14 martie 2019

Acid folic în sarcină

Acidul folic este absolut esențial pentru fiecare femeie însărcinată. Aceasta este singura vitamină a cărei importanță și necesitatea de aport suplimentar din care în timpul sarcinii nu este negată nici de cei mai aprigi oponenți ai vitaminelor artificiale. Prin urmare, este ideal să se ia acid folic în faza de planificare a concepției.

Ce este un acid folic?
Acidul folic face parte din categoria grupei B (vitamina B9), aceasta de regula des se întâlneşte sub formă de folaţi, în produsele precum ar fi: legumele verzi, cereale, portocale, mandarine şi în carnea de vită.

Necesitatea acidului folic în sarcină!
Aproape 80% din populaţie are deficienţa de acid folic, acesta este foarte importantă şi necesară vitamină pentru organismul uman. Mai mult decât atât este vitamina vitală, dar pentru perioada de sarcină, suplimentul de acid folic creşte înzecit.

Acidul folic joacă un rol foarte important şi protejează copilului nenăscut de a dezvolta la făt defecte de tub neural, ca cum ar fi spina bifidă.
De asemenea, această vitamină ajută la prevenirea altor malformaţi și defecte congenitale foarte grave la făt, ca cum ar fi anomali a intestinelor şi anomali al tractului gastric.

Riscurile de deficienţa acidului folic în timpul dezvoltării intrauterine sunt foarte mari ca cum ar fi:

  • Hernie cerebrală
  • Anencefalie
  • Întârzierea dezvoltării psihice şi fizice
  • Defectele coloanei vertebrale, încetarea prematura a sarcinii
  • În multe cazuri naşterea unui copil mort

După statistică deficienţa de acid folic cauzează des stări de greață, dureri la nivelul picioarelor, anemie severă şi depresie.
La fel această vitamină joacă un rol deosebit de mare în formarea placentei, astfel încât deficienţa ei ar provoca o naştere prematură.

Ce este Spina Bifidă?
Spina bifidă se întâmplă la sfârşitul luni de sarcină, în momentul în care cele două părţi a măduvei spinări ale fătului nu se închid corect. Nu se unesc ce lasă un spaţiu (decalaj), acest lucru poate duce la afectarea permanentă a nervilor şi uneori la paralizie.

Aceasta afectează circa peste 4000 de sarcini în fiecare an, de aceea este foarte important să luaţi suplimente de acid folic zilnic în perioada de sarcină cât şi în planificarea sarcinii.
Primul trimestru de sarcină - primele 12 săptămâni de sarcină sunt atunci când are loc dezvoltarea drastică a creierului şi sistemului nervos al bebeluşului, acesta formându-se şi crescând foarte repede.

Doza recomandata de acid folic!

Doza perfecta este zilnic de 400 micrograme (MCG) de acid folic odată ce va-ţi hotărât să planificaţi un copil. Apoi prelungiţi să luaţi acest supliment în primele 12 săptămâni pe perioada de sarcină. Suplimentul îl luaţi cu o oră înainte de masă, de asemenea trebuie să consumaţi şi o mulţime de alimente bogate în acid folic și multivitamine.


Alimente bogate în acid folic!


Introduceţi în dieta dumneavoastră şi alimente bogate în acid folic precum:

Fasole
Somon
Caise
Suc de portocale
Diverse cereale
Ou fiert
Pepene galben
Drojdie de bere
Pâine granulată
Ficat de pui
Portocale
Broccoli
Cartofi copţi
Carne de vită
Sparanghel
Varză de Bruxelles
Conopidă
Brânză
Salată verde
Portocale
Linte, nuci
Orez brun
Pătrunjel
Avocado

Sursa foto: uagolos.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu