14 martie 2019

Alimentația în timpul sarcinii

Toată alimentaţia din perioada de sarcină trebuie monitorizată cu o atenţie deosebită. 
Vorba ceea - bunicile noastre credeau că o femeie însărcinată trebuie să se alimenteze pentru doi sau trei, ca prin urmare acestea au recăpătat doar în plus o greutate corporală.

Energia conţinută din fiecare aliment este exprimată în calorii. Alimentele la rândul său se diferă în ceea ce priveşte conţinutul de energie din ele. Unele dau anumite calorii ce corpul le foloseşte pentru a menţine viaţa. Prin urmare femeia însărcinată are nevoie de 2500 de calorii pe zi. În timpul sarcinii rata metabolică creşte cu 30%.

Ce alimente necesare ar trebui să includă o dietă echilibrată în sarcină?

Carbohidraţii, fier, magneziu, substanţe minerale, grăsimi, vitamine, microalimente şi lichide.

  • Proteinele ar trebui să fie consumate cel puţin 150 grame pe zi în prima jumătate de sarcină, şi cel puţin 170 grame pe zi în cea de-a doua jumătate a sarcini. Acestea ar trebui să includă proteine de originea animală. Alimentaţia unei femei însărcinate trebuie să includă cel puţin 120 grame de carne macră (inclusiv şi păsări de curte), peşte, precum ouă, lapte acru, produse lactate, brânză de vaci, brânză. Toate acestea alimente conţin proteine uşor digerabile, aminoacizi esenţiali care sunt în proporţii optime pentru sarcină.
  • Carbohidraţii se recomandă să se introducă în dietă în medie 400 grame pe zi în prima jumătate a sarcini şi 500 de grame în a doua jumătate a sarcinii. Acum aveţi un aport crescut şi nevoie de energie. Carbohidraţi bogate în fibre vegetale le puteţi găsi în pâinea neagră din făină integrală, fructe şi legume de sezon, diverse cereale, fructe de pădure. Aveţi nevoie şi de glucide numai că nu ar trebui să faceţi abuz pe seama acestora, spre exemplu evitaţi dulciurile în exces, pâinea şi chiflele albe, paste făinoase.
  • Aportul de grăsime ar trebui să fie de 100 grame pe zi să nu depăşească limita, inclusiv să primească şi grăsimi din plante ca cum ar fi din legume, seminţe, ulei de porumb, măsline. Margarina, untura, şi diferite tipuri de înlocuitori de unt ar trebui excluse din dieta dumneavoastră.

Vitaminele oferă un curs opţional şi normal de procese biochimice şi fiziologice în organism atât mamei însărcinate cât și pentru viitorul bebeluş. O mămică însărcinată are o importanţă deosebită să primească în cantităţi suficiente următoarele vitamine:

Vitamina E este benefică pentru viitoarea mamă, aceasta răspunde de sistemul reproductiv şi de o dezvoltare bună a fătului. Norma zilnică pentru suplimentul de Vitamina E este de 20-25 mg. Sursa din această vitamină o puteţi găsi şi în alimente: Ulei vegetal nerafinat, ficat, cereale, nuci, fructe şi legume de sezon, smântână, ouă.

Vitamina C (acid ascorbic), acesta întăreşte şi stimulează sistemul imunitar, oferă o activitatea bună a funcţiilor de protecţie a corpului. Doza optimă este de 200 mg pe zi. Cel mai adesea aceste se găsesc în alimente bogate în citrice, kiwi, coacăză neagră, cătină, ardei dulce, ceapă verde.

Vitaminele din grupul B şi B6, acestea întăresc fibrele musculare, necesare pentru buna funcţionarea a sistemului nervos, a digestiei, şi a sistemului cardiovascular. O gamă variată de Vitamina B se găsesc în produsele uscate şi drojdie de bere, orez crud, mazăre, făină.
Din produsele animale, conţinutul său este ridicat în rinichi, inimă şi ficat.

Vitamina A este specific dezvoltării normale a placentei, aceasta protejează celulele de efectele produselor toxice consumate şi influenţa radiaţiei nocive, norma medie este de 3 mg pe zi.

Vitamina A - beta carotene, acesta se găseşte în conţinut mare din pătrunjelul şi varza, fructele şi legumele de culoare galbenă, portocalie sau roşie (roşii, caise, portocale, dovleac, morcov, pepene galben. Această vitamină dezvoltă şi creează o vedere mai bună a viitorului copil, dar şi mama profită de acest beneficiu.

Vitamina D este foarte importantă şi obligatorie pentru formarea corectă a scheletului şi a oaselor a  bebeluşului. Lipsa vitaminei poate duce la dezvoltarea anemiei la viitoarea femeie însărcinată.

Acid folic este necesar pentru o dezvoltare adecvată a sistemului nervos fetal. Le puteţi găsi sursa de acid folic în alimente ca pătrunjel, frunze de salată, ceapă verde.

Substanţele minerale sunt tot necesare pentru dezvoltarea normală a bebeluşului.
Substanțele minerale și oligoelementele sunt necesare pentru dezvoltarea normală a fătului. Cele mai importante dintre ele pot fi numite calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu, fier.

  1. Magneziul, calciu şi fosfor sunt temelia de construcţie şi baza pentru formarea şi dezvoltarea sistemului muscular şi schelet (oasele şi cartilajul) a bebeluşului. În caz că veţi avea deficienţa de calciu pe perioada sarcinii fătul va lua aceasta din oasele, ce poate duce la înmuierea oaselor la femei, la fragilitatea acestora şi deformarea precum şi cariile dentare.
  2. Principala sursă de calciu îl veţi găsi consumând alimente de tip: Brânză, nuci, produse lactate, legume verzi.
  3. O cantitate sporit de mare de fosfor se găseşte în peşte, ouă, cereale nefierte
  4. Magneziu sursa o veţi găsi în pepeni verzi, cereale, nuci, legume de sezon
  5. Potasiu şi sodiu joacă un rol important în reglarea echilibrului sare - apă a organismului. O cantitate mare de potasiu se regăseşte în consumul de spanac, nuci, mazăre şi ciuperci.
  6. Fructele de mare este sursa bună de proteine şi fier, iar acizii graşi omega-3 care se găsesc în peşte. Aceasta are o influenţă deosebit de importantă asupra stimulări şi dezvoltării creierului şi a creşteri sănătoase a bebeluşului.
  7. Cofeina tot ar trebui exclusă din rutina zilnică, cofeina poate pătrunde în placentă şi poate afecta ritmul respirator şi ritmul cardiac al fătului.
Ceaiurile din plante au efect calmant
Ca exemplu ceaiul din frunze de mentă şi ceaiul din frunze de zmeură poate să provoace contracţiile şi poate creşte riscul de avort spontan sau de naştere prematură. Una din regulile de bază este refuzul totalmente de alcoolul în timpul sarcinii și fumatul în timpul sarcinii.

Sursa foto: ifairer.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu