparanghel, năut
 • Spanac, broccoli, salata verde

Ce se întâmplă dacă nu obțineți suficient fier
Anemia cu deficienţa de fier provoacă multe alte simptome grave, de asemenea organismului îi este foarte greu să lupte împotriva infecţilor. Aceasta chiar ar putea influenţa negativ asupra sarcinii, în special la începutul şi la mijlocul sarcinii. Este asociată cu un risc mai mare de naştere prematură, cu copil cu greutate scăzută şi chiar decesul nou-născutului.

Un efect secundar al suplimentului de fier

Suplimentele de fier vă pot afecta puţin şi ca urmare pot un pic deranja tractul gastrointestinal. Adesea femeile gravide suferă de constipaţie în sarcină. În acest caz încercaţi să mâncaţi prune sau să beţi suc din prune uscate. Prunele vă va poate uşura şi ajuta la prevenirea constipaţiei, sunt o sursă bogată în fier!

Sursa foto: startwell.nestle.com.my

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu